Werken auto-luchtreinigers of ionisatoren echt?

Inhoudsopgave:

Werken auto-luchtreinigers of ionisatoren echt?
Werken auto-luchtreinigers of ionisatoren echt?
Anonim

De meeste mensen denken nooit na over de luchtkwaliteit in hun auto, maar het is een onderwerp dat enige aandacht verdient. Volgens een onderzoek naar de luchtkwaliteit in de cabines van voertuigen brengen we gemiddeld ongeveer 5,5 procent van onze tijd door in onze auto's, wat een aanzienlijke hoeveelheid tijd is om jezelf in te sluiten met behoorlijk slechte lucht.

Omgaan met slechte lucht in auto's: het probleem met auto-luchtreinigers

Auto luchtreinigers bestaan, en sommige werken echt. Het probleem is dat luchtreinigers voor auto's zelden op dezelfde manier werken, of net zo goed als de luchtreinigers die je thuis of op het werk gebruikt. Als je vergelijkbare resultaten verwacht, zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden.

Daarom is het belangrijk om je verwachtingen te temperen als je te maken hebt met autoluchtverfrissers, luchtreinigers, ionisatoren en soortgelijke gadgets. De meeste van deze apparaten zijn eigenlijk ionisatoren, die werken met een ander mechanisme dan de HEPA-filters (high-efficiency particulate air) die gebruikelijk zijn in huis- en kantooromgevingen.

Het feit is dat ionisatoren geen deeltjes uit de lucht filteren, en zelfs grote, dure apparaten die zijn ontworpen voor thuisgebruik hebben de woede gewekt van belangenorganisaties van consumenten. Ze werken in die zin dat ze doen waarvoor ze zijn ontworpen, maar dat kan al dan niet in overeenstemming zijn met uw verwachtingen voor een luchtreiniger.

Andere luchtreinigers voor auto's werken door ozon te genereren. Deze apparaten kunnen zeker een aantal sterk ingebakken geuren uitschakelen, maar ze kunnen doorgaans beter aan professionals worden overgelaten.

Image
Image

De kwaliteit van de lucht in uw auto

Als de meeste mensen denken aan luchtvervuiling, denken ze aan smog, pollen en andere problemen met de buitenluchtkwaliteit. Het volgende dat meestal in je opkomt, is de luchtkwaliteit binnenshuis, die meestal een groter probleem wordt bij warm of koud weer wanneer stof en andere allergenen zich in huizen en bedrijven kunnen verzamelen die zijn afgesloten tegen de elementen.

Luchtvervuiling binnenshuis is ook een probleem in auto's, dus het idee van luchtreinigers voor auto's heeft veel voordelen. Dezelfde verontreinigende stoffen en allergenen die u buiten aantreft, zijn aanwezig in uw auto, naast chemicaliën en deeltjes die uit de auto komen.

Een ander probleem met de luchtkwaliteit waar veel mensen mee te maken hebben, zijn aanhoudende geuren van tabak en andere bronnen. Zuiveraars en ionisatoren zullen meestal niet helpen bij dit soort problemen, maar misschien heb je geluk met adsorptiemiddelen of ozongeneratoren.

Soorten autoluchtfilters, luchtreinigers en ionisatoren

Er zijn een paar soorten luchtfilters en luchtreinigers die je voor een auto kunt krijgen, waaronder:

  • Motorluchtfilters: Deze filteren de lucht die de motor ingaat voor verbranding. Ze hebben niets te maken met de luchtkwaliteit in het passagierscompartiment.
  • Cabineluchtfilters: Deze filteren de lucht die in uw auto komt wanneer het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) is ingesteld om frisse lucht aan te zuigen. Ze kunnen ook de lucht filteren die wordt gerecirculeerd.
  • Luchtionisatoren: Dit zijn elektronische apparaten die normaal gesproken op de sigarettenaansteker worden aangesloten. Ze werken volgens het principe van ioniserende verontreinigende stoffen en zorgen ervoor dat ze aan oppervlakken blijven kleven waar je ze niet kunt inademen.
  • Ozongeneratoren: Deze apparaten genereren ozon en vernietigen effectief de moleculaire structuur van verontreinigende stoffen en onaangename aroma's.

Elk van deze filters gebruikt een specifieke methode om een andere functie uit te voeren.

Luchtfilters in auto's

Motorluchtfilters gebruiken een filtermedium dat meestal op papier of stof is gebaseerd om deeltjes en vuil op te vangen en te voorkomen dat ze het inlaatsysteem van de motor binnendringen. In tegenstelling tot interieurluchtfilters hebben motorluchtfilters niets te maken met de lucht in het passagierscompartiment van een auto.

Cabineluchtfilters zijn een belangrijk onderdeel van het behoud van een allergeen- en geurvrij passagierscompartiment. Terwijl oudere voertuigen frisse lucht aanzuigden door onbelemmerde ventilatieopeningen aan de buitenkant, gebruiken nieuwere voertuigen luchtfilters in de cabine om deeltjes en vuil op te vangen. Twee soorten interieurfilters kunnen de allergenen en geuren in uw auto helpen verminderen:

  • HEPA-cabineluchtfilters: deze filters gebruiken een fijn gaas om grote deeltjes, zoals huidschilfers van huisdieren, en kleine deeltjes, zoals die in tabaksrook worden gevonden, op te vangen.
  • Huisluchtfilters met met actieve kool geïmpregneerde filtermedia: Filters met actieve kool zijn bijzonder goed in het verwijderen van geuren.

Zelfs als je de HVAC-bediening instelt op recirculatie, is het interieurluchtfilter in de meeste voertuigen nog steeds actief. Deze instelling voorkomt dat er nieuwe lucht in het voertuig komt. Het recirculeert eenvoudigweg de lucht in de cabine, zodat het effectief de introductie van nieuwe verontreinigende stoffen kan voorkomen en bestaande verontreinigende stoffen eruit filtert.

Image
Image

Sommige voertuigen, vooral oudere voertuigen, hebben geen interieurfilters. En bij sommige oudere voertuigen die wel luchtfilters in de cabine hebben, zijn ze op een plaats geplaatst waar ze de lucht niet kunnen filteren omdat deze in de cabine recirculeert.

Als uw voertuig een interieurfilter heeft dat de gerecirculeerde lucht kan filteren, is het regelmatig installeren van een verse HEPA- of met koolstof geïmpregneerde filter de beste manier om de luchtkwaliteit in uw auto te verbeteren.

Werken auto-ionisatoren?

Luchtionisatoren die zijn ontworpen voor gebruik in de auto, zijn meestal compacte eenheden die op een sigarettenaansteker kunnen worden aangesloten. In plaats van de lucht te filteren, zenden deze apparaten ionen uit, dit zijn moleculen die een positieve of negatieve lading hebben in plaats van de normale neutrale lading.

Het basisidee achter een auto-luchtionisator is dat geïoniseerde deeltjes van verschillende allergenen en geurende materialen aan oppervlakken of aan elkaar blijven kleven. Op dit moment zullen ze niet meer in de lucht zweven.

Hoewel een goede lucht-ionisator zou moeten doen waarvoor hij is ontworpen, filtert hij niets, en kunt u te maken krijgen met een donkere laag stof, pollen en al het andere dat zich aan elk oppervlak in uw voertuig vastklampt.

Het andere probleem om op te letten, is dat veel van de kleine, zwakke ionisatoren die op een sigarettenaansteker worden aangesloten, te bloedarm zijn om zelfs maar zoveel te bereiken.

Werken ozongeneratoren voor stinkende auto's?

Net als ionisatoren filteren ozongeneratoren de lucht niet. Ze genereren ozon, dat in wisselwerking staat met verschillende geurveroorzakende chemische stoffen, waardoor ze vaak geurloos worden. Voor sommige bronnen van slechte autogeuren werkt dit best goed.

Grote ozongeneratoren, die je soms kunt vinden bij dealers en onafhankelijke reparatiewerkplaatsen, kunnen enorme hoeveelheden ozon genereren en veel opgebouwde geuren verwijderen.

Beperkingen van autoluchtverfrisser en luchtreiniger

Aangezien elk type luchtverfrisser en luchtreiniger voor auto's steile beperkingen heeft, is de beste manier om met autogeuren om te gaan het vermijden ervan in de eerste plaats. Als het daarvoor te laat is, is het misschien de moeite waard om na te gaan of een van de dealers of onafhankelijke winkels in uw omgeving een ozonbehandeling kan uitvoeren (of zelfs aanbevelen). Stoffen zoals actieve kool, zuiveringszout en puimsteen kunnen ook enkele vieze geuren opnemen.

Net als de iconische kleine groene bomen, kunnen autoluchtverfrissers ook helpen bij geurtjes, hoewel ze alleen dingen als rook en etensluchtjes maskeren in plaats van ze te verwijderen, dus je kilometerstand kan variëren.

Als u zich vooral zorgen maakt over allergenen, is een goed HEPA-cabineluchtfilter of een ander interieurfilter met voldoende vernauwende filtermedia de beste keuze.

Hoewel interieurluchtfilters niets kunnen doen aan de lucht die al in uw auto zit, zullen ze voorkomen dat nieuwe allergenen binnendringen. En aangezien het passagierscompartiment geen afgesloten omgeving is, zal de introductie van allergeenvrije lucht uiteindelijk de meeste of alle met allergenen beladen lucht verdringen.

Aanbevolen: