Hoe een kapotte koptelefoon te repareren

Inhoudsopgave:

Hoe een kapotte koptelefoon te repareren
Hoe een kapotte koptelefoon te repareren
Anonim

Een hoofdtelefoon repareren biedt een aantrekkelijke en voordelige oplossing voor het kopen van nieuwe als je al het juiste gereedschap bij de hand hebt.

De instructies in dit artikel bevatten algemene tips voor het bevestigen van alle soorten bedrade hoofdtelefoons. De instructies die bij uw hoofdtelefoon zijn geleverd, kunnen specifiek advies voor probleemoplossing bevatten. Kijk op de website van de leverancier voor meer informatie. Het repareren van draadloze hoofdtelefoons, zoals Beats-hoofdtelefoons, is doorgaans een ingewikkelder (en duurder) proces.

Oorzaken van kapotte koptelefoon

Veel voorkomende hoofdtelefoonstoringen zijn:

  • Een kortsluiting in de draden die geluid uitzendt.
  • Een defect oortje.
  • Een defecte jackplug.
  • Problemen met de audio-aansluiting.

Voordat u uw hoofdtelefoon kunt repareren, moet u de oorzaak van het probleem identificeren. Hier zijn enkele tips voor het oplossen van problemen om erachter te komen waarom uw hoofdtelefoon niet werkt:

  • Sluit de koptelefoon aan en luister naar audio: Als het geluid in- en uitv alt, buig dan de kabels terwijl je luistert voor feedback. Als je geluid hoort wanneer je de kabels op een bepaalde manier plaatst, is er een kortsluiting en moet je de kabels van de hoofdtelefoon repareren.
  • Duw de stekker voorzichtig in de audio-aansluiting: als u geluid hoort, moet u de stekker mogelijk repareren.
  • Gebruik een andere werkende hoofdtelefoon: Als u niets hoort, moet u mogelijk de hoofdtelefoonaansluiting repareren.
  • Gebruik een multimeter om de draden te testen: De multimeter piept als er geen breuken worden gedetecteerd. Als je het niet kunt laten piepen, moet je de draden repareren.
  • Als de ene kant helemaal geen geluid heeft, moet je misschien de oortelefoon repareren.

Wat je nodig hebt om kapotte koptelefoons te repareren

Afhankelijk van het onderliggende probleem, hebt u mogelijk de volgende hulpmiddelen nodig:

  • Schaar of een scherp mes
  • Draadstrippers
  • Elektrische of ducttape
  • Een aansteker
  • Een derde hand met krokodillenklemmen
  • Soldeer en een soldeerbout

Als je koptelefoon nog onder de garantie v alt, kun je deze mogelijk gratis laten repareren door een professional. Raadpleeg de meegeleverde documentatie voor informatie over het oplossen van problemen.

Hoofdtelefoon repareren zonder gereedschap

Als het probleem bij de draden ligt, kun je je koptelefoon misschien repareren zonder ze open te knippen.

  1. Als je het snoer draait, buigt, recht maakt en afstelt, kun je geluid horen als de beschadigde draden elkaar raken. Gebruik deze strategie om te bepalen waar de defecte verbinding zich bevindt. Kortsluiting komt meestal voor in de buurt van het oorstukje of de aansluiting.
  2. Als je een positie vindt waarin je geluid kunt horen, houd je het snoer op zijn plaats met je vingers.

    Image
    Image
  3. Blijf druk uitoefenen op de kabel terwijl u de elektrische of ducttape om de kortsluiting wikkelt. Als het goed wordt gedaan, moet de tape de kabel voldoende samendrukken om de draden elkaar te laten raken.

    Image
    Image
  4. Als je kunt, buig het snoer dan over zichzelf en plak het bij de knik aan elkaar om te voorkomen dat het beweegt.

Een kortsluiting in een koptelefoon repareren

Als de bovenstaande methode niet werkt, moet je de gebroken draden repareren. Identificeer de plaats van de kortsluiting door de kabels te manipuleren of een multimeter te gebruiken, en volg dan de onderstaande stappen.

Koppel de hoofdtelefoon los van de stroom- en audiobronnen.

  1. Markeer de site met een permanente stift of stuk tape.
  2. Verwijder voorzichtig de omringende kabelisolatie met behulp van draadstrippers of een mes om de gebroken draad bloot te leggen.

    • Als je een kabel hebt die eruitziet als twee aan elkaar gelijmde kabels, bevat elke kabel een geïsoleerde draad. De ene draagt het signaal en de andere is de aardedraad.
    • Andere hoofdtelefoons hebben een enkele kabel met twee geïsoleerde draden voor het linker- en rechtersignaal naast een of twee aardingsdraden.
    Image
    Image
  3. Snijd het snoer doormidden en snijd alle intacte draden door. Maak een gelijkmatige snede zodat de draden dezelfde lengte hebben.

    Als er maar één draad kapot is, kun je proberen deze te solderen zonder het snoer door te knippen, maar de verbinding zal niet zo stevig zijn.

  4. Strip meer van de kabel om meer draden bloot te leggen, sorteer de draden vervolgens op kleur en type.

    Image
    Image
  5. Gebruik een aansteker om de emaillaag op blootliggende draden af te branden. Beweeg de vlam snel over de draden om de koperen uiteinden bloot te leggen.

    Image
    Image
  6. Spliceer de blootliggende draden. Verbind de twee zijden van elke draad en verbind draden van dezelfde kleur. Houd de twee uiteinden van elke draad parallel en draai ze samen. Gebruik een derde hand die is uitgerust met krokodillenklemmen om de kabels op hun plaats te houden terwijl u werkt.

    Image
    Image
  7. Soldeer de draden. Gebruik een soldeerbout om een klein beetje soldeer over de gesplitste draden te smelten en laat het afkoelen.

    Image
    Image
  8. Wikkel de signaaldraden in isolatietape om ze gescheiden te houden van de aardingsdraad. Als je twee basisdraden hebt, plak ze dan ook aan elkaar.

    Image
    Image
  9. Zodra de draden zijn aangesloten, wikkelt u het blootgestelde gebied stevig in isolatietape. U kunt ook een krimpkous over de kabel schuiven terwijl u aan het werk bent en vervolgens een heteluchtpistool gebruiken om deze rond de gerepareerde kabel te laten samentrekken.

    Image
    Image

Een kapotte hoofdtelefoonstekker repareren

Als de stekker van je koptelefoon beschadigd is, koop dan een vervangend exemplaar in een elektronicawinkel of online. Kies een metalen stekker met een stereo-aansluiting en een veer die even groot is als je huidige stekker.

Een kapotte hoofdtelefoonstekker vervangen:

  1. Snijd de oude stekker af. Snijd de kabel ongeveer 2,5 cm boven de plaats waar de kabel en de stekker samenkomen door. Sommige kabels kunnen eraf worden geschroefd, maar het probleem ligt waarschijnlijk aan de basis van de kabel, dus je moet hem toch doorknippen.

    Image
    Image
  2. Gebruik een schaar of draadstripper om 2,5 cm van de kabelafdekking te verwijderen en de draden bloot te leggen.

    Image
    Image
  3. Sorteer de draden op kleur en type en gebruik vervolgens een aansteker om de emaillaag weg te branden.
  4. Draai gelijkgekleurde draden in elkaar. Als er twee aarddraden zijn, draai dan de gerafelde uiteinden van beide in elkaar.
  5. Schuif de huls van je nieuwe hoofdtelefoonstekker over de draad zodat het deel dat op de stekker is aangesloten naar de blootliggende draad wijst.
  6. Smelt een klein beetje soldeer op het uiteinde van elke draad en laat het soldeer afkoelen.
  7. Voeg soldeer toe aan één pin in de behuizing van de stekker en breng warmte aan om het soldeer te smelten.
  8. Raak het gesoldeerde uiteinde van de draad aan op de gesoldeerde pin om de draad op de stekker aan te sluiten.
  9. Herhaal het proces voor de andere draden.

    Ruw de randen van de gesoldeerde draad op met schuurpapier om het gemakkelijker te maken om verbinding te maken met de plugpinnen.

  10. Monteer de nieuwe hoofdtelefoonstekker door de jack-huls in de stekker te schroeven. Zorg ervoor dat de draden elkaar niet raken en dat de huls stevig vastzit.

Wat te doen als één oordopje niet werkt

Als een oortje niet werkt vanwege een kortsluiting in de kabel, maak dan dat gedeelte van de kabel vast. Als het probleem echter bij de oortelefoon ligt, is de oplossing ingewikkelder.

Vanwege de uiteenlopende ontwerpen van verschillende hoofdtelefoonmerken, is het vervangen van een kapotte oortelefoon een taak die het beste aan de fabrikant of een andere professional kan worden overgelaten.

Als je koptelefoon niet langer onder de garantie v alt, probeer dan het volgende:

  1. Demonteer het kapotte oortje. Raadpleeg de handleiding of de website van de maker voor hulp. Mogelijk hebt u een kruiskopschroevendraaier maat 0 nodig als er schroeven moeten worden verwijderd. Sommige oordopjes kunnen uit elkaar worden getrokken.

    Image
    Image
  2. Als je losgeraakte draden ziet, bevestig ze dan weer aan de hoofdtelefoondriver door ze aan de blote pin te solderen. Als er meerdere draden los zitten, raadpleeg dan de handleiding om te bepalen welke draden waar moeten. Zorg ervoor dat de draden elkaar niet raken.
  3. Plaats het oorstuk weer in elkaar en test het.

Als er geen losse verbindingen zijn

Als er geen losse verbindingen in de oortelefoon zitten, is het stuurprogramma van de hoofdtelefoon mogelijk defect. Om het stuurprogramma te vervangen:

  1. Snijd de rubberen afdichting rond de aandrijving door en verwijder deze.
  2. Plaats de nieuwe driver in de lege sleuf en zorg ervoor dat u het dunne diafragma niet aanraakt.
  3. Voeg een klein beetje lijm toe aan de randen om het op zijn plaats te houden.
  4. Plaats het gerepareerde oorstuk weer in elkaar en test het uit.

Aanbevolen: