Eenheden voor bitsnelheid: Kbps, Mbps en Gbps

Inhoudsopgave:

Eenheden voor bitsnelheid: Kbps, Mbps en Gbps
Eenheden voor bitsnelheid: Kbps, Mbps en Gbps
Anonim

De gegevenssnelheid van een netwerkverbinding wordt normaal gesproken gemeten in eenheden van bits per seconde, meestal afgekort als bps in plaats van b/s. Fabrikanten van netwerkapparatuur beoordelen het maximale netwerkbandbreedteniveau dat hun producten ondersteunen met behulp van de standaardeenheden Kbps, Mbps en Gbps.

Deze worden soms internetsnelheidseenheden genoemd, omdat naarmate de netwerksnelheden toenemen, het gemakkelijker is om ze in duizenden (kilo-), miljoenen (mega-) of miljarden (giga-) eenheden tegelijk uit te drukken.

Definities

Aangezien kilo- een waarde van duizend betekent, wordt het gebruikt om de laagste snelheid van deze groep aan te duiden:

  • Eén kilobit per seconde is gelijk aan 1.000 bits per seconde. Dit wordt soms geschreven als kbps, Kb/sec of Kb/s, maar ze hebben allemaal dezelfde betekenis.
  • Eén megabit per seconde is gelijk aan 1000 Kbps of één miljoen bps. Het wordt ook uitgedrukt als Mbps, Mb/sec en Mb/s.
  • Eén gigabit per seconde is gelijk aan 1000 Mbps, één miljoen Kbps of één miljard bps. Het wordt ook afgekort als Gbps, Gb/sec en Gb/s.
Image
Image

Verwarring tussen bits en bytes vermijden

Om historische redenen worden gegevenssnelheden voor schijfstations en sommige andere niet-netwerkcomputerapparatuur soms weergegeven in bytes per seconde (Bps met een hoofdletter B) in plaats van bits per seconde (bps met een kleine 'b').

  • één KBps is gelijk aan één kilobyte per seconde
  • één MBps is gelijk aan één megabyte per seconde
  • één GBps is gelijk aan één gigabyte per seconde

Omdat één byte gelijk is aan acht bits, kan het converteren van deze beoordelingen naar de overeenkomstige kleine 'b'-vorm eenvoudig worden gedaan door te vermenigvuldigen met 8:

  • één KBps is gelijk aan 8 Kbps
  • één MBps is gelijk aan 8 Mbps
  • één GBps is gelijk aan 8 Gbps

Om verwarring tussen bits en bytes te voorkomen, verwijzen netwerkprofessionals altijd naar netwerkverbindingssnelheden in termen van bps (kleine letter 'b') classificaties.

Snelheidsclassificaties van gemeenschappelijke netwerkapparatuur

Netwerkapparatuur met Kbps-snelheidsclassificaties is volgens moderne normen meestal ouder en presteert slecht. Oude inbelmodems ondersteunden bijvoorbeeld datasnelheden tot 56 Kbps.

De meeste netwerkapparatuur heeft Mbps-snelheidsclassificaties.

  • Internetverbindingen voor thuis kunnen variëren van lage waarden zoals 1 Mbps tot 100 Mbps en zelfs hoger
  • 802.11g Wi-Fi-verbindingssnelheid op 54 Mbps
  • Oudere Ethernet-verbindingen met 100 Mbps
  • 802.11n Wi-Fi-verbindingssnelheid bij 150 Mbps, 300 Mbps en hogere stappen

Hoogwaardige uitrusting met Gbps-snelheidsclassificatie:

  • Gigabit Ethernet ondersteunt 1 Gbps
  • Backbone-netwerkverbindingen die internetproviders voeden en zendmasten ondersteunen meerdere Gbps

Wat komt er na Gbps?

1000 Gbps is gelijk aan 1 terabit per seconde (Tbps). Er zijn tegenwoordig maar weinig technologieën voor Tbps-snelheidsnetwerken.

Het Internet2-project heeft Tbps-verbindingen ontwikkeld om het experimentele netwerk te ondersteunen, en sommige industriële bedrijven hebben ook testbedden gebouwd en met succes Tbps-koppelingen gedemonstreerd.

Vanwege de hoge kosten van de apparatuur en de uitdagingen om een dergelijk netwerk betrouwbaar te laten werken, verwachten we dat het nog vele jaren zal duren voordat deze snelheidsniveaus praktisch worden voor algemeen gebruik.

Hoe datarate-conversies uit te voeren

Het is heel eenvoudig om tussen deze eenheden te converteren als je weet dat elke byte 8 bits bevat en dat kilo, Mega en Giga duizend, miljoen en miljard betekenen. U kunt de berekeningen zelf handmatig uitvoeren of een van een aantal online rekenmachines gebruiken.

U kunt bijvoorbeeld Kbps naar Mbps converteren met die regels. Dus 15.000 Kbps=15 Mbps omdat er 1.000 kilobits in elke 1 megabit zit.

CheckYourMath is een coole rekenmachine die conversies van datasnelheid ondersteunt als je ze zelf wilt proberen.

Aanbevolen: