Een goedkope oplossing vinden voor een kapotte ontdooier

Inhoudsopgave:

Een goedkope oplossing vinden voor een kapotte ontdooier
Een goedkope oplossing vinden voor een kapotte ontdooier
Anonim

Ontdooisystemen voor auto's zijn essentieel bij koud weer, maar ze zijn ook onmisbaar wanneer de combinatie van vochtigheid en temperatuur je ruiten beslaat. Wanneer uw ontdooier niet meer werkt, kan verminderd zicht leiden tot gevaarlijke rijomstandigheden.

Er zijn twee soorten auto-ontdooiers, dus het opsporen en oplossen van dit soort problemen vereist een ander proces, afhankelijk van of het de voor- of achterontdooier is die niet meer werkt.

Image
Image

Wat zorgt ervoor dat een auto-ontdooier niet meer werkt?

Aangezien er twee soorten auto-ontdooiers zijn, hangt de reden waarom die van jou niet meer werkt af van het type waarmee je te maken hebt.

Voorruitontdooiers gebruiken doorgaans lucht uit het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) van het voertuig om ijs te smelten en mistige ruiten te verwijderen. Achterruitontdooiers daarentegen vertrouwen doorgaans op een raster van hete draden die op het vensterglas zijn bevestigd. Er zijn uitzonderingen, maar je vindt dit soort ontdooiers in de meeste auto's.

Hier zijn redenen waarom een voorruitverwarming niet meer werkt:

  • Gebroken of vastzittende bedieningselementen: De knoppen of draaiknop die u gebruikt om te schakelen tussen warm en koud en om te wisselen uit welke ventilatieopeningen de lucht komt, kunnen vast komen te zitten of kapot gaan. Sommige hiervan gebruiken tandwielen of kabels die kunnen vastlopen of bekneld kunnen raken.
  • Problemen met ventilatie en luchtinlaat: Als u de ventilatormotor hoort draaien, maar er komt geen lucht uit de ventilatieopeningen van de ontdooier, kunnen de ventilatieopeningen verstopt zijn of de verse luchtinlaat kan worden geblokkeerd.
  • Koelvloeistofproblemen: Als de ontdooier alleen koude lucht blaast, kan de koelvloeistof in de motor laag zijn, kan de thermostaat vastzitten of kan de verwarmingskern verstopt zijn.
  • Problemen met de ventilatormotor: Als u niets hoort wanneer u de verwarming, airconditioning of ontdooier aanzet, kan de ventilatormotor defect zijn. Het kan ook een slechte schakelaar of zekering zijn.

Dit zijn de redenen waarom een achterruitverwarming niet meer werkt:

  • Gebroken ontdooirooster: Achterontdooiers zijn gebaseerd op een dun raster van draden dat aan het vensterglas is bevestigd. Als de draden fysiek gebroken zijn, zal de ontdooier niet werken.
  • Versleten rooster: Als uw auto oud is, kan het rooster te versleten zijn om goed te werken.
  • Gebroken ontdooieraansluitingen: Als de aansluitingen waar de stroom op het net aangesloten is verbroken zijn, zal de ontdooier niet werken.
  • Slechte ontdooischakelaar of zekering: Als het elektriciteitsnet helemaal geen stroom krijgt, vermoed dan een slechte schakelaar of zekering.

Reparaties voorruitontwaseming voorruit

Als je de ontdooier van de voorruit inschakelt, beweegt de HVAC-mengklep om de lucht uit de ventilatieopeningen van het dashboard te leiden. Soms kan het inschakelen van de ontdooier ook automatisch de airconditioning activeren.

Als een voorontdooier niet meer werkt, is dit meestal een defecte schakelaar of mengdeur als er lucht uit de andere ventilatieopeningen komt of een slechte ventilatormotor als er geen lucht uit de ventilatieopeningen komt. Als er lucht uit de ventilatieopeningen komt, maar het is koud, zelfs als de verwarming hoger staat en de airconditioning is uitgeschakeld, is er een probleem met het koelsysteem.

De kosten en complexiteit van die reparaties zijn afhankelijk van het voertuig, aangezien sommige verwarmingsschakelaars, ventilatormotoren en mengdeuren gemakkelijk te bereiken zijn, en bij andere moet u het hele dashboard verwijderen.

Houd er rekening mee dat als de verwarming niet werkt, dat niet betekent dat de voorruitverwarming ook kapot is. Hoewel het blazen van koude lucht uit de airco op de voorruit geen ijs zal doen smelten, verlaagt het wel de relatieve vochtigheid in de auto, waardoor de ramen op een koude, regenachtige dag prima kunnen worden ontwasemd.

Zo repareer je een ontdooier van de voorruit:

  1. Met de motor uit en koud, controleer het koelvloeistofpeil Als de koelvloeistof laag is, vul deze dan bij. De ontdooier kan op dat moment weer gaan werken, maar er is een onderliggend koelvloeistoflekprobleem dat moet worden verholpen. Als de voorruit plakkerig is en u deze niet schoon kunt vegen, lekt de verwarmingskern waarschijnlijk.

  2. Controleer de verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) Als de drukknop of draaiknop niet soepel beweegt, kan dit worden veroorzaakt door slechte bedieningselementen, of er kan iets in het dashboard zijn gebonden. Als u vacuümgeactiveerde bedieningselementen heeft, kan er een breuk in de vacuümleidingen zijn.
  3. Controleer of u de ventilatormotor hoort draaien. Als u de ventilatormotor kunt horen maar er komt geen lucht uit de ventilatieopeningen, controleer dan de verse luchtinlaat. Als het verstopt is, maak het dan schoon. Als dit niet het geval is, kan de mengdeur vastzitten of zijn de ventilatieopeningen intern verstopt.
  4. Controleer op stroom bij de ventilatormotor. Als u de ventilatormotor niet hoort draaien, controleer dan op stroom. Je kunt het misschien repareren door de zekering te vervangen, maar het is waarschijnlijker een slechte ventilator, een slechte schakelaar of een slechte ballastweerstand.

Reparaties van de achterruitverwarming

In tegenstelling tot voorruitontdooiers, zijn achterruitontdooiers speciale apparaten die kunnen en zullen kapot gaan. Ze bestaan uit eenvoudige draadroosters die stroom krijgen van het elektrische systeem van de auto wanneer u de ontdooischakelaar omdraait.

Wanneer elektriciteit door het net stroomt, worden de draden warm, waardoor ijs smelt en condensatie of mist verdwijnt.

Een veelvoorkomende oorzaak van een storing in de achterontdooier is een onderbreking in de continuïteit of een kortsluiting in het ontdooirooster. De eenvoudigste manier om dit te controleren, is door een voltmeter of een testlampje te gebruiken om stroom en aarde te zoeken en een ohmmeter om de continuïteit langs elke rasterlijn te controleren.

Een ander veelvoorkomend storingspunt, vooral in hatchbacks, stationwagens en sommige SUV's, zijn de spadecontacten waar de stroom en de grond zijn aangesloten. Het is ook altijd mogelijk dat een schakelaar kapot gaat.

Als een achterruitverwarming defect raakt, is de reparatie meestal duur of tijdrovend. Goedkope reparatiesets kunnen soms zorgen voor continuïteitsonderbrekingen en aftermarket-vervangingsroosters zijn ook beschikbaar, maar soms is het nodig om de achterruit helemaal te vervangen.

Zo repareer je een achterruitverwarming:

  1. Controleer het ontdooirooster. Als je kunt zien waar het rooster gebroken of doorgesleten is, is dat de reden dat de achterruitverwarming het niet doet. Sommige roosters kunnen worden gerepareerd, maar het kan zijn dat u de achterruit moet vervangen.
  2. Controleer de spade-connectoren De meeste ontdooiroosters gebruiken spade-connectoren om stroom en aarde te leveren, en ze komen soms los. Als de spade niet van het vensterglas is afgebroken, probeer hem dan voorzichtig opnieuw aan te sluiten. Als je hem weer kunt aansluiten, zou de ontdooier moeten gaan werken.
  3. Controleer op stroom bij de spade-connectoren. Als er geen stroom of aarde is bij de draden die op de spadeconnectoren zijn aangesloten, kan dit een bedradings- of schakelaarprobleem zijn. Traceer de draden terug naar de bron om te bepalen of het een draadbreuk is of een defecte schakelaar, relais of zekering.

Auto Ontdooier Alternatieven

Met voorruitontdooiers kunnen zowel verwarming als airconditioning het werk doen om de ruiten te ontwasemen. Dus als de ene werkt en de andere niet, is de beste optie om degene te gebruiken die werkt. Als het werkt, kun je misschien een dure reparatie uitstellen.

Airconditioning klaart de ontwaseming, omdat koellucht via een A/C-unit er vocht uit trekt. Warmte werkt omdat warme lucht meer water kan bevatten dan koude lucht, en door de warmte op te voeren, wordt ook het glas van de voorruit verwarmd, waardoor de vochtige lucht in de auto daar niet kan condenseren.

De efficiëntie van deze twee methoden hangt af van de lokale omstandigheden, zoals hoe warm of koud het buiten is en de relatieve vochtigheid.

Verwarmers van elektrische auto's kunnen ook werken, ongeacht welk type voorruitontdooier je probeert te vervangen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u een verwarming op 12v of op batterijen zult vinden die de warmteafgifte van de verwarmingskern van uw auto kan nabootsen, zijn sommige van deze units behoorlijk goed in het ontdooien en ontwasemen van ruiten.

Als niets anders werkt, kun je ook 12v-autoontdooiers gebruiken.

Aanbevolen: