Wat is een node in een computernetwerk?

Inhoudsopgave:

Wat is een node in een computernetwerk?
Wat is een node in een computernetwerk?
Anonim

Een node is elk fysiek apparaat binnen een netwerk van andere tools dat informatie kan verzenden, ontvangen of doorsturen. Een personal computer is het meest voorkomende knooppunt. Het wordt het computerknooppunt of internetknooppunt genoemd.

Modems, switches, hubs, bruggen, servers en printers zijn ook knooppunten, net als andere apparaten die verbinding maken via Wi-Fi of Ethernet. Een netwerk dat bijvoorbeeld drie computers en één printer verbindt, samen met nog twee draadloze apparaten, heeft in totaal zes nodes.

Knooppunten binnen een computernetwerk moeten een vorm van identificatie hebben, zoals een IP-adres of MAC-adres, zodat andere netwerkapparaten ze kunnen herkennen. Een node zonder deze informatie, of een node die offline is, functioneert niet langer als een node.

Wat doet een netwerkknooppunt?

Netwerkknooppunten zijn de fysieke onderdelen waaruit een netwerk bestaat. Ze bevatten meestal elk apparaat dat zowel informatie ontvangt als communiceert. Maar ze kunnen de gegevens ontvangen en opslaan, de informatie ergens anders doorgeven of in plaats daarvan gegevens maken en verzenden.

Een computerknooppunt kan bijvoorbeeld online een back-up maken van bestanden of een e-mail verzenden, maar het kan ook video's streamen en andere bestanden downloaden. Een netwerkprinter kan afdrukverzoeken van andere apparaten op het netwerk ontvangen, terwijl een scanner afbeeldingen terug kan sturen naar de computer. Een router bepa alt welke gegevens naar welke apparaten gaan die binnen een systeem om bestandsdownloads vragen, maar hij kan ook verzoeken naar het openbare internet sturen.

Andere soorten knooppunten

In een op glasvezel gebaseerd kabel-tv-netwerk zijn knooppunten de huizen of bedrijven die verbinding maken met dezelfde glasvezelontvanger.

Een ander voorbeeld van een node is een apparaat dat een intelligente netwerkservice biedt binnen een mobiel netwerk, zoals een basisstationcontroller (BSC) of Gateway GPRS Support Node (GGSN). Met andere woorden, het mobiele knooppunt zorgt voor de softwarebesturing achter de apparatuur, zoals de structuur met antennes die signalen verzenden naar alle apparaten binnen een netwerk.

Image
Image

Een supernode is een node binnen een peer-to-peer-netwerk dat niet alleen functioneert als een gewone node, maar ook als een proxyserver en het apparaat dat informatie doorgeeft aan andere gebruikers binnen het P2P-systeem. Hierdoor hebben supernodes meer CPU en bandbreedte nodig dan gewone nodes.

Wat is het eindknooppuntprobleem?

De term "probleem met eindknooppunten" verwijst naar het beveiligingsrisico dat ontstaat wanneer gebruikers hun computers of andere apparaten verbinden met een gevoelig netwerk, hetzij fysiek (zoals op het werk) of via de cloud (van overal), terwijl ze tegelijkertijd hetzelfde apparaat gebruiken om onbeveiligde activiteiten uit te voeren.

Enkele voorbeelden zijn een eindgebruiker die zijn werklaptop mee naar huis neemt maar vervolgens zijn e-mail checkt op een onbeveiligd netwerk zoals in een coffeeshop of een gebruiker die zijn pc of telefoon verbindt met het wifi-netwerk van het bedrijf.

Een van de belangrijkste risico's voor een bedrijfsnetwerk is een gecompromitteerd persoonlijk apparaat dat iemand op dat netwerk gebruikt. Het probleem is vrij duidelijk: het mengen van een potentieel onbeveiligd netwerk en een zakelijk netwerk dat waarschijnlijk gevoelige gegevens bevat.

Het apparaat van de eindgebruiker kan besmet zijn met malware, zoals keyloggers of programma's voor bestandsoverdracht die gevoelige informatie extraheren of malware naar het privénetwerk verplaatsen zodra het is ingelogd.

VPN's en tweefactorauthenticatie kunnen dit probleem helpen oplossen. Dat geldt ook voor speciale opstartbare clientsoftware die alleen specifieke programma's voor externe toegang kan gebruiken.

Een andere methode is echter om gebruikers te leren hoe ze hun apparaten correct kunnen beveiligen. Persoonlijke laptops kunnen een antivirusprogramma gebruiken om hun bestanden te beschermen tegen malware, en smartphones kunnen een vergelijkbare antimalware-app gebruiken om virussen en andere bedreigingen op te vangen voordat ze schade aanrichten.

Andere knooppuntbetekenissen

"Knooppunt" beschrijft ook een computerbestand in een boomgegevensstructuur. Net als een echte boom waar de takken hun bladeren vasthouden, bevatten de mappen in een gegevensstructuur records. De bestanden worden bladeren of bladknooppunten genoemd.

Het woord "node" komt ook voor in node.js, een JavaScript-runtimeomgeving die server-side JavaScript-code uitvoert. De "js" daar verwijst niet naar de JS-bestandsextensie die wordt gebruikt met JavaScript-bestanden; het is gewoon de naam van de tool.

FAQ

    Wat is een knoop in een circuit?

    Een circuit is een groep verbonden componenten en een knooppunt is een knooppunt waarop twee of meer elementen in een circuit zijn verbonden. Een van de knooppunten op een circuit is waar weerstanden worden aangesloten op een voeding.

    Wat is een node in blockchain?

    Een blockchain-knooppunt is een essentieel cryptocurrency-element dat populaire tokens zoals de Bitcoin-functie helpt. Blockchain-knooppunten bevatten een exacte kopie van het gedistribueerde grootboek. Een node is een verbonden computer in een cryptocurrency-netwerk die informatie met betrekking tot virtuele munten kan ontvangen, verzenden en creëren.

    Wat is een serverknooppunt?

    Een serverknooppunt voert back-endtoepassingen uit die toegang hebben tot gegevens op een gedeeld netwerk. Serverknooppunten vullen clientknooppunten aan, die front-end toepassingen voor het ophalen van gegevens uitvoeren.

Aanbevolen: