Pinsta is een pinhole-camera, een pocket-donkerkamer en een printer

Inhoudsopgave:

Pinsta is een pinhole-camera, een pocket-donkerkamer en een printer
Pinsta is een pinhole-camera, een pocket-donkerkamer en een printer
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Pinsta is een pinhole-camera die ook dienst doet als kleine donkere kamer.
  • Het kan zelfs afdrukken maken van je eigen filmnegatieven.
  • Eindelijk een manier om filmfotoafdrukken te maken zonder de camera zelfs maar te openen.
Image
Image

Zelfs voor een toegewijde doe-het-zelf-filmfotograaf kan het thuis ontwikkelen van je films een beetje een ontmoedigende taak zijn.

Ik hou van ontwikkelen, maar het uitgraven van de chemicaliën, het koelen (of verwarmen) van het water en het herschikken van de keuken om een of twee rollen met 36 belichtingspunten te ontwikkelen, is gemakkelijk te blijven uitstellen, daarom is de Pinsta ziet er zo leuk uit.

Je maakt gewoon een foto, injecteert wat chemicaliën, schudt de boel een beetje en 10 minuten later heb je een afdruk. Wat is er makkelijker? Afgezien van, weet je, iets anders in de wereld?

Pinsta-Gram

De Pinsta, een instant pinhole camera, is een soort spirituele kruising tussen een Polaroid, een pinhole camera en een wet-plate collodium camera.

De Pinsta legt foto's rechtstreeks vast op fotopapier in plaats van op een filmnegatief. Je laadt de Pinsta met een vel papier en legt vervolgens de foto bloot. Wanneer de opname is voltooid, injecteert u de ontwikkelaar in de camerabehuizing zelf, vervolgens in het stopbad en vervolgens in de fixer. Als je klaar bent, kun je de natte afdruk eruit halen, klaar om te bekijken en veilig bij daglicht.

Omdat de camera een gaatje voor de lens gebruikt, is het in wezen een grote zwarte doos, donker van binnen en zonder interne onderdelen die door de gebruikte vloeistoffen kunnen worden beschadigd. In theorie zou je zelf iets soortgelijks kunnen maken, maar dit ziet er een stuk minder rommelig uit en veel gemakkelijker in het gebruik. Je kunt de chemicaliën zowel extraheren als injecteren, en er zijn drukontsnappingsventielen die ook lichtdicht zijn, dus het is meer dan alleen een doos met een gat.

Darkroom in a Box

Dat alleen zou waarschijnlijk genoeg voor mij zijn, maar de uitvinder van de Pinsta, Oliver New, keek naar zijn apparaat en dacht: "Zou het mogelijk zijn om negatieven te vergroten met Pinsta?"

Het antwoord was ja. Het is mogelijk om de Pinsta te laden met 35 mm of 120 films, samen met een ander vel fotopapier van 5 × 5 inch, en het negatief op het papier te leggen. Het is als een donkere kamer, een vergroter en een afdrukverwerkingsinstallatie, allemaal in één cameratas-klare doos.

Image
Image

Waarom is dit beter dan gewone zelfontwikkelde films? Nou, dat is het niet. Het is veel beperkter. Afbeeldingen die rechtstreeks op papier zijn vastgelegd, zullen nooit de natuurgetrouwheid van filmfoto's hebben.

Maar dat is het punt. Er kan elk moment iets misgaan en het resultaat zal altijd onvoorspelbaar zijn. Het is precies het tegenovergestelde van een foto maken met je telefoon, die je waarschijnlijk meteen zult zien en nooit meer zult zien.

De Pinsta omzeilt de traagheid die me ervan weerhoudt om de chemicaliën en kit uit te graven om ook in mijn keuken films te ontwikkelen. Als je eenmaal een foto hebt gemaakt, moet je deze eerst verwerken voordat je een nieuwe kunt maken. Misschien wordt dit, nadat de nieuwigheid eraf is, ook een hele klus, maar het neemt in ieder geval niet veel ruimte in beslag.

Kickstarter, maar goed

De Pinsta ligt binnenkort voor het grijpen op Kickstarter, maar dan met een twist. Het familiebedrijf van New is Novacrylics Engineering, dat onder meer een pinhole-camera maakt voor 'een van de grootste namen in de branche'. Het zou dus volgen dat deze Kickstarter vrijwel zeker goed gebouwde camera's snel zal leveren.

Image
Image

Is dit een praktische manier om foto's te maken en te maken? Niet eens in de buurt. Het is niet handig en ook niet bijzonder gemakkelijk. En de resultaten zijn waarschijnlijk zeer onvoorspelbaar. Maar het ziet er ook uit als een hoop plezier.

Niemand zal de Pinsta gebruiken om een snelle opname te maken van de inlogcode van de achterkant van hun wifi-router (hoewel dat een geweldig kunstproject kan opleveren), maar 100% van de mensen die het proberen dit zal meer plezier hebben dan ze ooit uit een camera-app zouden halen.

De prijs, samen met de lanceringsdatum van Kickstarter, moet nog worden bekendgemaakt, maar als de prijs goed is, ben ik er helemaal voor.

Aanbevolen: