Wat is een XML-bestand? (En hoe je er een opent)

Inhoudsopgave:

Wat is een XML-bestand? (En hoe je er een opent)
Wat is een XML-bestand? (En hoe je er een opent)
Anonim

Wat te weten

  • Een XML-bestand is een Extensible Markup Language-bestand.
  • Open er een met Online XML Viewer, Visual Studio Code of Notepad++.
  • Converteer naar JSON, CSV, HTML en andere met dezelfde programma's.

Dit artikel beschrijft wat XML-bestanden zijn en waar ze worden gebruikt, welke programma's er een kunnen openen en hoe ze kunnen worden geconverteerd naar een ander op tekst gebaseerd formaat zoals JSON, PDF of CSV.

Wat is een XML-bestand?

Een XML-bestand is een Extensible Markup Language-bestand. Het zijn platte tekstbestanden die op zichzelf niets doen, behalve het transport, de structuur en de opslag van gegevens beschrijven.

Een RSS-feed is een veelvoorkomend voorbeeld van een op XML gebaseerd bestand.

Sommige XML-bestanden zijn in plaats daarvan Cinelerra Video Project-bestanden die worden gebruikt met het Cinelerra-videobewerkingsprogramma. Het bestand bevat projectgerelateerde instellingen, zoals een lijst met eerdere bewerkingen die in het project zijn aangebracht, evenals paden naar waar de mediabestanden zich bevinden.

Image
Image

Hoewel ze verwant lijken omdat hun bestandsextensies vergelijkbaar zijn, zijn XLM-bestanden niet hetzelfde als XML-bestanden.

Een XML-bestand openen

Veel programma's openen XML-bestanden, waaronder Code Beautify's Online XML Viewer en sommige webbrowsers. Verschillende populaire programma's bewerken ook XML-bestanden.

Enkele opmerkelijke gratis XML-editors zijn Notepad ++ en XML Notepad 2007. EditiX en Adobe Dreamweaver zijn een paar andere populaire XML-editors, maar ze zijn alleen gratis te gebruiken als je een proefversie kunt krijgen. De populaire Visual Studio Code-editor van Microsoft verwerkt XML-bestanden als een kampioen.

Het feit dat een XML-bestand gemakkelijk kan worden geopend en bekeken, betekent niet dat het iets zal doen. Veel verschillende soorten programma's gebruiken XML als een manier om hun gegevens op een standaard manier op te slaan, maar om een XML-bestand voor een specifiek doel te gebruiken, moet u weten waarvoor dat specifieke XML-bestand gegevens opslaat.

Het XML-formaat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor MusicXML-bestanden, een op XML gebaseerd bladmuziekformaat. Je zou zeker een van die XML-bestanden in een teksteditor kunnen openen om te zien wat voor soort gegevens er zijn, maar het is eigenlijk alleen nuttig in een programma als Finale NotePad.

Aangezien XML-bestanden op tekst gebaseerde bestanden zijn, kan elke teksteditor, inclusief de ingebouwde Kladblok-tool in Windows, de inhoud van het XML-bestand correct weergeven en bewerken. De speciale XML-editors die hierboven zijn genoemd, zijn beter voor het bewerken van XML-bestanden omdat ze de structuur van het bestand begrijpen. Een standaard teksteditor is niet zo gemakkelijk te gebruiken voor het bewerken van XML-bestanden.

Als je echter die weg wilt gaan, bekijk dan onze lijst met beste gratis teksteditors voor enkele van onze favorieten.

Cinelerra Video Project-bestanden die de XML-bestandsextensie gebruiken, kunnen worden geopend met de Cinelerra-software voor Linux. Het programma werd vroeger in tweeën gesplitst, genaamd Heroine Virtual en Community Version, maar ze zijn nu gecombineerd in één.

Als je je bestand nog steeds niet kunt openen, zorg er dan voor dat je het niet verwart met een bestand met een vergelijkbare bestandsextensie, zoals een XMP-, XMF- of ML-bestand.

Een XML-bestand converteren

Image
Image

De beste oplossing voor het converteren van een XML-bestand naar een ander formaat is om een van de reeds genoemde editors te gebruiken. Het programma dat het XML-bestand maakt, is hoogstwaarschijnlijk in staat om hetzelfde bestand in een andere indeling op te slaan.

Een eenvoudige teksteditor bijvoorbeeld, die een tekstdocument zoals XML kan openen, kan het bestand meestal opslaan in een ander op tekst gebaseerd formaat zoals TXT. U krijgt echter niets van deze omschakeling behalve alleen de bestandsextensie te wijzigen.

Als u op zoek bent naar een snelle oplossing, kunt u de online XML naar JSON Converter van Code Beautify proberen. Met die tool kun je XML naar JSON converteren door de XML-code in de website te plakken en vervolgens het. JSON-bestand naar je computer te downloaden. U kunt ook op uw computer naar het XML-bestand bladeren of er een laden vanaf een URL.

Natuurlijk is een XML-naar-JSON-converter alleen nuttig als dat is wat je zoekt. Hier zijn enkele andere gratis online XML-converters die misschien nuttiger voor u zijn:

  • XML naar HTML
  • XML naar CSV
  • XML naar XSD
  • XML naar PDF

Hier zijn enkele gratis converters die converteren naar XML in plaats van naar XML:

  • XLS/XLSX naar XML
  • SQL naar XML
  • CSV naar XML
  • JSON naar XML

U kunt een bestandsextensie (zoals de XML-bestandsextensie) meestal niet wijzigen in een extensie die uw computer herkent en verwachten dat het nieuwe hernoemde bestand bruikbaar is. In de meeste gevallen moet een daadwerkelijke conversie van het bestandsformaat plaatsvinden met behulp van een van de hierboven beschreven methoden. Aangezien XML echter op tekst is gebaseerd, kan het in sommige situaties nuttig zijn de extensie te hernoemen.

Meer informatie over XML-bestanden

XML-bestanden zijn opgemaakt met tags, vergelijkbaar met andere opmaaktaalbestanden zoals HTML-bestanden. U kunt een XML-voorbeeldbestand bekijken op de website van Microsoft.

Sinds Microsoft Office 2007 gebruikt Microsoft op XML gebaseerde formaten voor Word, Excel en PowerPoint, indicatief in hun respectievelijke bestandsformaten:. DOCX,. XLSX en. PPTX. Microsoft biedt een gedetailleerde uitleg van de voordelen van het gebruik van deze op XML gebaseerde bestandstypen.

Sommige andere op XML gebaseerde bestandstypen zijn EDS-, XSPF-, FDX-, SEARCH-MS-, CMBL-, APPLICATION- en DAE-bestanden.

W3Schools heeft veel informatie over XML-bestanden als u op zoek bent naar een gedetailleerde kijk op hoe u ermee kunt werken.

FAQ

    Hoe open je een XML-bestand in Excel?

    Selecteer in Excel File > Open en kies uw XML-bestand. Selecteer in de volgende pop-up Als een XML-tabel. Hiermee wordt uw XML-bestand weergegeven als een tabel in Excel. Hoewel niet elk XML-bestand goed zal werken als een tabel.

    Hoe open je een XML-bestand in Word?

    Selecteer in Word File > Open en kies uw XML-bestand. Dit opent het bestand in Word. XML-bestanden worden echter zelden geformatteerd om bruikbaar te zijn in Word zonder enige vorm van conversie of ontwerp specifiek voor Word, dus uw kilometerstand kan variëren.

Aanbevolen: