Alles over het DTS 96/24-audioformaat

Inhoudsopgave:

Alles over het DTS 96/24-audioformaat
Alles over het DTS 96/24-audioformaat
Anonim

DTS 96/24 maakt deel uit van de DTS-familie van audio- en surroundgeluidsindelingen, waaronder DTS Digital Surround 5.1, DTS Neo:6, DTS-HD Master Audio en DTS:X. Deze formaten verbeteren de audio-ervaring voor home-entertainment- en thuisbioscoopsystemen door een meeslepende luisteromgeving te creëren.

Wat is DTS 96/24?

DTS 96/24 is niet zozeer een apart surround sound-formaat, maar een opgeschaalde versie van DTS Digital Surround 5.1. Fabrikanten coderen het op dvd's of stellen het in als alternatieve luisteroptie op dvd-audioschijven.

DTS 96/24 biedt een hogere audioresolutie dan het traditionele DTS Digital Surround-formaat. De audio-industrie meet de audioresolutie in de bemonsteringsfrequentie en bitdiepte. Hoe hoger de cijfers (meer resolutie), hoe beter het geluid. Het doel is om de thuisbioscoopkijker of muziekluisteraar een natuurlijk klinkende luisterervaring te bieden.

Image
Image

Bij DTS 96/24 wordt in plaats van de standaard DTS 48 kHz-bemonsteringsfrequentie een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz gebruikt. Ook breidt de DTS Digital Surround bit-diepte van 16 bits zich uit tot 24 bits.

Vanwege deze factoren bevatte de dvd-soundtrack meer audio-informatie, wat zich verta alt in meer detail en dynamisch bereik bij weergave op 96/24-compatibele apparaten.

Naast het verhogen van de audioresolutie voor surround sound, komt het ook ten goede aan het luisteren naar muziek. Standaard-cd's hebben een 44 kHz/16-bits audioresolutie, dus muziek opgenomen in DTS 96/24 en gebrand op een dvd of dvd-audioschijf verhoogt de kwaliteit.

Toegang tot DTS 96/24

De meeste thuisbioscoopontvangers bieden toegang tot DTS 96/24-gecodeerde audio-inhoud. Als u wilt weten of uw home cinema deze optie biedt, controleert u het 96/24-pictogram op de voor- of bovenkant van de receiver of in de audio-instellingen, decodering en verwerkingsopties van de receiver. Open de gebruikershandleiding en bekijk een van de compatibiliteitskaarten voor audioformaten die de fabrikant heeft verstrekt.

Zelfs als uw bronapparaat (dvd- of dvd-audiodiskspeler) of thuisbioscoopontvanger niet 96/24-compatibel is, is dat geen probleem. Niet-compatibele apparaten hebben toegang tot de bemonsteringsfrequentie van 48 kHz en 16-bits diepte die als kern in de soundtrack aanwezig is.

Niet-gedecodeerde DTS 96/24 bitstreams kunnen alleen worden overgedragen via digitale optische/coaxiale of HDMI-verbindingen. Als uw dvd- of Blu-ray Disc-speler het 96/24-signaal intern kan decoderen, kan het gedecodeerde, niet-gecomprimeerde audiosignaal worden doorgegeven als PCM met behulp van HDMI of analoge audio-uitgangen naar een compatibele thuisbioscoopontvanger.

DTS 96/24 en dvd-audioschijven

Op dvd-audioschijven wordt het DTS 96/24-track alternatief geplaatst in een deel van de ruimte die is toegewezen aan het standaard dvd-gedeelte van de schijf. Hierdoor kan de schijf worden afgespeeld op elke DTS-compatibele dvd-speler (dit zijn de meeste dvd-spelers). Als een dvd-audioschijf een DTS 96/24-luisteroptie heeft, hebt u geen speler met dvd-audio nodig om de schijf af te spelen.

Als u echter een dvd-audioschijf in een standaard dvd (of Blu-ray Disc-speler) plaatst en het menu van de dvd-audioschijf op het tv-scherm wordt weergegeven, hebt u alleen toegang tot de 5.1-kanaals DTS Digital Surround of de optie DTS 96/24. (Sommige dvd-audioschijven bieden ook een Dolby Digital-optie.) Dit is in plaats van de volledige ongecomprimeerde 5.1-kanaals PCM-optie die de basis vormt van het dvd-audioschijfformaat.

Soms bestempelen fabrikanten de opties DTS Digital Surround en DTS 96/24 als DTS Digital Surround in het dvd-audiodiskmenu. Hoe dan ook, uw thuisbioscoopontvanger moet het juiste formaat weergeven op het statusdisplay op het voorpaneel.

The Bottom Line

Wat betreft film-dvd's zijn er maar weinig geproduceerd in het DTS 96/24-formaat, en de meeste titels zijn alleen beschikbaar in Europa. DTS 96/24 wordt veel gebruikt in muziek-dvd's en dvd-audioschijven.

Er zijn audioformaten met een hogere resolutie dan die gebruikt op dvd's (inclusief DTS 96/24) beschikbaar voor Blu-ray Disc (zoals DTS-HD Master Audio en DTS:X). Er zijn geen Blu-ray Disc-titels die de DTS 96/24-codec gebruiken.

Aanbevolen: