EU-actie kan Apple nuttiger maken

Inhoudsopgave:

EU-actie kan Apple nuttiger maken
EU-actie kan Apple nuttiger maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • EU-toezichthouders nemen de betalingspraktijken van Apple onder de loep.
  • Apple weigert naar verluidt rivalen toegang te geven tot het NFC Apple Pay-systeem.
  • Regelgevers over de hele wereld onderzoeken mogelijke monopolistische praktijken tegen techreuzen.

Image
Image

Een recente stap van Europese regelgevers tegen Apple zou uiteindelijk kunnen leiden tot meer betalingsopties voor gebruikers, zeggen experts.

EU-antitrustregelgevers zullen naar verluidt Apple aanklagen voor concurrentiebeperkende praktijken met betrekking tot Apple Pay en de NFC-chip in iPhones, die tap-and-go-betalingen mogelijk maakt. Het bedrijf weigert naar verluidt rivalen toegang te geven tot het betalingssysteem.

"Toegang tot de NFC-functionaliteit via een open API zou betekenen dat betalingsdiensten van derden dezelfde of vergelijkbare functionaliteit zouden kunnen hebben als Apple Pay zonder directe controle of vergoedingen opgelegd door Apple," Sean O'Brien, een bezoekende fellow bij het Information Society Project aan de Yale Law School, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Tik om te betalen

Antitrustfunctionarissen beperken zich tot de technologie, die tap-to-pay op Apple-apparaten mogelijk maakt als onderdeel van een bredere kijk op de praktijken van het bedrijf.

Google Android staat enige integratie van derden in zijn betalingssysteem toe, maar Apple vergrendelt het gebruik van NFC aan zijn eigen Apple Pay-oplossing, vertelde Florian Ederer, een professor economie aan de Yale School of Management, aan Lifewire in een e-mailgesprek. "Dit betekent dat externe betalingsproviders niet op iPhones kunnen werken", voegde hij eraan toe.

Als EU-regelgevers hun zin krijgen, kan Apple worden gedwongen om ontwikkelaars toe te staan functies te bouwen waarmee gebruikers overal kunnen betalen waar tap-to-pay wordt ondersteund, niet alleen Apple Pay-terminals, Nico Ramirez, de CEO van softwarebedrijf Verilink, dat het NFC-systeem van Apple gebruikt, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

"Ik verwacht op zijn minst dat Apple te maken krijgt met strengere regelgeving inzake zogenaamde anti-stuurbepalingen…"

"Voor gebruikers betekent dit dat ze niet-Apple Pay-applicaties kunnen gebruiken, zoals diegene die Visa of Mastercard emuleren," voegde hij eraan toe.

De EU-mededingingstoezichthouder bereidt momenteel een bezwaarschrift voor, maar het zal waarschijnlijk pas volgend jaar naar Apple worden gestuurd, zei Ederer.

"Dit zal waarschijnlijk als concurrentiebeperkend worden beschouwd, omdat Apple zijn dominantie als mobiel platform effectief gebruikt om de voorkeur te geven aan zijn eigen betalingsoplossing, waardoor een ongelijk speelveld ontstaat met andere betalingssystemen", voegde hij eraan toe.

Tech op proef

Regelgevers over de hele wereld onderzoeken mogelijke monopolistische praktijken tegen techreuzen.

Apple Pay is in het verleden steeds kritischer geworden. In augustus keurde Zuid-Korea een wet goed die verhindert dat grote exploitanten van appstores, waaronder Apple, softwareontwikkelaars hun betalingssystemen laten gebruiken. In 2019 heeft Duitsland wetgeving aangenomen die Apple dwong zijn mobiele betalingssysteem open te stellen voor rivalen.

Maar in ieder geval in de Verenigde Staten heeft Apple de overhand gehad in recente rechterlijke uitspraken. In september besloot een federale rechter om Apple niet te bestempelen als een monopolie of te eisen dat het concurrerende software-appstores toestaat.

"De regelgeving in de EU is strenger geweest en ik denk dat Amerikaanse regelgevers veel minder geneigd zijn om Apple als een monopolist te bestempelen, vooral omdat het een wereldwijd merk is dat nu een even sterk symbool van Amerika is als, Nou, appeltaart, "zei O'Brien.

Apple wordt echter nog steeds geconfronteerd met veel antitrustrechtszaken en klachten. In veel van deze gevallen vloeit het vermeende concurrentiebeperkende gedrag voort uit het iOS-platform, waarvan Apple wordt beschuldigd dat het de concurrentie zou verstoren in markten zoals muziekstreamingdiensten, in-app-aankoopbetalingssystemen voor games en NFC-betalingssystemen.

Image
Image

"Ik verwacht op zijn minst dat Apple te maken krijgt met strengere regelgeving inzake zogenaamde anti-stuurbepalingen, die het vermogen van ontwikkelaars om gebruikers te informeren over alternatieve aankoopopties beperken", zei Ederer.

Apple krijgt waarschijnlijk te maken met veel meer regelgeving met betrekking tot de App Store en de openheid ervan, zei Ramirez. Ter vergelijking: Android-gebruikers kunnen eenvoudig apps "sideloaden" door het APK-bestand te installeren.

"iOS-gebruikers moeten door vele hoepels springen die het voor niet-ontwikkelaars in wezen onmogelijk maken om apps te laden die niet door het willekeurige beoordelingsproces van Apple zijn gegaan", voegde hij eraan toe. "Gebruikers zullen hiervan profiteren doordat ze vrijwel alles kunnen installeren wat ze willen met een iets hoger risico op het installeren van malware."

Aanbevolen: