Hoe draden voor luidsprekers en thuisbioscoopsystemen te splitsen

Inhoudsopgave:

Hoe draden voor luidsprekers en thuisbioscoopsystemen te splitsen
Hoe draden voor luidsprekers en thuisbioscoopsystemen te splitsen
Anonim

Wat te weten

  • Stel luidsprekers en apparatuur in en zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld.
  • Meet en knip elke draad af. Strip de draad en bevestig de krimpconnectoren. Breng warmte aan om te krimpen.
  • Sluit de luidsprekers opnieuw aan.

Dit artikel legt uit hoe je luidsprekerdraden kunt verbinden met behulp van elektrische krimpconnectoren.

Plaats luidsprekers en apparatuur op de juiste manier

Image
Image

Voordat je begint met splitsen, moet je de luidsprekers en apparatuur op de juiste manier instellen. Schakel de stroom naar de stereo-ontvanger voor thuis uit en koppel de netsnoeren los. Koppel alle luidsprekerdraden los, onderzoek ze en leg ze opzij voor later gebruik. Alles dat beschadigd of in slechte staat lijkt, moet worden weggegooid.

Nu ben je vrij om speakers naar hun nieuwe locaties te verplaatsen. Als de tijd het toelaat, kan dit een geweldige kans zijn om na te denken over hoe u luidsprekerkabels in woonruimtes kunt verbergen of verbergen. Met de juiste technieken kunnen draden veilig en esthetisch uit het zicht worden geplaatst.

Meet afstand en snede

Image
Image

Nadat de luidsprekers zijn geplaatst, bepa alt u de lengte van de draad die nodig is om elke luidspreker op het stereosysteem aan te sluiten. Gebruik het meetlint en tel de afstanden op. Het is beter om iets te overschatten dan te onderschatten, aangezien speling gemakkelijk te beheren is en bij het splitsen sowieso een beetje moet worden bijgesneden.

Schrijf de nummers samen met de locatie van de luidspreker (bijvoorbeeld links/rechts voor, midden of surround links/rechts) in een notitieblok. Als u klaar bent, meet u de luidsprekerdraad die u eerder opzij heeft gelegd en vergelijkt u deze met uw aantekeningen. Er is een kans dat sommige van die draden de juiste lengte hebben. Controleer ook of de draden de juiste dikte hebben.

Als je draden hebt die niet gesplitst hoeven te worden, label ze dan met de toegewezen luidspreker en leg ze opzij. Kruis die sprekers van je aantekeningen zodat je weet dat er rekening mee is gehouden.

Kies een overgebleven draad en wijs deze toe aan een luidspreker met een label. Bereken het verschil tussen de lengte van de draad die je hebt en wat de luidspreker nodig heeft. Dit is hoeveel je van de spoel luidsprekerdraad knipt. Geef jezelf een extra centimeter of zo en maak de snede met behulp van de draadstrippers. Label de dradenparen, leg ze opzij en kruis de luidspreker van je aantekeningen. Herhaal dit proces met alle overige sprekers op de lijst.

Strip de draad en bevestig de krimpconnectoren

Image
Image

Neem een set draden die u wilt splitsen en plaats de uiteinden/aansluitingen naast elkaar - negatief op negatief (-), positief op positief (+). U wilt dat de draden in fase zijn. Als je het niet zeker weet, test je de luidsprekerdraden met een batterij. Gebruik de draadknippers om de buitenmantel / isolatie te verwijderen, zodat alle vier de uiteinden een kwart inch blootliggend koperdraad hebben. U kunt de afzonderlijke draden (positieve en negatieve aansluitingen) een centimeter van elkaar scheiden, zodat u ruimte hebt om ermee te werken.

Neem beide negatieve uiteinden van de blanke draad en steek ze in tegenover elkaar liggende zijden van een krimpconnector. (Controleer nogmaals of deze overeenkomt met de meter.) Gebruik het krimpgedeelte van de draadknippers (het moet worden gemarkeerd zodat u correct overeenkomt met de meter), knijp de connector stevig in zodat de metalen buis van de connector dicht rond een van de blote draden. Doe dit nog een keer voor de andere blote draad.

Trek voorzichtig aan de luidsprekerdraden om ervoor te zorgen dat ze goed vastzitten. Als u de elektrische aansluiting nogmaals wilt controleren, gebruikt u een batterij voor een snelle test. Herhaal dit proces met de positieve uiteinden van de blote draad met een andere krimpconnector.

Breng warmte aan op krimpconnectoren

Image
Image

Na het bevestigen van de krimpconnectoren aan de positieve en negatieve draaduiteinden, breng je voorzichtig een warmtebron aan om de connectoren te krimpen. Een heteluchtpistool of een föhn op hoog vuur is het beste (op enkele centimeters afstand gehouden), maar je kunt een aansteker gebruiken als je uiterst voorzichtig bent en de aansteker op minstens 2,5 cm afstand houdt.

Houd de draden met uw hand vast (een paar centimeter onder de krimpverbindingen) terwijl u de warmte toepast. Draai langzaam de draden/connectoren zodat u alle kanten kunt bereiken. De krimpbehuizingen krimpen strak tegen de luidsprekerdraad, waardoor een beschermende en waterdichte afdichting ontstaat. Sommige elektrische krimpconnectoren zijn ontworpen met een beetje soldeer aan de binnenkant, dat smelt door de hitte en de draden samensmelt voor een sterkere verbinding.

Ga door met het strippen van luidsprekerdraden en het bevestigen/krimpen van krimpconnectoren totdat alle lengtes zijn gesplitst en verlengd.

Sluit de luidsprekers opnieuw aan

Image
Image

Nu je de draad hebt gesplitst, is het laatste wat je hoeft te doen de luidsprekers aansluiten op de stereo-ontvanger/versterker of het thuisbioscoopsysteem. Overweeg voordat u begint met het installeren van luidsprekerkabelconnectoren (bijvoorbeeld een pin-, spade- of bananenstekker). Dit is de beste tijd om het te doen, omdat je het gereedschap en de draden daar hebt. Luidsprekerdraadconnectoren maken het inpluggen in veerklemmen of bindpalen een fluitje van een cent.

Als je klaar bent, test je het stereosysteem om er zeker van te zijn dat de luidsprekers goed werken. Controleer nogmaals de aansluitingen van de luidspreker/ontvanger op alle aansluitingen die dat niet zijn.

Het herschikken van woonruimtes is een geweldige manier om ruimte te creëren, maar het kan betekenen dat je luidsprekers en thuisbioscoopapparatuur moet verplaatsen. Je zou nieuwe luidsprekerkabels kunnen knippen en installeren, maar waarom zou je functionele draad weggooien bij het splitsen van de extra voeten zonder de verspilling?

Er zijn een aantal manieren om luidsprekerdraden te splitsen. Een manier is om de luidsprekerdraden in elkaar te draaien en elektrische tape te gebruiken. Tape slijt echter na verloop van tijd en de kleinste ruk aan de draden kan de verbinding scheiden.

De betere optie is een in-line elektrische krimpconnector (ook bekend als een "butt"-connector). Krimpconnectoren zijn duurzaam, gebruiksvriendelijk en effectief. Bovendien bieden de meeste een weerbestendige afdichting, wat wenselijk is bij het installeren van buitenluidsprekers. Toch zijn krimpconnectoren bedoeld voor gevlochten luidsprekerdraad en niet voor draad met vaste kern. Dit heb je nodig om te beginnen:

  • Klos luidsprekerdraad (komt overeen met de dikte van de bestaande draad)
  • Elektrische krimpconnectoren (die ook passen bij de dikte van de bestaande draad)
  • Meetlint
  • Draadstripper
  • Kladblok (fysiek of digitaal/smartphone)
  • Warmtebron (bijvoorbeeld een föhn)

Aanbevolen: