Wat zijn de soorten systeembronnen op een computer?

Inhoudsopgave:

Wat zijn de soorten systeembronnen op een computer?
Wat zijn de soorten systeembronnen op een computer?
Anonim

Een systeembron is elk bruikbaar onderdeel van een computer dat kan worden bestuurd en toegewezen door het besturingssysteem, zodat alle hardware en software op de computer kunnen samenwerken zoals bedoeld.

Systeembronnen kunnen worden gebruikt door gebruikers, zoals u, wanneer u programma's en apps opent, evenals door services die meestal automatisch worden gestart door uw besturingssysteem.

Je kunt bijna geen systeembronnen meer hebben of zelfs helemaal geen systeembronnen meer hebben, omdat ze beperkt zijn. Beperkte toegang tot een bepaalde systeembron vermindert de prestaties en resulteert meestal in een of andere fout.

Image
Image

Een systeembron wordt soms hardwarebron, computerbron of gewoon bron genoemd. Resources hebben niets te maken met een Uniform Resource Locator (URL).

Voorbeelden van systeembronnen

Er wordt vaak gesproken over systeembronnen in relatie tot systeemgeheugen (het RAM-geheugen van je computer), maar bronnen kunnen ook afkomstig zijn van de CPU, het moederbord of zelfs andere hardware.

Hoewel er veel individuele segmenten van een compleet computersysteem zijn die als systeembronnen kunnen worden beschouwd, zijn er over het algemeen vier belangrijke brontypen, allemaal zichtbaar en configureerbaar vanuit Apparaatbeheer:

  • Interrupt Request (IRQ)-regels
  • Directe geheugentoegang (DMA)-kanalen
  • Input/Output (I/O) poortadressen
  • Geheugen Adresbereiken

Een voorbeeld van systeembronnen op het werk kun je zien wanneer je een programma op je computer opent. Terwijl de applicatie wordt geladen, reserveert het besturingssysteem een bepaalde hoeveelheid geheugen en CPU-tijd die het programma nodig heeft om te functioneren. Het doet dit door systeembronnen te gebruiken die op dit moment beschikbaar zijn.

Systeembronnen zijn niet onbeperkt. Als je 4 GB RAM op je computer hebt geïnstalleerd, maar het besturingssysteem en verschillende programma's gebruiken in totaal 2 GB, dan heb je eigenlijk maar 2 GB aan systeembronnen (in dit geval in de vorm van systeemgeheugen) die direct beschikbaar voor andere dingen.

Als er niet genoeg geheugen beschikbaar is, zal Windows proberen een aantal dingen op te slaan in een wisselbestand (of wisselbestand), een virtueel geheugenbestand dat op de harde schijf is opgeslagen, om geheugen vrij te maken voor het programma. Als zelfs deze pseudo-bron vol raakt, wat gebeurt wanneer het wisselbestand zijn maximale grootte bereikt, zal Windows je waarschuwen dat "het virtuele geheugen vol is" en dat je programma's moet sluiten om wat geheugen vrij te maken.

Systeembronfouten

Programma's zouden het geheugen "teruggeven" zodra je ze sluit. Als dit niet gebeurt, wat vaker voorkomt dan je zou denken, zullen die bronnen niet beschikbaar zijn voor andere processen en programma's. Deze situatie wordt vaak een geheugenlek of bronlek genoemd.

Als je geluk hebt, zal deze situatie ertoe leiden dat Windows je vraagt dat de computer weinig systeembronnen heeft, vaak met een fout als een van deze:

  • "Onvoldoende geheugen of systeembronnen"
  • "Geheugen vol"
  • "Er zijn onvoldoende systeembronnen om de gevraagde service te voltooien"
  • "Systeem heeft gevaarlijk weinig bronnen"
  • "Je computer heeft weinig geheugen"

Als je niet zoveel geluk hebt, zul je een tragere computer of, erger nog, foutmeldingen opmerken die niet zo logisch zijn.

Hoe systeembronfouten te herstellen

De snelste manier om een systeembronfout op te lossen, is door uw computer opnieuw op te starten. Als u de computer uitschakelt, worden alle programma's en apps die u hebt geopend, evenals de programma's en apps die op de achtergrond achterblijven en waardevolle computerbronnen stelen, volledig gewist.

Als opnieuw opstarten geen optie is, kun je altijd zelf proberen het gewraakte programma op te sporen. De beste manier om dat te doen is vanuit Taakbeheer: open het, sorteer op geheugengebruik en stop de taken die uw systeembronnen belasten geforceerd af.

Als er regelmatig fouten met systeembronnen optreden, vooral als het willekeurige programma's en achtergrondservices betreft, is het mogelijk dat een of meer van uw RAM-modules moeten worden vervangen.

Een geheugentest zal dit op de een of andere manier bevestigen. Als een van die tests positief is voor een probleem, is de enige oplossing om uw RAM te vervangen. Helaas kunnen ze niet worden gerepareerd.

Een andere reden voor herhaalde fouten in systeembronnen, zelfs wanneer u uw computer vaak afsluit, kan zijn dat achtergrondservices automatisch worden uitgevoerd zonder dat u het door hebt. Deze programma's worden gestart wanneer Windows voor het eerst wordt ingeschakeld. U kunt zien welke dat zijn en ze uitschakelen via het tabblad Opstarten in Taakbeheer.

Het tabblad Opstarten van Taakbeheer is niet beschikbaar in oudere versies van Windows. Als u dat gedeelte van Taakbeheer niet ziet in uw versie van Windows, opent u in plaats daarvan het hulpprogramma voor systeemconfiguratie. U kunt dat doen met de opdracht msconfig in het dialoogvenster Uitvoeren of de opdrachtprompt.

Meer informatie over systeembronnen

Windows wijst automatisch systeembronnen toe aan hardwareapparaten als de apparaten Plug en Play-compatibel zijn. Bijna alle apparaten en zeker alle algemeen beschikbare computerhardware-apparaten die tegenwoordig beschikbaar zijn, voldoen aan Plug en Play.

Systeembronnen kunnen meestal niet door meer dan één stuk hardware worden gebruikt. De belangrijkste uitzondering zijn IRQ's die in bepaalde situaties kunnen worden gedeeld door meerdere apparaten.

Windows Server-besturingssystemen kunnen de Windows System Resource Manager gebruiken om systeembronnen voor toepassingen en gebruikers te beheren.

"Systeembronnen" kan ook verwijzen naar software die op uw computer is geïnstalleerd, zoals programma's, updates, lettertypen en meer. Als deze dingen worden verwijderd, kan Windows een foutmelding weergeven waarin wordt uitgelegd dat de bron niet is gevonden en niet kan worden geopend.

FAQ

    Hoe gebruik ik Plug en Play op mijn pc?

    Sluit je nieuwe apparaat aan. Plug en Play zal het nieuwe apparaat detecteren en, indien beschikbaar, automatisch stuurprogramma's voor het apparaat installeren. Mogelijk moet u stuurprogramma's downloaden of de installatie gebruiken die bij uw hardware is geleverd.

    Hoe voer ik Windows Resource Monitor uit?

    Open Taakbeheer (Ctrl+ Alt+ Delete > Taakbeheer) en selecteer vervolgens het tabblad Prestaties > Open Resource Monitor. Hier vindt u gedetailleerde informatie over bronnen voor uw CPU, geheugen, schijf en computernetwerk.

Aanbevolen: