De gespecialiseerde Como SL 5.0 is als de iPhone van e-bikes voor woon-werkverkeer

Inhoudsopgave:

De gespecialiseerde Como SL 5.0 is als de iPhone van e-bikes voor woon-werkverkeer
De gespecialiseerde Como SL 5.0 is als de iPhone van e-bikes voor woon-werkverkeer
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Como SL 5.0 is een toegankelijke, functionele e-bike voor dagelijks gebruik.
  • Een riemaandrijving van koolstof zorgt voor soepel schakelen en eenvoudig onderhoud.
  • Bescheiden bereik en een batterij die niet door de gebruiker kan worden vervangen, kan leiden tot angst voor het bereik.
Image
Image

Elektrische fietsen zijn het afgelopen jaar enorm populair geworden, maar ze hebben nog steeds een langdurig probleem: veel mensen geven niet om fietsen.

Fietsen kunnen oncomfortabel en intimiderend zijn voor nieuwkomers, en hoewel veel goedkoper in onderhoud dan een auto, moeten de meeste versnellingen regelmatig worden afgesteld, de ketting vervangen en gesmeerd. De meeste hebben geen inbegrepen rek, waardoor eigenaren aan een zweterige, ongemakkelijke rugzak moeten slingeren.

De Specialized Como SL 5.0 ($4.800) lost deze problemen op met een vriendelijk ontwerp dat qua verfijning aanvoelt als de iPhone van e-bikes. Toch neemt de fiets ook moeilijke beslissingen die zijn aantrekkingskracht ondermijnen.

Grab and Go

Als ik zeg dat de Specialized Como SL 5.0 benaderbaar is, bedoel ik dat letterlijk. Het gestroomlijnde ontwerp en het instapframe van de fiets maken de fiets toegankelijk voor meer rijders. Je hoeft niet een paar rondjes te lopen met Yoga by Adriene om op deze machine te stappen.

De "SL" in Como SL staat voor "superlicht", wat zowel waar als overdreven is. Met een gewicht van 45 pond is de Como SL lichter dan de meeste RadPower- en Gazelle-fietsen bij uw plaatselijke winkelier, maar nog steeds een gedoe om te dragen. Er zit tenminste een handvat onder de zadelpen.

Image
Image

De handigste functie van de fiets is optioneel. De Como SL 5.0, een upgrade ten opzichte van de goedkopere 4.0, heeft een riemaandrijving in plaats van een ketting. Ik hou ervan. De riemaandrijving is soepel en consistent en schakelt gemakkelijk tussen versnellingen tijdens het trappen (of niet). Het vereist geen constante smering en omdat het uit één stuk bestaat in plaats van honderden metalen schakels, neemt het minder vuil op.

Standaardkenmerken zijn onder meer voor- en achterlichten, spatborden en een mand compleet met een bungee-net. Deze extra's zijn essentieel. Een recente klacht van een vriend die een barebones e-bike kocht, bracht dit punt naar huis: ze realiseerden zich niet de uitrusting die nodig was om de e-bike klaar te maken voor boodschappen, regen en lange ritten. De extra's zijn gemakkelijk $ 500 waard.

Snel genoeg, maar de batterij is een probleem

De benaderbaarheid van de Turbo Como SL 5.0 strekt zich uit tot prestaties, die zijn teruggeschroefd in vergelijking met eerdere Turbo Vado- en Como-modellen. De Specialized Turbo Como 4.0, die ik in 2019 heb getest, voelde vaak te snel aan voor fietspaden en trottoirs.

De Turbo Como SL 5.0 levert een piekkoppel van 35 nm, minder dan een potentiële piek van 90 nm in eerdere modellen. Het is een merkbare daling, maar in overeenstemming met de benaderbaarheid van de Turbo Como SL 5.0, is het beter geschikt voor woon-werkverkeer en boodschappen.

Specialized heeft ook de batterij teruggedraaid, maar deze beslissing is moeilijker te verdedigen. De capaciteit van de batterij is 320 wattuur, van 500 naar 600 wattuur in eerdere modellen. Specialized citeert een maximaal bereik van 93 mijl met de optionele range extender, die 160 wattuur toevoegt, maar mijn plaatselijke dealer zei dat ik bij normaal gebruik 30 mijl kon verwachten (mijn testfiets had geen range extender).

Image
Image

Een rit met de middelste stand voor hulpbekrachtiging over overwegend vlak terrein verbruikte de helft van de batterij in 24 kilometer. Dat is genoeg voor woon-werkverkeer in de stad, dat gemiddeld minder dan 16 kilometer per dag is, maar de batterij moet om de paar dagen worden opgeladen.

Opladen kan een gedoe zijn. Net als een moderne iPhone integreert de Como SL de batterij in het frame. Eigenaren kunnen het niet verwijderen om op te laden of een oude batterij te vervangen. Ik ben bang dat het bereik van de Como SL 5.0 frustrerend zal worden naarmate de capaciteit van de batterij afneemt met de leeftijd. Eigenaren moeten de fiets ook in een geklimatiseerde ruimte stallen, omdat de capaciteit van de batterij wordt verminderd door extreme kou of hitte.

Een geweldige fiets voor nieuwkomers die verfijning nodig hebben

De Como SL 5.0 maakt een geweldige eerste indruk. Specialized erkent wijselijk het feit dat de meeste volwassenen in de Verenigde Staten geen fiets hebben aangeraakt sinds ze een tiener waren en gemakkelijk worden afgeschrikt door pittige, gecompliceerde e-bikes.

Ik ben er echter niet van overtuigd dat het rijgemak zich zal vertalen in gebruiksgemak. Geïntegreerde batterijen zijn de norm in smartphones en laptops, maar die apparaten passen in een rugzak en wegen niet 45 pond. Het integreren van de batterij in het frame van een e-bike van 45 pond is anders.

Specialized zou dit ontwerp naar een fiets moeten brengen met een vervangbare batterij. Dat zou alle juiste vakjes aanvinken voor nieuwe rijders.

Aanbevolen: