PS5 vs. Xbox Series X: welke console is geschikt voor jou?

Inhoudsopgave:

PS5 vs. Xbox Series X: welke console is geschikt voor jou?
PS5 vs. Xbox Series X: welke console is geschikt voor jou?
Anonim

Sony en Microsoft zijn klaar om de consoleoorlogen naar de volgende generatie te brengen met de PlayStation 5 en Xbox Series X. Het is veel te vroeg om een overwinnaar uit te roepen, maar we zullen de specificaties, games en controllers bekijken, prijzen en meer om te zien hoe de zaken er echt voorstaan in de strijd tussen PS5 en Xbox Series X.

Hoewel je beslissing grotendeels zal worden gebaseerd op welke consoles je in het verleden hebt geadopteerd, is het belangrijk om je opties af te wegen. Naast de voor de hand liggende esthetische verschillen tussen deze consoles, zijn er enkele aanzienlijke verschillen in termen van niet alleen de gebruikte hardware, maar ook hun mogelijkheden en functies. We hebben beide consoles onderverdeeld in een handvol categorieën, met een duidelijke winnaar voor elke categorie en ook voor het algemeen.

Algemene bevindingen

Image
Image
  • Krachtige hardware.
  • Ondersteunt PS4-randapparatuur zoals PSVR.
  • Exclusives zijn nergens anders verkrijgbaar.
  • DualSense-controller gebruikt haptische feedback.
  • Volledige achterwaartse compatibiliteit met PS4.
  • Iets krachtigere hardware.
  • Betaalbaar betalingsplan gekoppeld aan Game Pass.
  • Exclusives zal ook beschikbaar zijn op Windows 10.

  • Nieuwe controller en Xbox One-controller zijn uitwisselbaar.
  • Achterwaarts compatibel met elke generatie Xbox.

De PS5 en Xbox Series X zien er radicaal anders uit, maar ze verbergen veel vergelijkbare hardware. Zowel de CPU als de GPU zijn vergelijkbaar, waarbij Microsoft een zeer kleine voorsprong pakt in het algemene getallenspel. Sony heeft, zoals altijd, een voorsprong op het gebied van exclusieve games, wat misschien wel de belangrijkste factor is. Zowel Sony als Microsoft bieden uitgebreide achterwaartse compatibiliteit om bibliotheken in de begindagen op te vullen.

Specificaties: lichte voorsprong op Microsoft

  • CPU: 8x Zen 2 cores op 3,5GHz.
  • GPU: 10,28 TFLOP's, 36 CU's op 2,23GHz.
  • Geheugen: 16GB GDDR6/256-bit.
  • Opslag: aangepaste 825GB SSD + NVMe SSD-sleuf.
  • CPU: 8x Zen 2 cores op 3,8GHz.
  • GPU: 12 TFLOP's, 52 CU's op 1,825GHz
  • Geheugen: 16GB GDDR6/256-bit.
  • Opslag: 1TB Custom NVMe SSD + 1TB uitbreidingskaart.

De onbewerkte specificaties van de PS5 en de Xbox Series X zijn over de hele lijn extreem dicht bij elkaar, met beide consoles met vergelijkbare CPU's, GPU's, geheugen, opslag en meer. Microsoft krijgt een kleine voorsprong in termen van ruwe cijfers, maar beide consoles zullen waarschijnlijk vergelijkbare prestaties leveren in de echte wereld.

De Xbox Series X heeft een iets snellere CPU en de GPU kan meer teraflops aan dan de PS5. De kloksnelheid van de Xbox Series X is echter langzamer dan die van de PS5, die wordt tegengehouden door slechts 36 compute units (CU) versus de 52 CU in de Series X GPU.

Kortom, de PS5 heeft een snellere, efficiëntere GPU, maar de Xbox Series X is krachtiger. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een verschil maken bij GPU-intensieve taken zoals raytracing, hoewel we niet weten hoeveel verschil we pas kunnen maken als we zij aan zij kunnen vergelijken.

Het meest opvallende verschil tussen deze consoles is hun grootte en vormfactor, waarbij de voetafdruk voor de PS5 aanzienlijk groter is dan beide versies van de Xbox, en de asymmetrische, tweekleurige esthetiek die een afknapper kan zijn voor sommigen.

Harware en graphics

Beide next-gen consoles zijn in staat resoluties tot 8K op te voeren met maximaal 120 frames per seconde, maar deze zullen niet noodzakelijk voor elke titel beschikbaar zijn. Hoewel deze specificaties indrukwekkend zijn, is het moeilijk te zeggen hoe deze consoles zich van geval tot geval zullen verhouden. Beide consoles gebruiken 16 GB GDDR6 grafische processors.

Het enige echte verschil op dit moment tussen deze next-gen consoles is het aantal teraflops, wat een ruwe manier is om de kracht van een GPU te bepalen, de PS5 heeft een 10.28 teraflop GPU terwijl de Xbox Series X/S 12 zal hebben. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de Xbox in deze zin als de superieure console te zien, vertalen teraflops zich niet altijd direct naar superieure graphics of prestaties.

Een interessant verschil is hoe elke console omgaat met opslaguitbreiding. De PS5 is voorzien van een enkele NVMe SSD-opslagsleuf, waardoor je de console tot 2 TB extra snelle opslag kunt geven. De Xbox Series X/S is voorzien van een externe opslagsleuf voor eigen harde schijven die een extra 1TB aan ruimte kunnen bieden. Het belangrijkste verschil hier is dat de PS5 compatibel is met een breder scala aan SSD's, terwijl de eigen schijven die beschikbaar zijn voor de Xbox veel beperkter zijn.

Gamebibliotheek: Sony verliest grip op exclusieve games

  • Exclusieve films zoals Spider-Man: Miles Morales.
  • Sommige of alle exclusieve aanbiedingen blijven waarschijnlijk exclusief voor PS5.
  • Biedt het downloaden en streamen van catalogi via PlayStation Plus.
  • Volledige achterwaartse compatibiliteit met PS4.
  • Exclusives zoals Halo: Infinite.
  • De meeste of alle exclusieve versies worden naar verwachting uitgebracht op Windows 10.

  • Met Game Pass kun je honderden games spelen en streamen.
  • Achterwaarts compatibel met elke vorige Xbox-generatie.

Sony heeft traditioneel een voorsprong op het gebied van games vanwege het aantal en de kwaliteit van exclusieve PlayStation-titels. Microsoft heeft ook een aantal exclusieve franchises en de meeste, zo niet alle, Xbox Series X-games zullen naar verwachting ook op Windows 10 verschijnen.

Zolang Sony de enige plek blijft om franchises zoals Uncharted, God of War en Demon's Souls te spelen, zal Sony hier een voorsprong behouden. Dat kan veranderen als Sony de wens uitdrukt om meer van hun console-exclusives op pc uit te brengen.

Veel van de games die op de lanceringsdag beschikbaar zijn, zijn gewoon betere versies van dezelfde titels die ook beschikbaar zullen komen op consoles van de laatste generatie. Gelukkig bieden veel van deze games, zoals Assassin's Creed Valhalla en Watch Dogs: Legion gratis next-gen upgrades, wat betekent dat als je investeert in de PS4- of Xbox One-versie van een van deze games, je respectieve account ook toegang heeft tot de PS5 of Xbox Series X-versie wanneer u uw hardware kunt upgraden.

Hoewel de exclusieve lanceringen op de lanceringsdag misschien een beetje mager zijn, zijn er een aantal aangekondigde exclusives voor elke console die we in de komende maanden zullen zien. De PS5 heeft al een nieuwe Spider-Man-titel aangekondigd, evenals een vervolg op het uitstekende Horizon: Zero Dawn. Terwijl de Xbox de open-wereld Halo: Infinite aanprijst en een nieuw item in de State of Decay-serie.

Image
Image

Wanneer deze consoles worden gelanceerd, zal het grootste deel van beide bibliotheken bestaan uit games van vorige generaties, en ze zijn allebei in redelijk goede staat op dat gebied. De PS5 zal volledige achterwaartse compatibiliteit bieden met de volledige PS4-bibliotheek, terwijl de Xbox Series X Xbox One-games en dezelfde lijst met Xbox- en Xbox 360-games zal spelen die momenteel door de Xbox One worden ondersteund.

Beide consoles hebben online toegang tot games: Sony biedt de Playstation Plus Collection aan, terwijl Microsoft zijn digitale games levert via Gamepass Ultimate. Sony heeft verklaard dat een "overweldigende meerderheid" van zijn oudere catalogus speelbaar zal zijn op PS5-hardware, wat betekent dat de meeste grote titels uit je bestaande bibliotheek inderdaad speelbaar zullen zijn op hardware van de volgende generatie. Microsoft heeft ook bevestigd dat alle titels van de vorige generatie die momenteel op de Xbox One kunnen worden gespeeld, compatibel zullen zijn met hardware van de volgende generatie, met uitzondering van titels die afhankelijk waren van de inmiddels stopgezette Kinect.

Als je nog niet helemaal klaar bent om de sprong naar de volgende generatie te maken of gewoon problemen hebt met het vinden van een console, hebben we een gedetailleerde lijst gegeven van alle games die je nu kunt kopen en later kunt upgraden, zodat je je hebt al een solide bibliotheek met games klaar als je je definitief vastlegt.

Controllers en randapparatuur: nieuwe feedback versus achterwaartse compatibiliteit

  • DualSense-controller gebruikt geavanceerde haptiek, nieuwe look en feel en nieuwe knop.
  • Je kunt de DualShock 4 niet gebruiken met de PS4.
  • Andere PS4-randapparatuur, zoals racesturen, is compatibel.
  • PSVR is compatibel met PS5.
  • Xbox Series X-controller is een kleine update van de Xbox One-controller.
  • Je kunt Xbox One-controllers gebruiken met de Xbox Series X.
  • De Xbox Series X-controller is direct uit de doos compatibel met Xbox One en pc.
  • Nog steeds geen plannen van Microsoft om VR op hun consoles te ondersteunen.

Sony en Microsoft zullen allebei nieuwe controllers introduceren die bij hun nieuwe consoles passen, maar Sony gaat zeker harder op deze afdeling. De controller voor de PS5 is merkbaar anders dan zijn voorganger met een rond, bijna boemerang-achtig ontwerp dat enigszins doet denken aan de PS3-prototypecontroller. De DualSense-controller bevat dezelfde touchpad en deelknoppen die aanwezig waren op de DualShock 3-controller, maar biedt een handvol verfijningen, waaronder een ingebouwde microfoon met een speciale mute-knop, evenals adaptieve triggerspanning die bedoeld is om te werken met de haptische feedback in de DualSense-controller voor een meer meeslepende ervaring.

Image
Image

De nieuwe DualSense-controller zou de elementaire rumble-functionaliteit vervangen door geavanceerde haptiek die is ontworpen om het gevoel van aanraking en interactie met dingen in de gamewereld te simuleren. De verschillen zijn zelfs zo groot dat je met PS4-controllers geen games op je PS5 kunt spelen.

Wat hun controllers betreft, heeft Microsoft een soort van "Als het niet kapot is"-mentaliteit aangenomen, waardoor de dingen erg lijken op de controller die ze in première gingen met de Xbox One. Een opvallend verschil is de toevoeging van een deelknop, waarmee je snel screenshots en video's kunt maken met een druk op de knop, net zoals de Nintendo Switch en PS4. Onder de motorkap heeft de nieuwe controller ook ingebouwde Bluetooth, zodat je de controller aan pc's kunt koppelen zonder dat je een dongle nodig hebt.

Image
Image

De verschillen tussen de Xbox Series X-controller en de Xbox One-controller zijn minimaal, met kleine veranderingen in de look en feel, een nieuwe D-pad en de toevoeging van een knop voor het delen van screenshots en video-opnames. Deze controller is achterwaarts compatibel met de Xbox One en je kunt ook Xbox One-controllers gebruiken met je Xbox Series X.

Wat betreft andere randapparatuur wordt van Sony verwacht dat het redelijk uitgebreide ondersteuning biedt. Vroege rapporten suggereren dat je PS4-randapparatuur zoals racesturen met je PS5 kunt gebruiken, en dat je ook je PSVR kunt aansluiten. Microsoft daarentegen lijkt geen VR-gerelateerde plannen te hebben voor de Xbox Series X.

Ontwerp en prijsstelling: verschillende ontwerpen, vergelijkbare prijskaartjes

  • Lijkt vrij groot te zijn.
  • Onconventioneel ontwerp lijkt op geen enkele console uit het verleden.
  • Ontworpen om veel warmte af te voeren.
  • Geprijsd op $499 (verwachte adviesprijs.)
  • Bevestigd zeer groot te zijn.
  • Eenvoudig rechthoekig ontwerp verlegt geen grenzen.
  • Ontworpen om warmte af te voeren met minimaal geluid.
  • Geprijsd op $ 499 (adviesprijs) met optie om $ 34,99 per maand te betalen. voor 24 maanden (Xbox All Access inbegrepen.)

De consoles zijn behoorlijk verschillend in termen van esthetisch ontwerp. Microsoft dwaalde nauwelijks van het pad af, terwijl Sony afsloeg voor onbekende onderdelen.

Sony ging voor een avant-gardistische look die we nog niet hebben gezien in console-ontwerp, waarbij het schuine doosontwerp van de PS4 werd gedumpt ten gunste van geveegde witte vleugels rond een centrale zwarte kern. Het is het soort ontwerp waar je waarschijnlijk van houdt of waar je een hekel aan hebt, met de enige echte vraag hoe je het kunt laten passen bij de rest van je consoles en thuisbioscoopapparatuur.

De Xbox Series X daarentegen is een rechthoek met een enorm rooster aan de bovenkant. Dat is het zo'n beetje. Het is misschien moeilijk om hem in je entertainmentconsole te passen vanwege zijn enorme formaat, maar hij past visueel bij eerdere generaties.

Qua prijs zijn de PS5 en Xbox Series X gelijkwaardig, hoewel Microsoft de Xbox Series S (de digitale versie) aanbiedt voor slechts $ 299. Vroege voorspellingen stelden beide consoles vast op $ 499 en ze hadden gelijk: de consoles met schijfstations worden beide aangeboden voor die prijs.

Budgetversie: PS5 Digital Edition vs. Xbox Series S

  • Heeft waarschijnlijk dezelfde specificaties als de PS5.
  • Geen schijfstation.
  • Naar verwachting PS5-games in volledige kwaliteit.
  • Geprijsd op $ 399 (verwachte adviesprijs).
  • Gereduceerde versie van de Series X met minder vermogen.
  • Geen schijfstation.
  • Speelt alle Xbox Series X-games af (verlaagde framesnelheid of lagere kwaliteit)
  • Geprijsd op $ 299 (adviesprijs).

Sony en Microsoft zullen beide uitgeklede versies van hun consoles aanbieden als budgetvriendelijke opties. De PS5 Digital Edition zal naar verwachting dezelfde basishardware hebben als de PS5, met uitzondering van een schijfstation. Het gerucht gaat dat deze volledig digitale console PS5-games speelt met dezelfde visuele kwaliteit als de reguliere PS5.

Microsoft ging een andere weg in met hun Xbox Series S, die in zwakkere hardware zit dan de Xbox Series X. Het zal nog steeds Xbox Series X-games spelen, maar met lagere instellingen en resoluties. Het zal ook afzien van een schijfstation om kosten te besparen, waardoor het een download-only console wordt.

Hoewel beide opties goede alternatieven zijn als je met een beperkt budget werkt, maakt de lagere prijs van de Xbox Series S, samen met de mogelijkheid om de console maandelijks te betalen samen met een Game Pass Ultimate-abonnement, het is de betere optie voor prijsbewuste gamers.

Prijspunt en beschikbaarheid

Hoewel beide consoles scherp geprijsd zijn voor $ 500 voor hun standaardmodel, bieden de PS5 en Xbox ook $ 400 digitale versies van hun consoles aan. Deze versies behouden veel van dezelfde mogelijkheden als hun grotere, duurdere tegenhangers, maar zorgen ervoor dat je geen fysieke games meer kunt spelen die je in de afgelopen 8 jaar hebt verzameld.

De echte truc is momenteel om een van deze consoles te koop te vinden, de meeste grote retailers waren binnen enkele minuten nadat ze beschikbaar waren uitverkocht. Hoewel we waarschijnlijk meer gaan zien voor de winkelvakantie, moet je goed opletten als je er een online wilt bemachtigen, omdat ze waarschijnlijk uit de schappen zullen vliegen.

Functies en services

Microsoft en Sony beschikken beide over hun eigen gamestreaming- en abonnementsservices die kunnen bijdragen aan de algehele ervaring van hun consoles. Zowel Xbox Game Pass als PlayStation Plus' Extra en Deluxe-abonnementen bieden toegang tot een bibliotheek met games op aanvraag. Beide consoles hebben ook premium-services, met Xbox Live Gold- en PlayStation Plus-abonnementen die beschikbaar zijn voor $ 60 per jaar (Extra en Deluxe kosten meer) die je toegang geven tot online multiplayer, evenals elke maand gratis games en exclusieve verkopen.

Image
Image

Beide consoles beschikken ook over services waarmee je je games op een laptop of mobiel apparaat kunt spelen. Deze services zijn verbeterd sinds hun lancering, maar zijn nog steeds grotendeels afhankelijk van de netwerkomgeving om een optimale ervaring te bieden, dus hoewel deze streamingfuncties best cool zijn, hoef je niet per se veel te verwachten op het gebied van consistentie.

Eindoordeel: de consoleoorlog gaat door zonder duidelijke winnaar

Microsoft at Sony's lunch toen het de Xbox 360 aanzienlijk eerder uitbracht, en tegen een lagere prijs dan de PS3, maar Sony slaagde erin om dat op een grote manier om te draaien met de PS4 die de Xbox One domineerde. Met zowel de PS5 als de Xbox Series X die ongeveer tegelijkertijd wordt gelanceerd, met vergelijkbare prijspunten en vergelijkbare hardware, is dit een muntworp.

De PS5 zal waarschijnlijk slagen dankzij zijn sterke bibliotheek met exclusieve titels, terwijl de Xbox Series X een voorsprong kan hebben vanwege iets hogere specificaties en een unieke huur-naar-eigen prijsoptie die Game Pass omvat Ultiem.

Ons advies: pc-gamers zullen meer waarde uit de Xbox halen omdat Xbox Series X-game-exclusives beschikbaar zijn voor Windows 10, terwijl console-exclusieve gamers een beslissing moeten nemen op basis van de respectievelijke stallen van exclusieve games van Sony en Microsoft franchises. Als je niet geïnteresseerd bent in de beschikbare games of alle technische specificaties, richt je dan uitsluitend op de prijs: je portemonnee zal blij zijn en je hebt geweldige games om met beide consoles te spelen.

Aanbevolen: