Snelkoppelingen op Mac is alsof je superkrachten in iOS-stijl hebt

Inhoudsopgave:

Snelkoppelingen op Mac is alsof je superkrachten in iOS-stijl hebt
Snelkoppelingen op Mac is alsof je superkrachten in iOS-stijl hebt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Met snelkoppelingen kunt u uw Mac-apps automatiseren met slepen en neerzetten.
  • Automatiseer vervelende taken of creëer krachtige batchacties.
  • Veel apps hebben al ingebouwde snelkoppelingsacties.
Image
Image

Shortcuts, de automatiseringssuite voor iPhone en iPad, is nu beschikbaar op de Mac, en het is geweldig als het werkt.

In de eerste release van macOS Monterey is Shortcuts behoorlijk schilferig. De interface is glitchy en verschillende basisacties werken niet eens. Maar ondanks dit is Shortcuts een groot probleem voor de Mac. Het maakt het gemakkelijk, bijna triviaal, om de apps die je al gebruikt te automatiseren. Sterker nog, veel apps hebben al enkele dagen na de release ondersteuning voor Mac-snelkoppelingen.

"Ik denk nog steeds dat Shortcuts daar zal komen, en ik geloof dat Apple zich inzet voor Shortcuts op de Mac, maar de versie van Shortcuts die met Monterey is geleverd, is nog steeds meer een belofte dan een werkbare oplossing", schrijft Apple Watcher en podcaster John Vorhees op Mac Stories.

Automatisch

Mac-gebruikers hebben jarenlang automatiseringsopties gehad, van AppleScript tot Automator tot vrijwel elke andere programmeertaal. Maar Shortcuts, geboren op iOS, is een moderner systeem dat veel gemakkelijker te gebruiken is en in veel opzichten krachtiger dan die oudere methoden.

Terwijl AppleScript vereist dat je tekst typt (of plakt), net als bij het schrijven van gewone code, kun je met Shortcuts actieblokken slepen en neerzetten op een leeg canvas. Deze blokken kunnen worden aangepast om precies te doen wat je wilt, en wanneer je de snelkoppeling uitvoert, worden de blokken in volgorde uitgevoerd.

Als een heel eenvoudig maar nuttig voorbeeld zou je een snelkoppeling kunnen maken die afbeeldingen uit je Foto's-bibliotheek accepteert. Het zou het formaat van de afbeelding wijzigen, locatiegegevens verwijderen en terug opslaan in uw bibliotheek. Het zou er ongeveer zo uitzien:

Image
Image

De complexiteit en kracht nemen vanaf daar toe. In tegenstelling tot de vorige poging tot automatisering via slepen en neerzetten op de Mac, heeft Automator-Shortcuts al uitstekende ondersteuning van externe ontwikkelaars. Dit is essentieel, want zonder dit v alt er niets te automatiseren. En snelkoppelingen hoeven niet luxueus te zijn.

"[I] Zet de lichten aan/uit via de menubalk, zodat ik de Home-app op macOS niet hoef te gebruiken", vertelde softwareontwikkelaar Patrick Steiner aan Lifewire via Twitter.

Geweldige snelkoppelingen-apps

Het zal je niet verbazen dat de meeste vroege snelkoppelingen-apps op de Mac zijn begonnen als iOS-apps. Maar dankzij een aantal uitgebreide aanpassingen onder de motorkap kan elke Mac-app zijn eigen snelkoppelingen toevoegen, niet alleen apps die zijn overgezet van iOS.

Laten we eens kijken naar enkele van de beste apps waarmee u vandaag aan de slag kunt.

Foto's

Darkroom is een alternatief voor de ingebouwde Foto's-app en maakt zelfs gebruik van je bestaande iCloud-fotobibliotheek. Het heeft nu maar een paar acties, maar ze laten je basishandelingen uitvoeren en de krachtige filters van Darkroom toepassen.

Image
Image

Een nog indrukwekkendere optie is Pixelmator Pro, die zoveel snelkoppelingen bevat dat ze niet allemaal in deze schermafbeelding zouden passen. En het zijn ook krachtige acties, waaronder de kenmerkende ML-resolutietool van de app, waarmee een afbeelding kan worden opgeschaald zonder kwaliteitsverlies.

Image
Image

In feite is dit een goed punt om batchautomatisering te noemen. Snelkoppelingen zijn goed voor twee soorten taken. Een daarvan is wanneer u vaak een klus moet klaren en het veel moeite kost om dit handmatig te doen. Ik heb bijvoorbeeld een iPad-snelkoppeling die de URL pakt van de webpagina die ik aan het lezen ben, deze toevoegt aan Trello, vervolgens de Trello-link pakt en deze toevoegt aan Craft, samen met een samenvatting van het originele artikel. Dit handmatig doen is erg vervelend.

Het andere soort snelkoppeling is het soort dat je zou kunnen gebruiken voor batches. Misschien heb je bijvoorbeeld een map vol afbeeldingen waarvan je het formaat moet wijzigen, een watermerk moet toevoegen en naar een server moet uploaden. Dat is waar Pixelmator Pro's Shortcuts-acties van pas komen.

Tekst

Drafts is een van de handigste apps op Mac en iOS. Je typt (of dicteert) wat tekst in en handelt ernaar. Of niet. Concepten kunnen vrijwel alles doen met een stuk tekst omdat het zijn eigen ingebouwde automatiseringssysteem heeft.

Dit combineren met snelkoppelingen is krachtig spul omdat je een van de concepten-acties kunt uitvoeren vanuit een snelkoppelingsactie. U kunt Concepten gebruiken om alles te doen, van het maken van een herinnering of notitie van uw tekst tot het vertalen ervan tot het publiceren van een blogbericht op uw WordPress. En nu werkt het met Shortcuts.

Image
Image

Craft is een andere geweldige op tekst gebaseerde app, hoewel deze wordt gebruikt voor het schrijven en organiseren van informatie en afbeeldingen. Het heeft ook een beperkt aantal acties, maar ik gebruik ze al een tijdje op de iPad en ze zijn meer dan genoeg om de klus te klaren. Dit is nog een tip: een lange lijst met acties is prima, maar een kleine maar goed gekozen set kan nuttiger zijn, afhankelijk van de app.

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om Shortcuts te bekijken. Pas op: de huidige staat van de Shortcuts-app op de Mac is niet indicatief voor de gebruikelijke ervaring. Veel plezier.

Aanbevolen: