Hoe u de beste prestaties uit uw subwoofer ha alt

Inhoudsopgave:

Hoe u de beste prestaties uit uw subwoofer ha alt
Hoe u de beste prestaties uit uw subwoofer ha alt
Anonim

Wat te weten

  • Plaats de subwoofer tussen de twee hoofdluidsprekers en weg van de voormuur of op een zijmuur tussen de voor- en achtermuren.
  • Als een kabel andere bedrading moet tegenkomen, doe dan je best om ze onder een hoek van 90 graden te laten kruisen.
  • Pas de crossover aan, stel het volume van de subwoofer in op het gewenste niveau en pas vervolgens de stereo audio-equalizer en faseregelaars aan, indien beschikbaar.

Dit artikel legt uit hoe je een subwoofer afstelt voor optimale geluidsprestaties. Om de beste prestaties van de subwoofer te krijgen, zijn er drie belangrijke punten: plaatsing, aansluitingen en de instellingen van de subwoofer.

Subwooferplaatsing

Het vinden van de juiste plaats voor een luidspreker is essentieel, of het nu een tweeter of een subwoofer is. Subwoofers zijn echter vaak moeilijker correct te positioneren. Volg deze basisinstructies om de juiste plaats voor uw subwoofers te vinden, en houd er rekening mee dat verlengsnoeren nodig kunnen zijn. En alleen omdat een subwoofer er op één plek goed uitziet, wil nog niet zeggen dat hij daar ook goed zal klinken.

Image
Image

Hier zijn enkele algemene positioneringstips:

  • Plaats de subwoofer tussen de twee hoofdluidsprekers en weg van de voormuur.
  • Plaats de subwoofer op een zijwand, halverwege tussen de voor- en achterwand.
  • Als geen van beide standen werkt, beweeg de subwoofer dan langzaam door de kamer terwijl u luistert voor de beste basweergave. Dit kan moeilijk zijn omdat geluidsgolven weerkaatsen op muren en objecten. Deze reflecties kunnen elkaar versterken of opheffen, en het laatste wat je wilt is een afgezwakte of versterkte baszone op je favoriete luisterplek.

Bottom Line

Afhankelijk van het merk en model kan er meer dan één manier zijn om een subwoofer aan te sluiten op een geluidssysteem. Het kan bijvoorbeeld links/rechts (stereo), "line in", of "sub-ingang" hebben voor verbindingen. Als een kabel andere bedrading moet tegenkomen, doe dan je best om ze onder een hoek van 90 graden te laten kruisen. Over het algemeen zijn er twee manieren om een subwoofer aan te sluiten op een stereo- of thuisbioscoopsysteem.

Subwoofer-instellingen

Zodra de subwoofer op de ideale plek staat, stemt u hem af voor het beste geluid. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal klinkt:

  1. Pas de crossover aan voordat u de subwoofer afspeelt. Als je grote, op de grond staande hoofdluidsprekers hebt, stel dan de crossover van de subwoofer in tussen 40 Hz en 60 Hz. Als je kleinere boekenplankluidsprekers hebt, stel dan de crossover iets hoger in op ongeveer 50 Hz tot 80 Hz. Stel voor kleine satellietluidsprekers de crossover in tussen 80 Hz en 160 Hz.
  2. Schakel de stroom in en stel het volume van de subwoofer in op het gewenste niveau.
  3. Pas de faseregeling aan als deze beschikbaar is. De faseregeling compenseert een vertraging tussen de subwoofer en de hoofdluidsprekers. Begin met de faseregeling in de 0 of normale positie. Als het geluid van de subwoofer vanaf de luisterpositie voldoende is, is er geen verdere aanpassing nodig. Als het geluid dun is of geen bas heeft, pas dan de faseregeling aan tot de bas bevredigend is.

  4. Maak kleine aanpassingen aan de stereo audio-equalizer voor het gewenste geluid.

De sweet spot van uw subwoofer vinden

Voor geluidskwaliteit en productie is er altijd een wisselwerking geweest tussen luidheid en dynamiek. Omdat lage frequenties minder duidelijk zijn dan middentonen of hoge frequenties, hebben mensen de neiging om subwoofers op te blazen voor volume. Maar deze gewoonte kan de audiodefinitie snel overstemmen, wat resulteert in een opgeblazen of dreunende bas.

Gelukkig heeft elk geluidssysteem een goede plek: het bereik waar een subwoofer genoeg punch levert zonder de zachtere frequenties te overweldigen. Die sweet spot varieert afhankelijk van het systeem en de grootte en vorm van de kamer. Je weet dat je het goed hebt als de bas de ruimte gelijkmatig lijkt te bedekken, maar toch opgaat in en evenwicht houdt met de andere luidsprekers.

Aanbevolen: