Waarom zijn macOS-updates zo absurd groot geworden?

Inhoudsopgave:

Waarom zijn macOS-updates zo absurd groot geworden?
Waarom zijn macOS-updates zo absurd groot geworden?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Big Sur slurpte in een jaar meer dan 50 GB aan software-updates op, vergeleken met 21,5 GB voor Mojave.
  • De kleinste updategrootte voor M1-Macs is ongeveer 3,1 GB.
  • Mac-software-updates zijn betrouwbaarder dan ooit.
Image
Image

Mac-gebruikers die aandacht besteden aan software-updates hebben de afgelopen jaren misschien iets vreemds opgemerkt: macOS-updates zijn enorm groot geworden.

Op iOS en oudere macOS-versies zouden software-updates elk een paar honderd megabytes bedragen, misschien zelfs kleiner voor basisreparaties. Maar sinds Big Sur heb je geluk dat je iets kleiner dan 2-3 GB per keer krijgt, zelfs als de update zelf maar een paar megabytes vereist. Dit verspilt data en tijd en - wanneer het allemaal bij elkaar wordt opgeteld - een aanzienlijke hoeveelheid energie. Dus waarom zijn ze zo groot? Het gaat vooral om betrouwbaarheid.

"Met Big Sur heeft Apple niet alleen het systeemvolume gewijzigd, zodat macOS nu opstart vanaf een verzegelde momentopname van het systeem, maar het heeft ook de manier veranderd waarop macOS wordt bijgewerkt", vertelde Mac-expert Dr. Howard Oakley aan Lifewire via e-mail.

"Hoewel vaak wordt gezegd dat dit voor een betere beveiliging is, is er een veel grotere reden voor deze wijzigingen die een verbetering zouden moeten zijn voor elke Mac-gebruiker: updates en systeemintegriteit zouden nu bijna volledig betrouwbaar moeten zijn."

Grote veranderingen

Volgens de cijfers van Oakley had macOS Mojave in het jaar als nieuwste Mac-besturingssysteem in totaal slechts 21,5 GB aan updates. Drie versies later heeft Big Sur net de 50 GB overschreden.

Ik ben… er zeker van dat ze die overhead aanzienlijk zullen verminderen. Maar ik denk niet dat we ooit updates van minder dan 500 MB zullen zien.

Een deel hiervan is te danken aan de nieuwe M1-Macs van Apple. Nu moet elke update op zowel Intel als Apple Silicon Macs draaien, wat de omvang vergroot. En tot slot zijn die M1-updates zelf groter. Op Big Sur is de minimale updategrootte voor Intel Macs 2,2 GB. Voor M1-Macs is dit 3,1 GB.

Deze enorme updates verspillen allerlei bronnen, maar voor de meeste mensen zal degene die ze zullen opmerken hun verspilde tijd zijn.

"Het grootste nadeel van deze grote updates is waarschijnlijk de tijd die nodig is om te downloaden en de geheugenruimte die het kan innemen op een oudere computer", vertelde tech-enthousiasteling, Mac-gebruiker en technologieschrijver JP Zhang via e-mail aan Lifewire. "Met updates die vaak tussen de 30 en 60 minuten duren, heb je een merkbare hoeveelheid downtime."

Waarom zo groot?

Er lijkt geen behoefte te zijn aan zulke enorme updates, vooral omdat de daadwerkelijke geleverde softwarelading veel kleiner is dan de downloadgrootte. Een deel van het probleem is het beveiligingsmodel van Apple, waarmee je alleen geverifieerde updates rechtstreeks van Apple kunt downloaden. Elke Mac krijgt dezelfde update, wat betekent dat deze gegevens moet bevatten voor alle Macs die deze kunnen ontvangen.

Maar de voordelen van de nieuwe aanpak van Apple zijn duidelijk. Nooit meer (in theorie tenminste) zal een software-update ervoor zorgen dat je Mac dood of niet meer reageert.

Image
Image

"We raakten eraan gewend dat sommige macOS-updates onze Macs bijna onbruikbaar maakten, en dat we macOS steeds opnieuw moesten installeren omdat iets erin blijkbaar beschadigd was geraakt", zegt Oakley. "Het afgesloten systeemvolume in Big Sur zou die problemen tot het verleden moeten maken."

Op deze manier lijkt het veel meer op iOS, dat we updaten zonder ons ooit zorgen te maken over problemen. Apple lijkt dat deel onder de knie te hebben, dus nu is het tijd om te kijken hoe we deze updates kunnen verkleinen.

"Waar die ingenieurs hun aandacht vervolgens op moeten richten, tijdens de cyclus van Monterey, is het verminderen van de overhead in de updates", zegt Oakley."Ik weet zeker dat dit de volgende stap is en ik ben ervan overtuigd dat ze die overhead aanzienlijk zullen verminderen. Maar ik denk niet dat we ooit updates van minder dan 500 MB zullen zien."

Beperking

Als je een Mac hebt met beperkte opslagruimte of een trage of beperkte internetverbinding, wat kun je in de tussentijd doen om die grote downloads te vermijden?

Niet veel. U kunt tussentijdse updates overslaan, maar aangezien dit vaak essentiële beveiligingsoplossingen zijn, is dat misschien geen goed idee. Een andere optie is om de Content Caching Server van de Mac te gebruiken, een ingebouwde functie die een cache met software-updates bijhoudt. Andere computers op hetzelfde netwerk kunnen de inhoud van deze cache pakken in plaats van deze vers te downloaden. Dit kan betekenen dat er geen extra downloads hoeven te worden uitgevoerd voor Macs met bijpassende chips (allemaal Intel bijvoorbeeld) en kleine, ~1 GB extra's voor M1 Macs.

Image
Image

Een andere optie is om je Mac in te stellen om updates op de achtergrond te downloaden en je te waarschuwen wanneer ze klaar zijn. Dit neemt het wachtende deel weg.

Maar zoals al het andere in technologie, hebben software en bestanden de neiging om op te zwellen om de beschikbare bronnen te vullen, en software-updates zijn geen uitzondering. Misschien zal macOS Monterey, dat dit najaar arriveert, zijn updates verkleinen, maar de algemene trend is in de richting van grotere updates. We zullen er gewoon aan moeten wennen.

Aanbevolen: