Wat is cloudcomputing?

Inhoudsopgave:

Wat is cloudcomputing?
Wat is cloudcomputing?
Anonim

Cloud computing bestaat uit hardware- en softwarebronnen die op internet beschikbaar worden gesteld als beheerde externe services. Deze services zijn afhankelijk van geavanceerde softwaretoepassingen en geavanceerde netwerken van servercomputers.

Soorten cloud computing

Serviceproviders creëren cloudcomputingsystemen om te voorzien in algemene bedrijfs- of onderzoeksbehoeften. Voorbeelden van cloud computing-services zijn:

  • Virtuele IT (informatietechnologie): externe externe servers configureren en implementeren als uitbreidingen op het lokale IT-netwerk van een bedrijf.
  • Software: gebruik commerciële softwaretoepassingen of ontwikkel en host op maat gemaakte toepassingen op afstand,
  • Netwerkopslag: Netwerkopslag archiveert gegevens via internet naar een provider zonder de fysieke locatie van de opslag te weten.

Cloud computing-systemen zijn over het algemeen allemaal ontworpen om grote aantallen klanten en pieken in de vraag te ondersteunen.

Bottom Line

Cloudservices die gebruikmaken van een software-as-a-service-model, of SaaS, bieden eindgebruikers volledig functionele programma's, ook al staan de programma's mogelijk niet op hun lokale computers. E-mailproviders zoals Gmail en Outlook.com zijn SaaS-applicaties, evenals zowat elk computerprogramma dat in een browser wordt uitgevoerd. Als zodanig is SaaS het meest bekend bij thuisgebruikers.

Platform-as-a-Service-modellen

Een SaaS-oplossing zit bovenop een platform. Leveranciers die platform-as-a-service-portfolio's aanbieden, hebben over het algemeen te maken met zakelijke klanten. PaaS-producten omvatten virtuele servers, besturingsomgevingen, database-omgevingen en elk ander middleware-onderdeel dat zich tussen de hardware en de consumentgerichte toepassing bevindt.

Bottom Line

Platformen zitten op hun beurt op infrastructuur. Infrastructure-as-a-service-oplossingen bereiken over het algemeen het niveau van 'bare metal' - de fysieke servers, netwerkcomponenten en apparaatopslag die nodig zijn om platforms (en dus services) functioneel te maken. IaaS is populair bij zakelijke klanten, met afwegingen tussen snelheid, kosten en privacy die elke leverancier op verschillende manieren in evenwicht brengt.

Voorbeelden van cloud computing-services

Veel verschillende leveranciers bieden verschillende soorten cloud computing-services:

  • Amazon EC2 - Virtuele IT
  • Google App Engine - Applicatiehosting
  • Google Apps en Microsoft Office Online - SaaS
  • Apple iCloud - Netwerkopslag
  • DigitalOcean - Servers (Iaas/PaaS)

Sommige providers bieden gratis cloud computing-diensten aan, terwijl andere een betaald abonnement nodig hebben.

Hoe cloudcomputing werkt

Een cloud computing-systeem bewaart zijn kritieke gegevens op internetservers in plaats van kopieën van gegevensbestanden te distribueren naar individuele clientapparaten. Clouddiensten voor het delen van video's, zoals Netflix, streamen bijvoorbeeld gegevens via internet naar een spelertoepassing op het weergaveapparaat in plaats van klanten dvd's of BluRay fysieke schijven te sturen.

Image
Image

Klanten moeten verbonden zijn met internet om clouddiensten te kunnen gebruiken. Sommige videogames op de Xbox-netwerkservice kunnen bijvoorbeeld alleen online worden verkregen (niet op fysieke schijf), terwijl sommige andere ook niet kunnen worden gespeeld zonder verbonden te zijn.

Sommige waarnemers in de sector verwachten dat cloud computing de komende jaren in populariteit zal blijven toenemen. De Chromebook is een voorbeeld van hoe alle personal computers in de toekomst zouden kunnen evolueren onder deze trend: apparaten met minimale lokale opslagruimte en weinig lokale applicaties naast de webbrowser (waarmee online applicaties en services worden bereikt).

Cloud computing voor- en nadelen

Zoals met elke disruptieve nieuwe technologie, biedt cloud computing sterke en zwakke punten die zowel ontwikkelaars als consumenten zorgvuldig moeten evalueren.

Serviceproviders zijn verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van kerntechnologie binnen de cloud. Sommige zakelijke klanten geven de voorkeur aan dit model omdat het hun eigen last van het onderhouden van infrastructuur beperkt. Omgekeerd geven deze klanten de managementcontrole over het systeem op en vertrouwen ze op de provider om de benodigde betrouwbaarheid en prestatieniveaus te leveren.

Evenzo worden thuisgebruikers in het cloud computing-model sterk afhankelijk van hun internetprovider: tijdelijke storingen en langzamere breedband die tegenwoordig een klein probleem vormen, worden een groot probleem in een volledig op de cloud gebaseerde wereld. Aan de andere kant stellen voorstanders van cloudtechnologie: een dergelijke evolutie zou internetproviders waarschijnlijk ertoe aanzetten de kwaliteit van hun service te blijven verbeteren om concurrerend te blijven.

Cloud computing-systemen zijn normaal gesproken ontworpen om alle systeembronnen nauwkeurig te volgen. Dit stelt providers op zijn beurt in staat om klanten vergoedingen in rekening te brengen die evenredig zijn aan hun netwerk-, opslag- en verwerkingsgebruik. Sommige klanten geven de voorkeur aan deze benadering van facturering op basis van data om geld te besparen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een vast abonnement om voorspelbare maandelijkse of jaarlijkse kosten te garanderen.

Het gebruik van een cloud computing-omgeving vereist over het algemeen dat u gegevens via internet verzendt en opslaat op een door de leverancier beheerd systeem. De privacy- en beveiligingsrisico's die aan dit model zijn verbonden, moeten worden afgewogen tegen zowel de voordelen als de alternatieven.

De bottom line voor consumenten

De gemiddelde niet-IT-consument profiteert van SaaS/PaaS/IaaS-technologieën vanwege de lagere kosten, snellere implementatietijd en grotere flexibiliteit die deze oplossingen bieden. Hoewel sommige mensen liever de licentie hebben voor een stuk onveranderlijke software, zijn anderen tevreden met het omarmen van op abonnementen gebaseerde software waarvoor een internetverbinding vereist is.

FAQ

    Wat is cloud computing in eenvoudige bewoordingen?

    Cloud computing biedt veilige on-demand opslag, servers, databases, netwerken en software die toegankelijk zijn via internet (de cloud). Verschillende clouds dienen als centrale opslagplaatsen voor sommige of al deze services. Ze zijn bereikbaar voor geautoriseerde bedrijven en gebruikers met een internetverbinding.

    Wat is elastische cloud computing?

    Een van de kenmerken van cloud computing is dat bedrijven alleen betalen voor wat ze nodig hebben. Een elastische cloud biedt variabele serviceniveaus op basis van de veranderende behoeften van zijn klanten. Deze pay-as-you-go-aanpak maakt cloud computing betaalbaar voor alle klanten, ongeacht hun grootte.

    Hoe gebruik je cloud computing in het dagelijks leven?

    Als je een film streamt of een Zoom-vergadering bijwoont, gebruik je cloudcomputing. Als u de apps van Apple op iCloud gebruikt of online een back-up van uw gegevens maakt, gebruikt u cloudcomputing. Online gamen, muziek streamen, online foto-opslag, browsergebaseerde e-mailprogramma's en online bewerkingssoftware worden allemaal mogelijk gemaakt door cloud computing.

    Wat is Azure cloud computing?

    Azure is een cloud computing-service die is ontwikkeld door en eigendom is van Microsoft. Net als andere clouddiensten betalen bedrijven alleen voor wat ze gebruiken en kunnen ze kiezen uit verschillende accountopties. Azure biedt een gratis proefaccount voor 30 dagen, zodat potentiële klanten de services kunnen uitproberen en met de cloud kunnen experimenteren.

Aanbevolen: