Welke draadloze audiotechnologie is geschikt voor u?

Inhoudsopgave:

Welke draadloze audiotechnologie is geschikt voor u?
Welke draadloze audiotechnologie is geschikt voor u?
Anonim

In toenemende mate worden audio- en entertainmentsystemen uitgerust met draadloze mogelijkheden. Dat omvat hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers, soundbars en ontvangers. Gemak en geluidskwaliteit kunnen variëren, maar de interesse in het op afstand bedienen van luidsprekers via een mobiel apparaat is duidelijk.

Bij het kopen van een audio- of luidsprekersysteem is het belangrijk om rekening te houden met uw draadloze opties, evenals met de verschillende technische specificaties en functies van elk apparaat. Overweeg de voor- en nadelen van deze draadloze platforms en standaarden wanneer u beslist welke voor u geschikt is.

Beste voor Apple-productfans: AirPlay

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met meerdere apparaten in meerdere kamers.
  • Geen verlies van audiokwaliteit.
  • Eenvoudig te leren gebruiken.
  • Veel compatibele luidsprekermerken.

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt niet met Android-apparaten.
  • Vereist een lokaal wifi-netwerk.
  • Geen stereokoppeling.

Als je Apple-apparatuur hebt, heb je AirPlay. Deze technologie streamt audio van een iPhone, iPad, iPod touch, een Mac of een pc met iTunes naar een Apple HomePod of een met AirPlay uitgeruste draadloze luidspreker, soundbar of A/V-ontvanger. Het kan ook werken met uw niet-draadloze audiosysteem als u een Apple TV toevoegt.

Audioliefhebbers houden van AirPlay omdat het de geluidskwaliteit niet verslechtert door muziekbestanden te comprimeren. AirPlay kan ook elk audiobestand, internetradiostation of podcast streamen vanuit apps die op uw iPhone of iPad worden uitgevoerd.

Met compatibele apparatuur is het gemakkelijk om AirPlay te leren gebruiken. AirPlay vereist een lokaal Wi-Fi-netwerk, dat het spelen meestal beperkt tot thuis of op het werk. Slechts een paar AirPlay-luidsprekers, zoals de Libratone Zipp, hebben een ingebouwde Wi-Fi-router zodat deze overal verbinding kan maken.

In de meeste gevallen is de synchronisatie in AirPlay niet strak genoeg om het gebruik van twee AirPlay-luidsprekers in een stereopaar mogelijk te maken. U kunt AirPlay echter vanaf een of meer apparaten naar meerdere luidsprekers streamen. Gebruik de AirPlay-bedieningselementen op je telefoon, tablet of computer om de luidsprekers te kiezen waarnaar je wilt streamen. Dit kan perfect zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in multi-room audio, waar verschillende mensen tegelijkertijd naar verschillende muziek kunnen luisteren. Het is ook geweldig voor feesten, waar dezelfde muziek door het hele huis kan worden afgespeeld uit meerdere luidsprekers.

Meest beschikbaar: Bluetooth

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met elke moderne smartphone, tablet of computer.
  • Werkt met veel luidsprekers en koptelefoons.
  • Je kunt het overal mee naartoe nemen.
  • Staat stereo-koppeling toe.

Wat we niet leuk vinden

  • Kan de geluidskwaliteit verminderen (behalve apparaten die aptX ondersteunen).
  • Niet ideaal voor opstellingen met meerdere kamers.
  • Kort bereik van maximaal 30 voet.

Bluetooth is de enige draadloze standaard die bijna alomtegenwoordig is, grotendeels vanwege het eenvoudige gebruik. Het zit in bijna elk mobiel apparaat, of het nu een telefoon of tablet is, en als je laptop het niet heeft, kun je een goedkope adapter toevoegen.

Bluetooth-compatibiliteit wordt geleverd met talloze draadloze luidsprekers, hoofdtelefoons, soundbars en A/V-ontvangers. Elke app op uw smartphone of tablet werkt prima met Bluetooth en het koppelen van Bluetooth-apparaten is eenvoudig.

Het is niet nodig om verbinding te maken met een wifi-netwerk, dus Bluetooth kan bijna overal werken: op het strand, in een hotelkamer, in een auto of op het stuur van een fiets. Het bereik is echter beperkt tot maximaal 30 voet.

Als je iets aan je huidige audiosysteem wilt toevoegen, zijn er goedkope Bluetooth-ontvangers beschikbaar.

Voor audioliefhebbers is het nadeel van Bluetooth dat het de geluidskwaliteit meestal tot op zekere hoogte vermindert. Dit komt omdat het datacompressie gebruikt om de grootte van digitale audiostreams te verkleinen, zodat ze in de bandbreedte van Bluetooth passen. De standaard codec (code/decode) technologie in Bluetooth wordt SBC genoemd. Sommige apparaten kunnen echter andere codecs ondersteunen. Voor hen is aptX de beste manier om Bluetooth-audiocompressie te vermijden.

Als zowel de audiospeler als de Bluetooth-luidspreker een specifieke codec ondersteunen, hoeft voor materiaal dat is gecodeerd met die codec geen extra laag gegevenscompressie te worden toegevoegd. Dus als u luistert naar een 128 Kbps MP3-bestand of audiostream en uw bestemmingsapparaat accepteert MP3, dan hoeft Bluetooth het bestand niet te comprimeren. Theoretisch is het resultaat nul verlies van audiokwaliteit. Fabrikanten leggen echter uit dat in bijna alle gevallen binnenkomende audio wordt getranscodeerd naar SBC, aptX of AAC als het bronapparaat en het doelapparaat compatibel zijn met aptX of AAC.

Is het verlies in geluidskwaliteit voor de meeste mensen merkbaar? Op een audiosysteem van hoge kwaliteit, ja. Op een kleine draadloze luidspreker waarschijnlijk niet. Bluetooth-luidsprekers die AAC- of aptX-audiocompressie bieden, die beide geacht worden beter te presteren dan standaard Bluetooth, zullen waarschijnlijk iets betere resultaten opleveren. Toch zijn alleen bepaalde telefoons en tablets compatibel met deze formaten.

Over het algemeen staat Bluetooth geen streaming naar meerdere audiosystemen toe. De enige uitzondering zijn producten die in paren kunnen worden uitgevoerd, waarbij één draadloze luidspreker het linkerkanaal afspeelt en een andere het rechterkanaal. Een aantal hiervan, zoals Bluetooth-speakers van Beats en Jawbone, kunnen met monosignalen naar elke speaker worden gestuurd, zodat je de ene speaker in de woonkamer kunt zetten en de andere in een aangrenzende kamer. Je bent echter nog steeds onderhevig aan de bereikbeperkingen van Bluetooth.

Bottom line: als je een luidsprekeropstelling met meerdere kamers wilt, is Bluetooth niet ideaal.

Beste voor het afspelen van opgeslagen muziekbestanden: DLNA

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met veel A/V-apparaten, zoals Blu-ray-spelers, tv's en A/V-ontvangers.
  • Geen verlies van audiokwaliteit.

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt niet met Apple-apparaten.
  • Kan niet streamen naar meerdere apparaten.
  • Werkt niet buitenshuis.
  • Werkt alleen met opgeslagen muziekbestanden, niet met streamingdiensten.

DLNA is een netwerkstandaard in plaats van een draadloze audiotechnologie. Toch maakt het draadloze weergave mogelijk van bestanden die zijn opgeslagen op aangesloten apparaten. Het is niet beschikbaar op Apple iOS-telefoons en -tablets, maar het is compatibel met andere besturingssystemen zoals Android en Windows. Evenzo werkt DLNA op pc's, maar niet op Macs.

Slechts enkele draadloze luidsprekers ondersteunen DLNA, maar het is een veelvoorkomende functie op traditionele A/V-apparaten zoals Blu-ray-spelers, tv's en A/V-ontvangers. DLNA is handig als u muziek vanaf uw computer wilt streamen op een thuisbioscoopsysteem, Blu-ray-speler of mobiel apparaat.

Omdat het op wifi is gebaseerd, werkt DLNA niet buiten het bereik van je thuisnetwerk. Hoewel DLNA de audiokwaliteit niet vermindert, werkt het niet met internetradio en streamingdiensten. DLNA levert audio aan slechts één apparaat tegelijk, dus het is niet handig voor audio in het hele huis.

Beste eigen systeem: Sonos

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met elke smartphone, tablet of computer.
  • Werkt met meerdere apparaten in meerdere kamers.
  • Geen verlies van audiokwaliteit.
  • Staat stereo-koppeling toe.

Wat we niet leuk vinden

  • Alleen beschikbaar in Sonos-audiosystemen.
  • Werkt niet buitenshuis.

Hoewel de draadloze technologie van Sonos exclusief is voor Sonos, blijft het merk een van de meest succesvolle merken op het gebied van draadloze audio.

Het bedrijf biedt draadloze luidsprekers, een soundbar, draadloze versterkers en een draadloze adapter die kan worden aangesloten op een bestaand stereosysteem. De Sonos-app werkt met Android- en iOS-smartphones en -tablets, Windows- en Mac-computers en Apple TV.

Het Sonos-systeem vermindert de geluidskwaliteit niet door compressie. Het werkt echter wel via een Wi-Fi-netwerk, dus het werkt niet buiten het bereik van dat netwerk. Je kunt dezelfde inhoud naar elke Sonos-speaker in huis streamen of verschillende inhoud naar afzonderlijke speakers.

Binnen de Sonos-app heb je toegang tot meer dan 30 streamingdiensten, waaronder Spotify en Pandora, evenals internetradiodiensten zoals iHeartRadio.

AirPlay voor de rest van ons: Play-Fi

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met elke smartphone, tablet of computer.
  • Werkt met meerdere apparaten in meerdere kamers.
  • Geen verlies in audiokwaliteit.

Wat we niet leuk vinden

  • Compatibel met geselecteerde draadloze luidsprekers.
  • Werkt niet buitenshuis.
  • Beperkte streamingopties.

Play-Fi wordt op de markt gebracht als een "platformonafhankelijke" versie van AirPlay. Met andere woorden, het is bedoeld om met zowat alles te werken. Compatibele apps zijn beschikbaar voor Android-, iOS- en Windows-apparaten.

Net als AirPlay verslechtert Play-Fi de geluidskwaliteit niet. Het kan worden gebruikt om audio van een of meer apparaten naar meerdere audiosystemen te streamen, dus het is geweldig of je dezelfde muziek door het hele huis wilt afspelen of naar afzonderlijke luidsprekers in afzonderlijke kamers. Play-Fi werkt via wifi, dus je kunt het niet buiten het bereik van het lokale netwerk gebruiken.

Het mooie van Play-Fi is de mogelijkheid om naar hartenlust te mixen en matchen. Zolang de speakers Play-Fi-compatibel zijn, kunnen ze met elkaar samenwerken, ongeacht het merk. Je kunt Play-Fi-luidsprekers vinden die zijn gemaakt door bedrijven zoals Definitive Technology, Polk, Wren, Phorus en Paradigm, om er maar een paar te noemen.

Nuttig voor opstellingen met meerdere kamers: Qualcomm AllPlay

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met elke smartphone, tablet of computer.
  • Werkt met meerdere apparaten in meerdere kamers.
  • Geen verlies in audiokwaliteit.
  • Ondersteunt audio met hoge resolutie.
  • Producten van verschillende fabrikanten kunnen samenwerken.

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt niet buitenshuis.
  • Enigszins beperkte streaming-opties.
  • Beperkte compatibiliteit.

AllPlay is een op wifi gebaseerde technologie van chipmaker Qualcomm. Het kan audio afspelen in maar liefst 10 zones of kamers, waarbij elke zone dezelfde of verschillende audio afspeelt. Volumes kunnen tegelijkertijd of afzonderlijk worden geregeld.

AllPlay biedt toegang tot streamingdiensten zoals Spotify, iHeartRadio, TuneInRadio, Rhapsody, Napster en meer. Het wordt bestuurd via bestaande streamingdiensten en apps in plaats van een speciale app zoals Sonos. Het maakt het ook mogelijk producten van concurrerende fabrikanten samen te gebruiken, zolang ze AllPlay bevatten.

AllPlay is een verliesvrije technologie die de geluidskwaliteit niet verslechtert. Het ondersteunt de meeste belangrijke codecs, waaronder MP3, ALAC, ACC, FLAC en WAV, en kan audiobestanden aan met een resolutie tot 24/192. Het ondersteunt ook Bluetooth naar Wi-Fi-restreaming. Dit betekent dat je een mobiel apparaat via Bluetooth kunt laten streamen naar elke AllPlay-compatibele luidspreker, die die stream kan doorsturen naar alle andere AllPlay-luidsprekers binnen het bereik van je wifi-netwerk.

Beste voor thuisbioscopen: WiSA

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Compatibel met apparaten van verschillende merken.
  • Werkt met meerdere apparaten in meerdere kamers.
  • Hoge audiokwaliteit.
  • Maakt stereokoppeling en meerkanaals (5.1, 7.1) systemen mogelijk.

Wat we niet leuk vinden

  • Vereist een aparte zender.
  • Werkt niet buitenshuis.
  • Beperkte beschikbaarheid van compatibele producten.

De WiSA-standaard (Wireless Speaker and Audio Association) is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in thuisbioscoopsystemen en is sindsdien uitgebreid met toepassingen voor meerdere kamers.

Het verschilt van de meeste andere technologieën die hier worden vermeld doordat het niet afhankelijk is van een wifi-netwerk. In plaats daarvan gebruik je een WiSA-zender om audio naar WiSA-compatibele luidsprekers en soundbars te sturen.

WiSA's technologie is ontworpen om de overdracht van ongecomprimeerde audio met hoge resolutie mogelijk te maken op afstanden tot 40 meter, en het kan binnen 1 microseconde synchronisatie bereiken. De grootste aantrekkingskracht van WiSA-technologie is dat het echt 5.1- of 7.1-surroundgeluid uit afzonderlijke luidsprekers mogelijk maakt. U vindt producten met WiSA van bedrijven als Enclave Audio, Klipsch en Bang & Olufsen.

Beste voor bijna perfecte synchronisatie: AVB (Audio Video Bridging)

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met meerdere apparaten in meerdere kamers.
  • Hiermee kunnen verschillende merken producten samenwerken.
  • Heeft geen invloed op de geluidskwaliteit; compatibel met alle formaten.
  • Beha alt bijna perfecte (1 µs) synchronisatie waardoor stereokoppeling mogelijk is.
  • Industrienorm, niet onderworpen aan controle door één bedrijf.

Wat we niet leuk vinden

  • Beperkte beschikbaarheid van compatibele producten.
  • Werkt niet buitenshuis.
  • Nog niet algemeen verkrijgbaar.

AVB, ook bekend als 802.11as, is een IEEE-industriestandaard waarmee alle apparaten in een netwerk een gemeenschappelijke klok kunnen delen, die ongeveer elke seconde opnieuw wordt gesynchroniseerd. Audio- en videopakketten zijn getagd met timing-instructies, die in feite zeggen: "Speel dit datapakket af om 11:32:43.304652." Men denkt dat de synchronisatie zo dicht mogelijk bij het gebruik van gewone luidsprekerkabels komt.

Op dit moment is AVB-mogelijkheid opgenomen in een paar netwerkproducten, computers en in sommige pro-audioproducten, maar het is nog niet doorgebroken in de audiomarkt voor consumenten.

Een interessante kanttekening is dat AVB niet noodzakelijk bestaande technologieën zoals AirPlay, Play-Fi of Sonos vervangt. Het kan zonder veel problemen aan die technologieën worden toegevoegd.

Andere eigen wifi-systemen: Bluesound, Bose, Denon en Samsung

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Biedt bepaalde functies aan die AirPlay en Sonos niet hebben.
  • Geen verlies van audiokwaliteit.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen interoperabiliteit tussen merken.
  • Werkt niet buitenshuis.

Verschillende bedrijven hebben eigen op Wi-Fi gebaseerde draadloze audiosystemen uitgebracht om te concurreren met Sonos. Tot op zekere hoogte werken ze allemaal als Sonos door digitale audio met volledige getrouwheid via wifi toe te staan. Controle wordt aangeboden via Android- en iOS-apparaten en computers. Hoewel deze systemen nog geen grote aanhang hebben gekregen, bieden sommige unieke voordelen.

Bluesound-apparatuur, aangeboden door hetzelfde moederbedrijf dat de gerespecteerde NAD-audio-elektronica en PSB-luidsprekerlijnen produceert, kan audiobestanden met hoge resolutie streamen en is gebouwd volgens een hogere prestatienorm dan de meeste draadloze audioproducten. Het bevat ook Bluetooth.

Samsung neemt Bluetooth op in zijn Shape-producten, waardoor het eenvoudig is om elk Bluetooth-compatibel apparaat te verbinden zonder een app te installeren. Samsung biedt ook draadloze Shape-compatibiliteit in een groeiend aantal producten, waaronder een Blu-ray-speler en soundbar.

Aanbevolen: