Waarom de koplampen van uw auto niet uitgaan

Inhoudsopgave:

Waarom de koplampen van uw auto niet uitgaan
Waarom de koplampen van uw auto niet uitgaan
Anonim

De basistechnologie achter koplampen is in decennia niet veel veranderd, en zelfs nieuwere systemen zoals adaptieve koplampen zijn niet flitsend genoeg om veel aandacht te krijgen. Maar wat gebeurt er als u uw koplampen niet kunt uitschakelen?

Image
Image

Wat te doen als de koplampen van uw auto niet uitgaan

Als je koplampen plotseling niet meer werken, kan het snel gevaarlijk worden. Maar koplampen kunnen ook in de andere richting uitvallen. Verre van een fail-safe, koplampen die niet uit gaan, wat je ook doet, kunnen je batterij snel leegmaken en je laten stranden.

Met dat in gedachten, is de kortetermijnoplossing voor koplampen die niet uit gaan het nemen van preventieve noodmaatregelen om te voorkomen dat de batterij leeg raakt. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt:

  • Koppel de batterij los.
  • Verwijder de koplampzekering.
  • Verwijder het koplamprelais.

Je koplampen zouden nu losgekoppeld moeten zijn. Hoewel koplampsystemen meestal niet ingewikkeld zijn, zijn er situaties waarin u uw auto naar een professional moet brengen om koplampen te repareren die niet kunnen worden uitgeschakeld. Maar voordat u dat doet, zijn er een handvol dingen die u kunt doen, met behulp van enkele basisdiagnosehulpmiddelen voor auto's, om het probleem op te lossen.

Mogelijke oorzaken voor koplampproblemen

Sommige van de problemen die ervoor kunnen zorgen dat de koplampen van auto's niet worden uitgeschakeld, zijn onder meer problemen met de volgende onderdelen:

  • Koplamp schakelaar
  • Dagrijlichtmodule
  • Lichtsensor
  • Relais
  • Geaarde draad

Het correct diagnosticeren van een koplampprobleem kan ingewikkeld zijn omdat er veel soorten koplampsystemen zijn. Sommige auto's zijn bijvoorbeeld zo ontworpen dat wanneer de motor wordt uitgeschakeld terwijl de koplampen aan zijn, ze een bepaalde tijd aan blijven. In dat geval wil je misschien de koplampen uitschakelen voordat je de motor uitzet om te kijken of dat helpt.

Andere auto's hebben dagrijverlichting, die overdag automatisch de koplampen aanzet, maar geen invloed heeft op de dashboardverlichting. Als dat systeem fa alt, kunnen de koplampen blijven branden. U kunt de parkeerrem instellen om te zien of de koplampen worden uitgeschakeld, aangezien het instellen van de parkeerrem meestal de dagrijverlichting uitschakelt. Het verwijderen of vervangen van de dagrijlichtmodule lost dat probleem waarschijnlijk op.

Snelle oplossing om te voorkomen dat uw koplampen de batterij leeg laten lopen

Als je geen tijd hebt om het probleem meteen aan te pakken, of als je de auto een tijdje wilt verlaten zonder dat de batterij leeg raakt, zijn er twee manieren om te voorkomen dat de koplampen de batterij leegtrekken.

Koppel de batterij los

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat de accu van je auto leeg raakt, is door hem los te koppelen. Dit houdt in dat een van de accukabels letterlijk van de accu wordt losgekoppeld, waarvoor een sleutel of dop van de juiste maat nodig is.

Als je nog nooit een accu hebt losgekoppeld, is het een goed idee om de minkabel los te koppelen in plaats van de pluskabel om kortsluiting te voorkomen.

De negatieve kabel is meestal zwart, terwijl de positieve kabel meestal rood is. U kunt ook op de batterij zoeken naar een --symbool, dat zich in de buurt van de negatieve pool bevindt, en een +-symbool, dat zich in de buurt van de positieve pool.

Na het loskoppelen van de negatieve accukabel, verwijdert u deze van de accu zodat deze niet wordt gestoten of gestoten en weer in contact komt met de negatieve accupool.

Zodra de batterij is losgekoppeld, gaan de koplampen uit en loopt de batterij niet leeg.

Het loskoppelen van de accu kan het geheugen van de boordcomputer wissen, dus het zal een "opnieuw leerproces" moeten doorlopen om het brandstofverbruik te corrigeren. Als uw autoradio een beveiligingsfunctie heeft waarvoor een speciale code vereist is na stroomuitval, zoek dan de code van uw autoradio op voordat u de batterij loskoppelt.

Verwijder de zekering of het relais om de koplampen uit te schakelen

De andere manier om de koplampen uit te schakelen, is door de juiste zekering of relais te verwijderen. Dit is iets ingewikkelder dan het loskoppelen van de batterij, omdat u het juiste zekeringpaneel moet vinden en vervolgens moet uitzoeken welke zekering of relais u moet trekken. Dit voorkomt echter stroomuitval naar de computer en radio, zodat u later geen last heeft van uitval.

Slechte relais

Als een defect koplamprelais een reden is dat uw koplampen niet uitgaan, is de oplossing om het relais te vervangen. Dit is iets gemakkelijker te controleren, omdat er een kans is dat meerdere circuits exact hetzelfde type relais gebruiken.

Als u een ander relais in uw auto kunt vinden met hetzelfde onderdeelnummer als het koplamprelais, kunt u uw koplamprelais verwijderen, het vervangen door hetzelfde relais van een ander circuit en kijken of de koplampen uitgaan normaal gesproken. Als de koplampen uitgaan, moet u een nieuw relais kopen en installeren.

In het geval dat het wisselen van relais niet werkt, kan het probleem een defecte koplampschakelaar, multifunctionele schakelaar of lichtsensor zijn en zal de diagnoseprocedure ingewikkelder zijn. U kunt het probleem mogelijk identificeren door het betreffende onderdeel te verwijderen en te controleren op fysieke schade, maar er zijn niet altijd fysieke indicatoren.

Een slechte koplampschakelaar die intern is kortgesloten, kan bijvoorbeeld heet genoeg worden om de plastic behuizing of elektrische verbindingen te barsten, smelten of verbranden, maar dat is niet altijd het geval.

Als u het defecte onderdeel niet kunt identificeren, schakelt u de koplampen uit door de batterij los te koppelen of de juiste zekering te verwijderen, te wachten op daglicht en vervolgens uw auto naar een vertrouwde monteur te brengen.

Aanbevolen: