Circle Surround: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Circle Surround: wat u moet weten
Circle Surround: wat u moet weten
Anonim

Als je een oudere soundbar, HDTV of thuisbioscoopontvanger hebt, zie je mogelijk een instelling in het audio-instellingenmenu met het label 'Circle Surround'. Wat is het precies?

De levenscyclus van Circle Surround

Lang voor de Dolby Atmos en DTS:X surround sound-formaten, werkte een bedrijf dat bekend staat als SRS Labs aan manieren om een surround sound-formaat te creëren dat meeslepender was dan de Dolby- en DTS-formaten die op dat moment beschikbaar waren.

Tijdens zijn ontwikkeling benaderde Circle Surround (en later zijn opvolger Circle Surround II) surround sound op een unieke manier. Terwijl Dolby Digital/Dolby TrueHD en DTS Digital Surround/DTS-HD Master Audio surroundgeluid benaderen vanuit een nauwkeurig directioneel standpunt (specifieke geluiden afkomstig van specifieke luidsprekers), benadrukte Circle Surround de onderdompeling in geluid.

In 2012 kocht DTS SRS Labs. DTS nam elementen van Circle Surround en Circle Surround II-technologie en verwerkte deze in DTS Studio Sound, een eersteklas audioverbeteringssuite.

Image
Image

Bottom Line

Om onderdompeling in geluid te bereiken, heeft Circle Surround een normale 5.1-audiobron gecodeerd tot twee kanalen en deze vervolgens opnieuw gecodeerd in 5.1-kanalen en gedistribueerd naar vijf luidsprekers (linksvoor, midden, rechtsvoor, surround links, rechter surround) plus de subwoofer om een meer meeslepend geluid te creëren zonder de gerichtheid van het originele 5.1-kanaals bronmateriaal te verliezen. Circle Surround breidde ook tweekanaals bronmateriaal uit tot een volledige 5.1-kanaals surround sound-luisterervaring.

Circle Surround-toepassingen

Muziek- en filmgeluidstechnici kunnen inhoud coderen in het Circle Surround-formaat. Als het afspeelapparaat (tv, soundbar of thuisbioscoopontvanger) een Circle Surround-decoder had, zou een luisteraar een enigszins meeslepend surround-geluidseffect kunnen ervaren dat anders is dan wat werd ervaren bij rechtstreekse Dolby Digital- of DTS-gebaseerde formaten.

Er zijn bijvoorbeeld een aantal audio-cd's gecodeerd in Circle Surround. Deze cd's kunnen op elke cd-speler worden afgespeeld, waarbij de met Circle Surround gecodeerde bron door de analoge stereo-uitgangen van de speler gaat en vervolgens wordt gedecodeerd door een thuisbioscoopontvanger met een ingebouwde Circle Surround-decoder. Als de thuisbioscoopontvanger niet de juiste decoder had, hoorde de luisteraar het standaard stereo-cd-geluid.

Circle Surround II breidde de oorspronkelijke Circle Surround-luisteromgeving uit van vijf naar zes kanalen (linksvoor, midden, rechtsvoor, linkssurround, middenachter, rechtssurround plus de subwoofer), en voegde het volgende toe:

  • Verbeterde helderheid en lokalisatie van dialogen.
  • Basverbetering.
  • Volledig frequentiebereik voor alle kanalen.
  • Verbeterde kanaalscheiding.

Meer informatie

Voorbeelden van eerdere producten die Circle Surround of Circle Surround II-verwerking bevatten, zijn:

  • Marantz SR7300ose AV-receiver (2003)
  • Vizio S4251w-B4 5.1-kanaals Soundbar-thuisbioscoopsysteem (2013)
  • Circle Surround-gecodeerde cd's

Related Surround Sound-technologieën die oorspronkelijk door SRS zijn ontwikkeld en naar DTS zijn overgebracht, zijn onder meer TruSurround en TruSurround XT. Deze audioverwerkingsformaten kunnen meerkanaals surround-geluidsbronnen ontvangen, zoals Dolby Digital 5.1, en een luisterervaring met surround sound creëren met behulp van twee luidsprekers.

Over DTS Studio Sound en Studio Sound II

DTS Studio Sound premium audioverbeteringssuite-functies omvatten volumenivellering voor soepelere overgangen tussen bronnen en bij het wisselen van kanalen, basverbetering, die de bas van kleinere luidsprekers verbetert, luidspreker-EQ voor nauwkeurigere luidsprekerniveauregeling en dialoogverbetering.

DTS Studio Sound II breidt de virtuele surround sound-flexibiliteit verder uit met verbeterde directionele nauwkeurigheid en nauwkeurigere basversterking. Studio Sound II bevat ook een meerkanaalsversie van DTS TruVolume (voorheen SRS TruVolume) die een betere controle biedt over volumeschommelingen, zowel binnen de inhoud als tussen bronnen.

DTS Studio Sound II kan worden geïntegreerd in tv's, soundbars, pc's, laptops en mobiele apparaten.

Aanbevolen: