Wat zijn actieve luidsprekers?

Inhoudsopgave:

Wat zijn actieve luidsprekers?
Wat zijn actieve luidsprekers?
Anonim

Om audio van een mediastreamer, cd-speler, tv, pc of een andere audiobron te krijgen, moet het apparaat worden aangesloten op een stereoversterker, stereo- of thuisbioscoopontvanger of actieve luidsprekers.

Image
Image

Hoe luidsprekers werken

Luidsprekers maken geluid door te trillen, wat een andere manier is om te zeggen dat geluid het product is van kleine ethergolven. Om ethergolven met een bepaalde luidheid of frequentie te produceren, hebben de luidsprekers die die ethergolven produceren een bepaalde hoeveelheid vermogen nodig.

Luidsprekers die op een AV-receiver worden aangesloten, zijn passieve luidsprekers, wat betekent dat ze geen ingebouwde stroombron hebben, ook wel versterker genoemd. Zonder aansluiting op een versterker hebben de luidsprekers geen energiebron om de luidsprekers te laten trillen of "aan te drijven" en de geluiden te reproduceren die erin worden ingevoerd.

Aangedreven vs. passieve luidsprekers

Traditionele luidsprekers worden passieve luidsprekers genoemd. Aangedreven luidsprekers hebben daarentegen ingebouwde versterkers. Dat betekent dat u alleen een audiobronsignaal nodig hebt, zoals een Blu-ray-speler, mobiel apparaat of andere mediaspeler, om geluid te produceren. Wanneer u een bron op deze luidsprekers aansluit, is de muziek of audio luid genoeg om te horen zonder dat u een externe versterker nodig heeft.

Speakers met eigen voeding hebben meestal hun eigen volume-/uitgangsregelaars en soms bas-/trebleregelaars.

In plaats van de traditionele luidsprekerkabel die wordt gebruikt in passieve luidsprekers (die zowel stroom als het audiosignaal leveren), worden actieve luidsprekers echter aangesloten op de muziekbron via een 'lijningang'. Dit omvat de rood-witte stereo RCA-kabels die worden gebruikt om het geluid van een cd-speler, tv of component aan te sluiten op een versterker of thuisbioscoopontvanger.

Het kan zijn dat luidsprekers met eigen voeding die zijn ontworpen om op een computer aan te sluiten, alleen mini-hoofdtelefoonaansluitingen (3,5 mm) hebben en niet de stereo (links en rechts) line-in-verbindingspoorten. Voor deze luidsprekers heb je adapterkabels nodig die de rode en witte kabels aan het ene uiteinde en een hoofdtelefoonaansluiting (mini) aan het andere uiteinde met elkaar verbinden.

Image
Image

Daarnaast hebben sommige high-end actieve luidsprekers digitale optische ingangen, die een beter geluid leveren van bronapparaten die ook over dit type stereo-aansluiting beschikken.

Image
Image

Select actieve luidsprekers worden verkocht in gematchte paren. Eén luidspreker bevat de ingangsaansluitingen en de versterker voor beide luidsprekers, die op de tweede luidspreker wordt aangesloten via een eigen of traditionele passieve verbinding.

Image
Image

Speakers met voeding en draadloze connectiviteit

Een ander gebruik voor actieve luidsprekers is in draadloze luidsprekersystemen. In dit type opstelling, in plaats van audiokabels van het bronapparaat naar de actieve luidspreker aan te sluiten, wordt een zender aangesloten op het bronapparaat (meegeleverd met het draadloze luidsprekerpakket). De zender stuurt vervolgens alle uitgaande audiosignalen van de bron rechtstreeks naar de beoogde draadloze luidsprekers, die indien nodig ingebouwde versterkers hebben, die op hun beurt het geluid produceren.

Draadloze technologieën zoals Bluetooth stellen compatibele apparaten, zoals smartphones en tablets, in staat om muziek zonder kabels of kabels naar een actieve luidspreker te sturen. Draadloze ontvangstplatforms zijn onder meer AirPlay, DTS Play-Fi, Yamaha MusicCast en Denon HEOS.

Image
Image

Bottom Line

Het gebruik van actieve luidsprekers in plaats van stereo- of AV-ontvangers heeft voordelen. Wanneer je een audiobron aansluit op actieve speakers, hoef je er niet overheen te lopen en de stereo of receiver aan te zetten. In plaats daarvan kun je direct muziek afspelen vanaf de controller, of, in sommige gevallen, een controller-app voor iPhone- en Android-apparaten. Ook heb je in het geval van draadloze luidsprekers geen wirwar van aansluitkabels.

Gebruik van actieve luidsprekers met een stereo- of thuisbioscoopontvanger

Ondanks de voordelen van het gebruik van actieve luidsprekers in plaats van een stereo- of thuisbioscoopontvanger, kan het in sommige gevallen praktisch zijn om ze op een ontvanger aan te sluiten, vooral als er veel audiobronnen zijn aangesloten. Afhankelijk van het merk en model van de ontvanger, kunt u mogelijk audio van een of alle bronnen die op uw stereo- of thuisbioscoopontvanger zijn aangesloten, naar een actieve luidspreker sturen.

Je kunt een actieve luidspreker niet aansluiten op traditionele luidsprekeraansluitingen op een stereo- of thuisbioscoopontvanger, maar er is een oplossing.

Als de stereo- of thuisbioscoopontvanger voorversterkeruitgangen heeft voor de hoofd-/surroundkanalen of Zone 2-functionaliteit, en de actieve luidspreker een RCA- of 3,5 mm-ingang heeft (vereist een adapter), kunt u deze aansluiten op de voorversterker of Zone 2-uitgangen van een ontvanger.

Image
Image

Hoewel u een draadloze luidspreker niet rechtstreeks kunt aansluiten op een stereo- of thuisbioscoopontvanger, kunt u met dezelfde voorversterker of 2e zone-uitgangen wel een Bluetooth-zender op de ontvanger aansluiten en muziek streamen naar een compatibele Bluetooth-luidspreker.

Als je een ander type draadloze luidspreker hebt, zoals Sonos, Amazon Echo of Google Home, kunnen bepaalde stereo- en thuisbioscoopontvangers ook muziek naar die luidsprekers streamen; u kunt de luidsprekers vervolgens met uw stem of een compatibele smartphone-app bedienen.

Het is gebruikelijk om een draadloze actieve subwoofer te gebruiken met een thuisbioscoopontvanger. De subwoofer biedt een zender die kan worden aangesloten op de subwoofer-voorversterkeruitgang van de ontvanger.

Image
Image

Prijs, configuratie en kwaliteit

Zoals bij alle luidsprekers, hangt de prijs van luidsprekers met eigen voeding af van de luidsprekerkwaliteit. Actieve luidsprekers die verbinding maken met een computer of mobiel apparaat, kunnen overal van $ 10 tot $ 99 werken. High-end systemen die geschikt zijn voor thuisbioscoopomgevingen kunnen daarentegen honderden of zelfs duizenden dollars kosten.

Speakers met voeding (bedraad of draadloos) kunnen worden geleverd als een enkele eenheid die is ontworpen voor draagbaar gebruik, een tweekanaalsconfiguratie voor gebruik met een computer of een 5.1-kanaalsconfiguratie voor surroundgeluid in thuisbioscoopopstellingen.

Net als bij traditionele luidsprekers varieert de geluidskwaliteit van actieve luidsprekers, naast prijs en configuratie. Degenen die zijn gemaakt voor draagbare of desktop-luistertoepassingen bieden doorgaans een basisgeluidskwaliteit, net als veel Bluetooth- of actieve slimme luidsprekers. Er zijn echter actieve luidsprekers die zijn ontworpen voor serieus luisteren naar muziek (vaak aangeduid als actieve monitoren) die worden gebruikt in opnamestudio's.

Aanbevolen: