XLB-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

XLB-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
XLB-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een XLB-bestand is een Excel-werkbalkbestand.
  • Het wordt gebruikt met Excel; kopieer het eerst naar de juiste map.
  • Andere XLB-bestanden zijn OpenOffice.org Module-informatiebestanden.

Dit artikel beschrijft de twee primaire bestandsindelingen die XLB-bestanden gebruiken. Ontdek waar Excel en OpenOffice deze bestanden opslaan en hoe u beide kunt gebruiken.

Wat is een XLB-bestand?

Een bestand met de XLB-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een Excel Toolbars-bestand. Het slaat informatie op over de huidige instelling van werkbalken, zoals hun opties en locaties, en is handig als u de configuratie naar een andere computer wilt kopiëren.

Als het niet is gekoppeld aan Excel, kan het XLB-bestand in plaats daarvan een OpenOffice.org Module-informatiebestand zijn dat door de OpenOffice Basic-software wordt gebruikt voor het opslaan van macro- of componentbibliotheekdetails. Dit soort XLB-bestand gebruikt XML-opmaak en wordt hoogstwaarschijnlijk script.xlb of dialog.xlb genoemd. De eerste bevat de namen van de modules in de bibliotheek, terwijl de laatste is voor het opslaan van de namen van dialoogvensters.

Image
Image

Hoe XLB-bestanden te openen

Een XLB-bestand kan worden geopend met Microsoft Excel, maar het is belangrijk om te beseffen dat het alleen aanpassingsinformatie opslaat, geen echte spreadsheetgegevens. Dit betekent dat je niet zomaar op het bestand kunt dubbelklikken en verwachten dat het wordt geopend met leesbare informatie.

In plaats daarvan moet het bestand in de juiste map worden geplaatst, zodat Excel het kan zien wanneer het wordt geopend. U zou dit moeten kunnen doen (in de meeste versies van Excel) door het bestand in deze map te plaatsen:


%appdata%\Microsoft\Excel\

Als u zeker weet dat uw bestand daadwerkelijk spreadsheetinformatie bevat, zoals tekst, formules, grafieken, enz., leest u mogelijk de bestandsextensie verkeerd. Ga naar het laatste gedeelte hieronder voor meer informatie daarover.

OpenOffice kan XLB-bestanden openen die OpenOffice.org Module-informatiebestanden zijn. Omdat het op XML gebaseerde tekstbestanden zijn, kunt u de inhoud van het bestand ook lezen met een teksteditor.

OpenOffice slaat ze normaal gesproken op in de installatiemap:


OpenOffice (versie)\presets\

…en:


OpenOffice (versie)\share\

Er zijn echter twee XLC-bestanden die de locaties van de bibliotheken en dialoogvensters bevatten, en ze heten script.xlc en dialog.xlc. Ze bevinden zich hier in de basismap, in Windows:


%appdata%\OpenOffice\(versie)\gebruiker\

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het XLB-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is, of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma XLB-bestanden opent, kunt u het standaardprogramma voor specifieke bestandsextensies in Windows wijzigen.

Een XLB-bestand converteren

Het is misschien verleidelijk om XLB naar XLS te willen converteren, zodat je het bestand kunt openen als een gewoon spreadsheetdocument, maar dat is gewoon niet mogelijk. Het XLB-bestand heeft geen tekstformaat zoals XLS-bestanden, dus je kunt het niet converteren naar een ander bruikbaar formaat zoals XLS, XLSX, enz.

Dit is waar, of uw bestand nu werkt met Excel of OpenOffice; geen van beide formaten is hetzelfde als een werkmap/spreadsheet.

Meer informatie over XLB-bestanden

Je kunt meer lezen over hoe OpenOffice Base XLB-bestanden gebruikt op de Apache OpenOffice-website.

Als je fouten krijgt met betrekking tot XLB-bestanden in OpenOffice (bijv. script.xlb of dialog.xlb), verwijder dan de extensie die de fout aangeeft (via Tools > Extension Manager), en installeer het vervolgens opnieuw. Of u kunt proberen uw OpenOffice-gebruikersprofiel opnieuw in te stellen.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je geen van de bovenstaande programma's kunt krijgen om je bestand te openen, is de kans groot dat je niet echt met een XLB-bestand te maken hebt. Sommige bestanden hebben een bestandsextensie die erg veel lijkt op "XLB" terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dit kan je doen denken dat het zal openen met de bovenstaande programma's.

Neem XLS en XLSX als voorbeelden. Ze lijken een beetje op XLB omdat ze twee dezelfde letters delen, maar beide zijn echte spreadsheetbestanden die leesbare tekst, formules, afbeeldingen, enz. kunnen bevatten. Ze openen niet zoals XLB-bestanden, maar in plaats daarvan als gewone Excel-bestanden (dubbel- klik erop of gebruik het menu om ze te lezen/bewerken).

XNB en XWB zijn twee andere voorbeelden. Een andere is XLC, dat meestal een Excel-diagrambestand is dat wordt gebruikt door versies van MS Excel vóór 2007 (maar, zoals hierboven vermeld, kan het ook worden geassocieerd met OpenOffice, maar het kan nog steeds niet worden geopend als een XLB-bestand).

Het maakt niet uit met welk bestand je te maken hebt, onderzoek de echte bestandsextensie om meer te weten te komen over hoe je het kunt openen of converteren.

Aanbevolen: