Hoe lang moeten koplampen meegaan?

Inhoudsopgave:

Hoe lang moeten koplampen meegaan?
Hoe lang moeten koplampen meegaan?
Anonim

Typische koplampen van auto's gaan doorgaans tussen de 500 en 1.000 uur mee, maar er zijn veel verschillende factoren aan het werk. Verschillende typen koplampen hebben een verschillende levensduur, dus van halogeen, xenon en andere typen kan niet worden verwacht dat ze in hetzelfde tempo doorbranden.

Sommige vervangende halogeenlampen zijn ook aanzienlijk helderder dan de OEM-lampen, en die toename in helderheid verta alt zich meestal in een kortere levensduur.

Bepaalde fabricagefouten en installatieproblemen kunnen ook de levensduur van een koplamp drastisch verkorten.

Image
Image

Hoe lang gaan koplampen mee?

Er zijn verschillende brede categorieën koplampen, en een van de belangrijkste verschillen tussen hen is hoe lang ze naar verwachting meegaan.

Gemiddelde levensduur
Tungsten-halogeen 500 - 1.000 uur
Xenon 10, 000 uur
HID 2, 000 uur
LED 30, 000 uur

Aangezien deze cijfers ruwe gemiddelden zijn, is het mogelijk dat koplampen langer meegaan of sneller doorbranden dan deze gemiddelden. Als u merkt dat uw koplampen aanzienlijk sneller doorbranden, is er waarschijnlijk een onderliggend probleem.

Hoe lang gaan wolfraam-halogeenkoplampen mee?

De kans is groot dat uw auto vanuit de fabriek wordt geleverd met halogeenkoplampen, want dat is wat de meeste auto's gebruiken. Halogeenkoplampcapsules, die sinds de jaren negentig in gebruik zijn, zijn enorm wijdverbreid, en zelfs koplampen met gesloten lichtbundels die zijn ontworpen voor oudere voertuigen zijn gebouwd rond halogeenlampen.

De gloeidraad in een halogeenkoplamp is wolfraam. Wanneer elektriciteit door de gloeidraad gaat, wordt deze warm en gloeit, en daar komt het licht vandaan.

In oude koplampen met gesloten lichtbundels was de koplamp ofwel gevuld met inert gas of een vacuüm. Hoewel dit jarenlang prima werkte, had de levensduur van deze pre-halogeen-wolfraamlampen te lijden onder de manier waarop wolfraam reageert op verhitting tot het punt waarop het licht uitstra alt.

Wanneer wolfraam heet genoeg wordt om licht uit te stralen, "kookt" het materiaal van het oppervlak van de gloeidraad. Als er een vacuüm in de lamp aanwezig is, heeft het materiaal de neiging zich op de lamp af te zetten, wat de levensduur van de koplamp effectief verkort.

Wijzigingen in halogeenkoplamptechnologie

Moderne wolfraam-halogeenlampen zijn vergelijkbaar met veel oudere koplampen met gesloten lichtbundels, behalve dat ze gevuld zijn met halogeen. Het basismechanisme aan het werk is precies hetzelfde, maar met halogeen gevulde capsules gaan veel langer mee dan wanneer ze met inert gas of vacuüm waren gevuld. Wanneer de wolfraamgloeidraad heet wordt en ionen afgeeft, verzamelt het halogeengas het materiaal en zet het terug op de gloeidraad in plaats van het te laten bezinken op de lamp.

Verschillende factoren zijn van invloed op de operationele levensduur van een halogeenkoplampcapsule of Sealed-beam-koplamp, maar een typische operationele levensduur ligt ergens tussen 500 en 1.000 uur. Helderdere lampen gaan doorgaans minder lang mee en u kunt ook lampen kopen die speciaal zijn ontworpen om langer mee te gaan.

Wat is de oorzaak van het defect raken van halogeenkoplampen?

Naarmate halogeenlampen ouder worden, en naarmate u ze gebruikt, geven ze uiteindelijk minder licht af dan toen ze nieuw waren. Deze boog is normaal en wordt verwacht.

Als je te maken hebt met halogeencapsules, die in de meeste moderne voertuigen worden gebruikt, is de grootste oorzaak van voortijdig falen een soort verontreiniging die op de lamp terechtkomt. Dit probleem kan net zo onschuldig zijn als de natuurlijke oliën van de vingers van de persoon die de lamp heeft geïnstalleerd, of zo voor de hand liggend als vuil, water of andere verontreinigingen in de motorruimte van een auto.

Hoewel het gemakkelijk is om de meeste koplampcapsules te vervangen, en je kunt dit doen met heel eenvoudig gereedschap of helemaal geen gereedschap, is het bijna net zo gemakkelijk om een lamp te beschadigen tijdens de installatie. Als er überhaupt verontreinigingen op het buitenoppervlak van een halogeenlamp terechtkomen, is het een redelijk veilige gok dat de lamp voortijdig zal doorbranden.

Dit is waarom het zo belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het installeren van een halogeencapsule en om alle verontreinigingen te verwijderen die per ongeluk op een capsule komen voordat u deze installeert.

In het geval van halogeenkoplampen met gesloten bundel zijn ze veel robuuster en moeilijker te beschadigen dan capsules. Het verbreken van de integriteit van het zegel is echter nog steeds een uitstekend recept voor vroegtijdig falen. Als een steen bijvoorbeeld een koplamp met een gesloten lichtbundel raakt, deze breekt en het halogeengas naar buiten laat lekken, zal hij veel eerder kapot gaan dan anders het geval zou zijn geweest.

Hoe lang gaan xenon-, HID- en andere koplampen mee?

Xenonkoplampen zijn vergelijkbaar met halogeenkoplampen omdat ze wolfraamfilamenten gebruiken, maar in plaats van een halogeengas zoals jodium of broom, gebruiken ze het edelgas xenon. Het belangrijkste verschil is dat in tegenstelling tot halogeenlampen, waar al het licht afkomstig is van de wolfraamgloeidraad, het xenongas zelf een helder wit licht uitstra alt.

Xenon kan ook effectief de verdamping van materiaal uit een wolfraamgloeidraad vertragen, dus wolfraam-xenonkoplampen gaan doorgaans langer mee dan wolfraam-halogeenlampen. De werkelijke levensduur van een xenonkoplamp hangt af van een aantal verschillende factoren, maar het is mogelijk dat xenonkoplampen meer dan 10.000 uur meegaan.

Hoge-intensiteitsontladingslampen (HID) gaan ook langer mee dan halogeenlampen, maar niet zo lang als wolfraam-xenonlampen. In plaats van een wolfraamgloeidraad te gebruiken die gloeit, vertrouwen deze koplamplampen op elektroden die enigszins lijken op bougies. In plaats van een mengsel van brandstof en lucht te ontsteken zoals bougies, wekt de vonk het xenongas op en zorgt ervoor dat het een helder, wit licht uitstra alt.

Hoewel HID-lampen meestal langer meegaan dan halogeenkoplampen, gaan ze meestal niet zo lang mee als wolfraam-xenonlampen. Een typische levensverwachting voor dit type koplamp is ongeveer 2.000 uur, wat natuurlijk kan worden verkort door een aantal verschillende factoren.

Wat te doen aan kapotte, doorgebrande of versleten koplampen

Hoewel koplamplampen vaak honderden (of zelfs duizenden) uren meegaan, staan praktische overwegingen meestal in de weg. Als je merkt dat een koplamplamp erg snel doorbrandt, dan is er altijd een kans dat je te maken hebt met een fabricagefout. Het is waarschijnlijker dat er een soort verontreiniging op de lamp is terechtgekomen, maar u kunt toch profiteren van de fabrieksgarantie.

Koplamplampen van grote fabrikanten hebben vaak een garantie van 12 maanden na de aankoopdatum, dus hoewel je misschien door hoepels moet springen, is de kans groot dat je een gratis vervanging krijgt als je koplampen binnen de kortste keren defect raken de garantieperiode.

Voordat u uw doorgebrande koplampen vervangt, is het ook een goed idee om de koplampmontages te controleren. Aangezien elke vervuiling op de lamp ervoor kan zorgen dat deze vroegtijdig defect raakt, kan een versleten of beschadigde koplampeenheid zeker een probleem zijn. Als een steen bijvoorbeeld een klein gaatje in een van de assemblages slaat, of als de afdichting slecht wordt, kan er water en straatvuil in de koplampassemblage komen en de levensduur van uw koplampgloeilamp drastisch verkorten.

Aanbevolen: