Hoe een auto-stroomadapter al uw elektronica kan gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe een auto-stroomadapter al uw elektronica kan gebruiken
Hoe een auto-stroomadapter al uw elektronica kan gebruiken
Anonim

Als je veel tijd in je auto doorbrengt, wil je misschien een manier om elektronische apparaten te gebruiken die je normaal niet op de weg kunt spelen. Entertainmentapparaten, zoals cd- en mp3-spelers, gps-navigatiesystemen en dvd-spelers kunnen op 12 volt werken, maar het vinden van de juiste autostroomadapter is slechts een van de factoren waarmee u rekening moet houden voordat u de stekker in het stopcontact steekt.

Het elektrische systeem in uw auto levert in de meeste gevallen 12 V gelijkstroom, wat anders is dan de wisselstroom die u thuis gebruikt. De opties voor het voeden van apparaten in een auto zijn onder meer het gebruik van een bestaande sigarettenaansteker (ook wel 12V-accessoire-uitgang genoemd) of het installeren van een omvormer. De belangrijkste methoden voor het gebruik van 12V-autostroom om uw elektronische apparaten onderweg te laten werken, zijn onder meer een 2V-adapter en bedrade stekkers, universele 12V USB-adapters en auto-omvormers.

Image
Image

Gebruik van 12V DC-uitgangen om elektronica van stroom te voorzien

De eenvoudigste manier om een elektronisch apparaat in uw auto van stroom te voorzien, is via de sigarettenaanstekeraansluiting of een speciaal 12V-accessoire-uitgang. Een van deze twee typen 12V-aansluitingen is beschikbaar in bijna elke moderne auto en vrachtwagen.

Zoals de naam al aangeeft, begonnen deze stopcontacten als sigarettenaanstekers, die werkten door stroom toe te passen op een opgerolde metalen strip. Deze stroom zorgde ervoor dat de opgerolde metalen strip roodgloeiend genoeg werd om bij contact een sigaret op te steken.

Het duurde niet lang voordat inventieve geesten een ander gebruik vonden voor sigarettenaanstekeraansluitingen, die nu ook bekend staan als 12V-accessoire-uitgangen. Aangezien de stopcontacten batterijspanning toepassen op het middencontact en aarde naar de cilinder, kunnen volgens ANSI/SAE J563-specificaties 12V-apparaten worden gevoed door een stekker die elektrisch contact maakt met die twee punten.

De normen verschillen een beetje van het ene deel van de wereld tot het andere, en de specificaties voor een sigarettenaanstekeraansluiting en een 12V-accessoireaansluiting zijn niet precies hetzelfde. Toch zijn 12V-stekkers en -adapters ontworpen om binnen een reeks toleranties te werken.

Het feit dat deze stopcontacten zijn ontstaan als sigarettenaanstekers en de bijbehorende slordige toleranties betekent dat er potentiële problemen kunnen ontstaan bij het gebruik ervan als stopcontacten.

Vandaag de dag worden sommige auto's geleverd met een plastic stekker of USB-uitgang in het dashboard in plaats van met de traditionele sigarettenaansteker. Sommige stopcontacten zijn fysiek niet in staat om sigarettenaanstekers te accepteren, vaak omdat ze te smal of te ondiep zijn.

Plastic pluggen zijn ook verkrijgbaar via de aftermarket voor eigenaren van oudere voertuigen die liever geen sigarettenaansteker in hun auto hebben.

Apparaten voeden met ingebouwde 12V DC-stekkers

Hoewel een sigarettenaansteker of een 12V-accessoire-uitgang de gemakkelijkste manier is om een elektronisch apparaat in een auto van stroom te voorzien, wordt de situatie vereenvoudigd als het apparaat een bedrade 12V DC-stekker heeft. Deze apparaten zijn ontworpen voor gebruik in auto's, dus u hoeft zich doorgaans geen zorgen te maken over stroomverbruik of doorgebrande zekeringen.

Apparaten die soms worden geleverd met bedrade 12V DC-stekkers zijn onder meer:

  • CB-radio's
  • GPS-eenheden
  • DVD-spelers
  • Videosystemen
  • Plug-in omvormers

Apparaten voeden met 12V DC voedingsadapters

Apparaten die geen vast bedrade gelijkstroomstekkers hebben, hebben soms 12V gelijkstroomadapters of zijn compatibel met adapters die u apart kunt kopen. GPS-navigatiesystemen, mobiele telefoons, tablets en laptops vallen vaak in deze categorie. En hoewel je voorzichtig moet zijn met hoeveel stroomsterkte je trekt met deze apparaten, is het nog steeds een relatief eenvoudige plug-and-play-oplossing.

Apparaten die vaak compatibel zijn met gepatenteerde 12V DC-adapters zijn onder meer:

  • Mobiele telefoons
  • Laptopcomputers
  • GPS-eenheden
  • DVD-spelers
  • LCD-schermen

Apparaten voeden met 12V USB-adapters

In het verleden gebruikten 12V DC-adapters een verscheidenheid aan incompatibele stekkers naast een reeks spannings- en stroomsterkte-uitgangen. Dit gold met name voor de mobiele telefoonindustrie, waar twee telefoons van dezelfde fabrikant vaak verschillende gelijkstroomadapters nodig hadden.

Veel telefoons en tablets zijn de afgelopen jaren overgestapt op het gebruik van de USB-standaard in plaats van eigen connectoren. Dat betekent dat de meeste moderne apparaten generieke 12V USB-adapters kunnen gebruiken voor stroomvoorziening.

Veelgebruikte apparaten die 12V USB-adapters kunnen gebruiken zijn:

  • Mobiele telefoons
  • Tabletten
  • GPS-eenheden
  • FM-zenders
  • Bluetooth handsfree-apparaten

Apparaten voeden met 12V auto-omvormers

Hoewel auto-omvormers ingewikkelder in het gebruik zijn dan 12V-adapters en -stekkers, zijn ze ook veelzijdiger. Aangezien deze apparaten 12 V gelijkstroom omzetten in wisselstroom (de elektriciteit van een standaard wandstekker), kunnen ze worden gebruikt om de meeste elektronische apparaten van autostroom te laten werken.

Of je nu een crockpot wilt aansluiten, je haar wilt drogen of een burrito in je auto wilt magnetronen, je kunt het doen met een auto-omvormer.

Er zijn inherente beperkingen bij het werken met auto-omvormers. Ten eerste zijn de eenvoudige die op een sigarettenaansteker of 12V-accessoire-uitgang worden aangesloten, beperkt in hun bruikbaarheid. Aangezien sigarettenaanstekers doorgaans zijn bedraad met zekeringen van 10 A, kunt u een apparaat niet van stroom voorzien via een plug-in-omvormer die meer dan 10 ampère trekt. Zelfs als u een omvormer rechtstreeks op de accu aansluit, wordt u beperkt door het maximale vermogen van de dynamo.

Als je een apparaat wilt laten werken op auto-energie en het staat niet in de bovenstaande categorieën, dan is een auto-omvormer de beste keuze. Bedenk hoeveel stroom je nodig hebt en hoeveel stroom je elektrische systeem kan produceren.

Hoewel de stroom voor uw elektronica afkomstig is van de dynamo wanneer uw auto draait, is de batterij de bron wanneer de motor is uitgeschakeld. Als u uw apparaten wilt laten werken wanneer u niet aan het rijden bent, overweeg dan om een tweede batterij te installeren. In sommige gevallen kan het handig zijn om een stroomonderbreker aan de hoofdaccu toe te voegen om te voorkomen dat uw elektronische apparaten leeglopen terwijl de auto geparkeerd staat.

Aanbevolen: