Manieren om auto-audio statische en ongewenste ruis te genezen

Inhoudsopgave:

Manieren om auto-audio statische en ongewenste ruis te genezen
Manieren om auto-audio statische en ongewenste ruis te genezen
Anonim

Alles dat een elektrisch veld opwekt, kan ongewenste ruis in het audiosysteem van uw auto introduceren. De dynamo, de ruitenwissermotor en de componenten in een geluidssysteem genereren verschillende niveaus en soorten geluid en ruis. Dus hoewel het mogelijk is om de bron van bijna elk type ruis in auto-audio te isoleren en te repareren, kost het vaak veel moeite om het te vinden en te repareren.

De bron van statische elektriciteit en ruis opsporen

De eerste stap bij het vinden van de bron van ruis of ruis in autoradio is om te bepalen of het probleem bij de radio, accessoires zoals een ingebouwde cd-speler of externe accessoires zoals je iPhone ligt. Om dit te doen, zet u de head-unit aan zodat u het aanstootgevende geluid kunt horen.

Als het geluid alleen aanwezig is als de motor wordt aangezet en het van toonhoogte verandert samen met het toerental van de motor, heeft het probleem waarschijnlijk te maken met de dynamo. Dit soort gejank van autospeakers kan meestal worden verholpen door een ruisfilter te installeren. Als het geluid aanwezig is, ongeacht of de motor draait, noteer dan alle audiobronnen die bij het geluid horen en ga verder.

Statische AM/FM-autoradio repareren

Als u alleen de ruis hoort wanneer u naar de radio luistert en niet wanneer u naar cd's of andere audiobronnen luistert, ligt het probleem bij de antenne, de tuner of een externe storingsbron. Om de bron van de interferentie te bepalen, verwijdert u de hoofdeenheid, zoekt u de antennedraad en voert u andere gerelateerde handelingen uit.

Gebruik deze oplossing alleen als u vertrouwd bent met autoaudio.

De stappen van dit proces omvatten:

  1. Bepaal of het probleem extern is. Let op of de statische elektriciteit verandert terwijl u rondrijdt. Als het alleen op sommige plaatsen verschijnt of als het op sommige plaatsen erger is dan op andere, is de oorzaak van het probleem extern en vrijwel zeker gerelateerd aan de antenne.

    Het toevoegen van een auto-antenneversterker kan de slechte ontvangst verbeteren, maar niet veel bij statische elektriciteit. Het kan zijn dat u last heeft van "paalafrastering" veroorzaakt door hoge gebouwen, heuvels of andere obstakels in het gebied. U kunt hier weinig aan doen.

  2. Controleer de massaverbinding van de autoradio Nadat u zeker weet dat het probleem niet extern is, is de volgende stap bij het vinden van de bron van statische AM/FM-autoradio het controleren van de aardaansluiting van de hoofdeenheid. Om dit te doen, verwijdert u de hoofdeenheid en bereidt u zich voor om het tapijt terug te trekken en de dashboardpanelen en andere componenten te verwijderen om de aardingsdraad te vinden en deze te traceren naar de plaats waar deze aan het chassis of frame is vastgeschroefd.

    Als de verbinding los, gecorrodeerd of verroest is, moet u deze indien nodig vastdraaien, reinigen of verplaatsen. Aard de head-unit niet op dezelfde locatie als elk ander onderdeel, want dat kan een aardlus veroorzaken die een gejank of zoemen tot gevolg heeft.

  3. Koppel de radioantenne los en controleer of het geluid er nog steeds is Als de grond goed is of de statische elektriciteit niet wordt verholpen, koppelt u de antenne aan de achterkant los van de head-unit, zet de head-unit aan en luister naar ruis. U kunt waarschijnlijk niet afstemmen op een radiostation, tenzij u in de buurt van een krachtig signaal woont. Luister toch naar dezelfde ruis of ruis die je eerder hoorde.

    Als het verwijderen van de antenne de statische elektriciteit wegneemt, wordt de interferentie waarschijnlijk ergens langs de antennekabel geïntroduceerd.

  4. Controleer of het verplaatsen van de antennedraad statische elektriciteit verwijdert. Om dit probleem op te lossen, leidt u de antennekabel om zodat deze geen draden of elektronische apparaten kruist of in de buurt komt die interferentie kunnen veroorzaken.

    Als dat het probleem niet verhelpt of als u geen mogelijke storingsbronnen vindt, moet u mogelijk de antenne vervangen.

  5. Controleer of het verplaatsen van andere draden de statische elektriciteit verwijdert Als het verwijderen van de antenne de ruis niet wegneemt, wordt het storende geluid ergens anders geïntroduceerd. Verwijder de head-unit als je dat nog niet hebt gedaan en herschik alle draden zorgvuldig zodat ze niet in de buurt zijn van andere draden of apparaten die interferentie kunnen veroorzaken.

    Als dat de ruis wegneemt, installeert u de head-unit voorzichtig opnieuw zodat de draden in dezelfde basispositie blijven.

  6. Installeer een ruisfilter of vervang de head-unit In sommige gevallen kun je de ruis niet wegwerken. Als je het geluid nog steeds hoort terwijl de head-unit van het dashboard is verwijderd en het verplaatsen ervan het geluid helemaal niet verandert, is er een kans dat de head-unit op de een of andere manier defect is. Als het geluid verandert wanneer u de head-unit beweegt, is de enige manier om van de statische elektriciteit af te komen, de head-unit te verplaatsen of af te schermen. Op de lange termijn moet u mogelijk een ruisfilter voor het elektriciteitsnet installeren.

Andere bronnen van statische auto-audio repareren

Als statische elektriciteit optreedt wanneer u een extra audiobron aansluit, zoals een iPod of een satellietradiotuner, en het treedt niet op wanneer u naar de radio of cd-speler luistert, heeft u te maken met een aarding lus. Als dat het geval is, zoek dan de bron van de aardlus en repareer deze, hoewel het installeren van een aardlusisolator een gemakkelijkere manier kan zijn om het probleem aan te pakken.

In andere gevallen kan het zijn dat u ruis hoort, ongeacht welke audiobron u selecteert. Als u het geluid hoort wanneer u naar de radio, cd-speler en aux-audiobronnen luistert, heeft u mogelijk nog steeds te maken met een probleem met de aardlus of wordt er ergens anders in het systeem ruis geïntroduceerd. Om erachter te komen waar, raadpleegt u het vorige gedeelte om de grond- en stroomdraden uit te sluiten. Als je een versterker hebt, kan deze ook een bron van ruis zijn.

De versterker uitsluiten

Om te bepalen of het geluid van de versterker komt, koppelt u de patchkabels los van de ingang van de versterker. Als het geluid weg is, sluit u ze opnieuw aan op de versterker en koppelt u ze los van de head-unit. Als het geluid terugkomt, controleer dan hoe ze zijn geleid.

Als de patchkabels in de buurt van stroomkabels worden geleid, kan het probleem mogelijk worden opgelost door ze opnieuw te leggen. Als ze correct zijn geleid, kan het probleem worden opgelost door ze te vervangen door beter afgeschermde patchkabels van hogere kwaliteit. Als dat niet het geval is, kan een aardlusisolator de oplossing zijn.

Image
Image

Als je een geluid hoort terwijl de patchkabels zijn losgekoppeld van de versterkeringangen, onderzoek dan de versterker. Als een deel van de versterker in contact komt met blank metaal, verplaats het dan of monteer het op een niet-geleidende afstandhouder van hout of rubber.

Als dat het probleem niet oplost, of als de versterker geen contact heeft gemaakt met het voertuigframe of chassis, controleer dan de aardingsdraad van de versterker. Het moet minder dan twee voet lang zijn en stevig vastgemaakt aan een goede grond ergens op het chassis. Als dit niet het geval is, installeer dan een aardingsdraad van de juiste lengte en bevestig deze aan een bekende goede aarding.

Als dat het probleem niet oplost of als de grond goed was om mee te beginnen, kan de versterker defect zijn.

Aanbevolen: