Wat is audioclipping in luidsprekers?

Inhoudsopgave:

Wat is audioclipping in luidsprekers?
Wat is audioclipping in luidsprekers?
Anonim

Als je een luidspreker buiten zijn mogelijkheden duwt (soms overbelasting genoemd), wordt de audio ervan afgekapt, waardoor vervorming ontstaat. Dit gebeurt omdat er onvoldoende stroom wordt geleverd aan de versterker. Als de vereisten verder gaan, "clipt" de versterker het ingangssignaal. Dit kan zijn omdat het volume te hoog is of de versterking van de versterker niet goed is ingesteld.

Image
Image

Hoe gebeurt het knippen?

Wanneer er clipping optreedt, wordt in plaats van een vloeiende sinusgolf geproduceerd zoals bij normale audio, een vierkante en "afgeknipte" golfvorm geproduceerd door de versterker, wat resulteert in geluidsvervorming.

Op dezelfde manier is er bij digitale audio een limiet aan hoe ver een ingangsgeluid kan worden weergegeven. Als de amplitude van een signaal de limieten van een digitaal systeem overschrijdt, wordt de rest weggegooid. Dit is vooral slecht bij digitale audio, omdat er een grote hoeveelheid definitie verloren kan gaan door audioclipping.

Effecten van knippen

Audioclipping kan hard, zacht of beperkend zijn. Hard clipping levert de meeste luidheid, maar ook de meeste vervorming en verlies van bas. Zachte (ook wel analoge) clipping levert een vloeiender geluid met enige vervorming. Beperkte clipping vervormt het minst, maar vermindert de luidheid het meest, wat resulteert in een verlies van punch.

Niet al het knippen is slecht of onbedoeld. Een hardrijdende elektrische gitarist kan bijvoorbeeld opzettelijk clippen door een versterker veroorzaken om vervorming te creëren voor een muzikaal effect. In de meeste gevallen is clipping echter een ongewenst gevolg van verkeerde instellingen of audioapparatuur die van slechte kwaliteit is of simpelweg niet voldoet aan de eisen die eraan worden gesteld.

Audioclipping elimineren

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zoals het gezegde luidt, en dat geldt ook voor knippen. Het is raadzaam om digitale audio op te nemen en het ingangssignaal binnen de perken te houden. Als je echter digitale audiobestanden hebt die je moet verbeteren, gebruik dan bepaalde audiotools om te proberen clipping zo veel mogelijk te elimineren.

Voorbeelden van audiosoftware die dit kan zijn:

  • Software mediaspelers met normalisatie: Sommige jukebox-softwarespelers zoals iTunes en Windows Media Player hebben ingebouwde normalisatiefuncties om audiobestanden te verwerken die kunnen voorkomen dat nummers worden afgekapt.
  • Standalone normalisatietools: Audiotools van derden, zoals MP3Gain, kunnen de nummers in je muziekbibliotheek normaliseren. Deze tools passen de luidheid van nummers aan om op hetzelfde volume af te spelen en verminderen audioclipping.
  • Audio-editors: deze programma's bieden vele manieren om een audiobestand digitaal te verwerken. Audio-editors zoals Audacity hebben geavanceerde algoritmen om clipping permanent te verwijderen.
  • ReplayGain: Net als softwaretools zoals MP3Gain, is deze functie ingebouwd in sommige MP3-spelers. ReplayGain-metadata kan handig zijn om te voorkomen dat luide nummers worden afgekapt door de interne digitaal-naar-analoge versterker van de hardware.
  • Software voor het branden van cd's/dvd's: programma's voor het branden van schijven hebben vaak een optie om nummers te normaliseren, vooral bij het maken van audio-cd's voor weergave op home-entertainmentapparatuur.

Lees voordat je Audacity downloadt en gebruikt het privacybeleid om er zeker van te zijn dat je vertrouwd bent met de voorwaarden.

FAQ

    Hoe klinkt audioclipping?

    Clipping heeft niet één specifiek geluid. In plaats daarvan kan clipping klinken als overslaan, zoals in het geluid dat even uitgaat voordat het terugkeert, of het kan vervormd en onnatuurlijk klinken. Clipping kan op verschillende manieren worden gepresenteerd.

    Wat betekent het om audio te knippen?

    Als je audio clipt, verwijst dit meestal naar de praktijk van het samplen, dat wil zeggen, clips van muziek nemen en deze gebruiken in andere muziek.

Aanbevolen: