Waarom AI als een uitvinder kan worden beschouwd

Inhoudsopgave:

Waarom AI als een uitvinder kan worden beschouwd
Waarom AI als een uitvinder kan worden beschouwd
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een recente rechterlijke uitspraak heeft uitgewezen dat AI niet als uitvinder kan worden beschouwd voor octrooidoeleinden.
  • Experts zijn het er niet over eens of AI zelf dingen kan creëren.
  • AI zou zelfs originele kunstwerken kunnen maken op basis van het werk van menselijke schilders.

Image
Image

Kunstmatige intelligentie kan helpen bij het uitvinden van dingen, maar experts zijn verdeeld over de vraag of het het zelf doet.

Een federale rechtbank heeft onlangs geoordeeld dat een AI niet kan worden vermeld als uitvinder op een Amerikaans octrooi. De rechter handhaafde het oordeel dat de machine niet kwalificeert als uitvinder omdat het geen persoon is. Maar de zaak speelt ook in op de duistere kwestie of computers al dan niet creatief kunnen zijn.

"Kunstmatige intelligentie kan in sommige gevallen zeker als een uitvinder worden beschouwd", vertelde Mike Miller, algemeen directeur voor Amazon Web Services AI-apparaten, aan Lifewire in een e-mailinterview. "AI-apparaten en machine learning kunnen 3D-modellen maken van schetsen, afbeeldingen automatisch corrigeren of zwart-witfoto's inkleuren, structurele ontwerpen voor producten genereren en meer."

Schepper of gemaakt?

De recente rechtszaak bewijst dat AI misschien niet alle eer krijgt voor wat het kan doen. Computerwetenschapper Stephen Thaler bouwde een AI "creativiteitsmachine" genaamd DABUS, wat staat voor Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience.

Thaler's bedrijf, Imagination Engines Inc., heeft in 2019 een patentaanvraag ingediend waarin DABUS werd vermeld als uitvinder van een "neurale vlam" -apparaat met een knipperend lichtgevend element en een drankcontainer gemaakt met behulp van fractale geometrie. DABUS kan dingen uitvinden en verdient de patenten, beweert Thaler.

Maar rechter Leonie Brinkema oordeelde in de zaak dat, volgens de Amerikaanse wet, alleen een mens een uitvinder kan zijn.

"Naarmate de technologie evolueert, kan er een tijd komen dat kunstmatige intelligentie een niveau van verfijning bereikt zodat het kan voldoen aan de geaccepteerde betekenissen van uitvinderschap", schreef Brinkema in haar besluit.

Naarmate AI zich ontwikkelt, zal het onvermijdelijk die hoge intelligentiedrempel bereiken en het vermogen bereiken om zelfstandig een uitvinding te doen.

AI vindt echter voortdurend dingen uit, stelt Miller. Amazon's DeepComposer, 's werelds eerste muzikale keyboard aangedreven door machine learning, laat ontwikkelaars bijvoorbeeld samenwerken om nieuwe muziek te maken.

"Met AWS DeepComposer kunnen ontwikkelaars de console gebruiken om een muziekgenre te kiezen en hun eigen input te geven met behulp van het toetsenbord om geheel nieuwe muziek te genereren met behulp van samplingmodellen," zei Miller.

AI kan de kracht van het menselijk brein versterken

De uitspraak van rechter Brinkema tegen AI-uitvinders is geworteld in de letter van het octrooirecht. Maar de rechtbanken hebben de meer gecompliceerde taak om te bepalen of een AI-uitvinding echt uniek is of een reproductie niet aangepakt, vertelde James Kaplan, CEO van MeetKai, dat een AI-stemassistent maakt, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Ik zou beweren dat zolang een octrooibeoordelaar het octrooi verleent met een naamblinde uitvinder, het die geurtest doorstaat", voegde hij eraan toe.

Kaplan zei dat AI nooit de "enige" uitvinder van een patent zou zijn; in plaats daarvan zullen mensen altijd op de hoogte zijn. Mensen zullen een probleem schetsen en de AI zal verantwoordelijk zijn voor het voorstellen en helpen invullen van de lege plekken.

"We hebben de eerste tekenen hiervan al gezien in de programmering, waar nieuwe modellen die vandaag beschikbaar zijn code kunnen genereren met beschrijvingen in platte tekst van het gewenste resultaat," zei hij.

Joseph Nwankpa, een professor in informatiesystemen en analyse aan de Miami University in Ohio, is het ermee eens dat AI nog niet het niveau heeft bereikt waarop het als een uitvinder kan worden beschouwd.

"Het is nog steeds onduidelijk hoe computerautonomie gedefinieerd moet worden tijdens het inventieve proces", vertelde hij Lifewire in een e-mailinterview. "Echter, naarmate AI zich ontwikkelt, zal het onvermijdelijk die hoge intelligentiedrempel bereiken en het vermogen bereiken om zelfstandig een uitvinding te doen."

Image
Image

AI zal waarschijnlijk toekomstige innovaties stimuleren, zei Miller. Om bijvoorbeeld te helpen bij het ontdekken van medicijnen, hebben wetenschappers onlangs AI gebruikt om nieuwe medicijnachtige kleine moleculen te maken die zich richten op nieuwe virale eiwitten.

AI zou zelfs originele kunstwerken kunnen maken op basis van het werk van menselijke schilders, vertelde David De Cremer, de directeur van het Center on AI Technology for Humankind aan de National University of Singapore, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"AI is heel goed in staat om nieuwe schilderijen te maken die helemaal in de stijl van deze meesters uit het verleden zijn, en mensen zijn bereid er veel geld voor te betalen", zei hij. "Totdat ze erachter komen dat AI het heeft gemaakt, verliest het plotseling zijn waarde in de ogen van mensen."

Aanbevolen: