Bitdiepte versus bitsnelheid bij audio-opname

Inhoudsopgave:

Bitdiepte versus bitsnelheid bij audio-opname
Bitdiepte versus bitsnelheid bij audio-opname
Anonim

De digitale audiotermen bitdiepte en bitsnelheid lijken zo op elkaar dat veel mensen aannemen dat deze termen hetzelfde betekenen. Het is gemakkelijk om de twee te verwarren, maar dit zijn verschillende concepten. We hebben de bitdiepte en bitsnelheid vergeleken om een deel van de verwarring te verminderen.

Image
Image

Algemene vergelijking

  • Bepa alt de geluidskwaliteit.
  • Bepa alt hoeveel gegevens er in audiobestanden zitten.
  • Beïnvloedt duidelijkheid en detail.
  • Meting van bandbreedte in audiobestanden.
  • Beïnvloedt de afspeelkwaliteit.
  • Factor bij het bepalen van de bestandsgrootte.

Mogelijk moet u iets weten over de bitsnelheid bij het kiezen van het beste audioformaat voor uw draagbare apparaat of bij het converteren naar het MP3-formaat met een audioconversietool of een ander programma zoals iTunes.

Bitdiepte wordt belangrijk bij het digitaliseren van je analoge muziekcollectie of als je de hoogst mogelijke geluidskwaliteit nodig hebt.

Bitsnelheid voor- en nadelen

  • Stelt het totale aantal bits gegevens in, waarmee de kwaliteit wordt bepaald.
  • Bepaal de grootte van je bestanden.

  • Een maat voor bandbreedte, wat betekent dat je een verbinding nodig hebt om dit te ondersteunen.
  • Geeft geen details voor een opname of rip van lagere kwaliteit.
  • Kan niet bepalen hoeveel gegevens er in het bestand zitten.

Bitsnelheid is een meting uitgedrukt in kilobits per seconde (Kbps), wat duizenden bits per seconde is. Kbps is een maat voor de bandbreedte van datatransmissieapparatuur. Het toont de hoeveelheid gegevens die op een bepaald moment over een netwerk stroomt. Een opname met een bitsnelheid van 320 Kbps wordt bijvoorbeeld verwerkt met 320.000 bits per seconde.

Je kunt de bitsnelheid per seconde ook uitdrukken in andere meeteenheden, zoals megabits per seconde (Mbps) en gigabits per seconde (Gbps). Deze worden alleen gebruikt wanneer de bits per seconde voldoen aan of hoger zijn dan 1.000 Kbps of 1.000 Mbps.

Een opname met een hoge bitsnelheid levert audio van betere kwaliteit en neemt meer ruimte in beslag op een computer of mobiel apparaat. Het is echter niet waarschijnlijk dat u de verbeterde kwaliteit opmerkt ten opzichte van een van lagere kwaliteit, tenzij u een hoofdtelefoon of luidsprekers van hoge kwaliteit heeft. Als u bijvoorbeeld via een standaard oordopjes luistert, merkt u waarschijnlijk het verschil niet tussen een bestand van 128 Kbps en een bestand van 320 Kbps.

Bitdiepte voor- en nadelen

  • Bepa alt hoe nauwkeurig een opname is.
  • Bepa alt het detailniveau in de opname.
  • Geeft aan hoeveel data de audio beschrijft.
  • Voegt geen details toe aan een bestand dat er nog niet was.
  • Kan de hoeveelheid bandbreedte die nodig is om een bestand af te spelen niet regelen.

In het begin lijkt bitdiepte misschien een ingewikkeld onderwerp. In zijn eenvoudigste vorm meet het hoe precies een geluid wordt weergegeven in digitale audio. Hoe hoger de bitdiepte, hoe nauwkeuriger het digitale geluid.

Je bent waarschijnlijk nummers tegengekomen met een bepaalde bitsnelheid van MP3-downloadservices of streaming-muzieksites, maar er wordt weinig gezegd over bitdiepte. Als u echter van plan bent uw verzameling vinylplaten of analoge banden te digitaliseren om ze op te slaan als digitale audiobestanden van hoge kwaliteit, moet u weten wat de bitdiepte is.

Een hogere bitdiepte geeft een meer gedetailleerde geluidsopname. Een lage bitdiepte zorgt ervoor dat stille geluiden verloren gaan.

De maat voor bitdiepte is bits. Voor elke 1-bit toename verdubbelt de nauwkeurigheid van de opname. Hoe hoger de bitdiepte, hoe beter de opname klinkt.

Audio-cd's gebruiken 16 bits per sample, terwijl Blu-ray-schijven en dvd's 24 bits per sample gebruiken. De geluidskwaliteit die op de Blu-ray-schijf of dvd kan worden bereikt, is hoger dan op een audio-cd.

Dit kenmerk beïnvloedt hoeveel details je kunt vastleggen van de originele opnamen. De juiste bitdiepte krijgen is ook van cruciaal belang om interferentie met achtergrondsignalen tot een minimum te beperken en het opnamevolume te beïnvloeden.

Eindoordeel

Over het algemeen is de bitsnelheid een belangrijk punt van zorg bij het werken met audio. Waarom? Bij cd's heb je weinig keus. CD's hebben 16 bits per sample. Het is belangrijker om de bitsnelheid hoog te houden.

Blu-ray-audio wint terrein. Het zorgt voor een grotere bitdiepte en uiteindelijk voor meer gedetailleerde audio. Je zult nog niet elke artiest op Blu-ray vinden, dus het is een speciaal geval van situatie.

Het meest praktische dat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw digitale audio van de hoogste kwaliteit is, is het gebruik van verliesvrije formaten zoals FLAC en WAV.

Aanbevolen: