Dolby Pro Logic IIz: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Dolby Pro Logic IIz: wat u moet weten
Dolby Pro Logic IIz: wat u moet weten
Anonim

Dolby Pro Logic IIz is een verbetering van de audioverwerking die in sommige thuisbioscoopontvangers is geïmplementeerd en die het surroundgeluid verticaal uitbreidt en de ruimte boven en voor de luisteraar vult. Dit voegt een bovengronds geluidsveld toe dat geweldig is voor weer-, helikopter- en vliegtuigvliegeffecten.

Wat is Dolby Pro Logic IIz?

Dolby Prologic IIz kan worden toegevoegd aan een 5.1/5.2 of 7.1/7.2 kanaalopstelling door twee voorluidsprekers aan te sluiten boven de linker en rechter hoofdluidsprekers. Dolby ProLogic IIz is ook compatibel met tweekanaals en meerkanaals surround-geluidsbronnen, waaronder Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

Je hebt zowel surround-achter- als voor-hoogluidsprekers wanneer Dolby Prologic IIz wordt toegevoegd aan een 7.1 of 7.2 kanaals setup (negen kanalen totaal). Je hebt echter versterking nodig voor alle negen kanalen. Aangezien de meeste home cinema-receivers versterking bieden voor 7.1/7.2-kanalen, moet u de surround-achterkanalen achterwege laten wanneer u Pro Logic IIz gebruikt. Dit betekent dat je uiteindelijk een 5.1/5.2-kanaalsopstelling gebruikt en de Dolby Pro Logic IIz-hoogtekanalen toevoegt om een 7.1/7.2-kanaalsopstelling te verkrijgen.

Dolby Pro Logic IIz-luidsprekerlocatie

De front-hoogteluidsprekers moeten ongeveer drie voet direct boven de linker- en rechtervoorluidsprekers worden gemonteerd. De luidsprekerniveau-instellingen voor de hoogtekanalen moeten iets lager worden ingesteld dan de hoofdluidsprekers links en rechts voor als u het karakter van de originele surround sound-mix wilt behouden.

Image
Image

De motivatie achter Dolby Pro Logic IIz

Mensen horen meer van voren, van boven en van opzij dan van achteren. Dit betekent dat het voordeliger is om de nadruk te leggen op geluid dat van voren, van opzij en boven de luisteraar komt.

In de meeste gevallen biedt een 5.1-kanaals surroundopstelling voldoende audio-informatie achter voor de luisteraar. Het toevoegen van een of twee extra surround-achterkanalen (zoals wordt gepromoot met 7.1-kanaals thuisbioscoopontvangers) geeft de luisteraar niet altijd zoveel meer van een surround sound-ervaring. In kleinere kamers kan het toevoegen van één of twee surround-achterkanalen fysiek onpraktisch zijn.

Gerelateerde technologieën aan Dolby Pro Logic IIz

Hoewel de bekende merknaam Dolby de aandacht vestigt op Dolby Pro Logic IIz, bieden andere formaten van Dolby en andere bedrijven een vergelijkbare luisterervaring:

  • Audyssey DSX voegt voor-verticale hoogteluidsprekers toe, maar het zorgt ook voor links/rechts breed-luidsprekers die zijn geplaatst tussen de links/rechts voor- en surround links/rechts-luidsprekers.
  • DTS Neo:X is een 11.1-kanaals surround sound-formaat dat is ontworpen om te zoeken naar signalen die aanwezig zijn in stereo-, 5.1- of 7.1-kanaals soundtracks. Het plaatst deze signalen in de front-high en wide-kanalen en distribueert ze naar front-high en rear-height luidsprekers, waardoor een meer omhullende geluidsomgeving ontstaat.
  • Dolby Atmos is een coderings-/decoderingssysteem waarmee geluidscomponenten met verticale hoogte op meerdere locaties in een soundtrack kunnen worden geplaatst tijdens het opname- en mixproces, waardoor het nauwkeuriger wordt.
  • DTS:X is een meeslepend, object-gebaseerd surround sound-formaat dat een concurrent is van Dolby Atmos.
  • DTS Virtual:X is een surround sound-verwerkingsformaat dat een hoogte-/overhead geluidsveld projecteert zonder extra luidsprekers toe te voegen. Door complexe algoritmen te gebruiken, worden je oren voor de gek gehouden met hoorhoogte, overhead en surround-geluid achter, afhankelijk van hoe het is geïmplementeerd.
  • Auro 3D is een kanaalgebaseerd surround sound-systeem waarin geluid kan worden opgenomen, gemixt en weergegeven in drie lagen. Er is een traditionele 5.1-kanaalslaag, een 5-kanaalshoogtelaag (iets boven de luisterpositie geplaatst) en een enkele toplaag. Dit systeem kan worden aangepast voor gebruik in een koptelefoon of in de auto.

Moet u upgraden?

Vervang een thuisbioscoopontvanger niet alleen om twee extra voor- of zijluidsprekers toe te voegen. Als u een 5.1-kanaals systeem heeft, kunnen goede luidsprekers en de juiste plaatsing van de luidsprekers een lange weg afleggen bij het bieden van een optimale thuisbioscoop surround sound-ervaring. Als u op zoek bent naar een nieuwe receiver met Dolby Pro Logic IIz of een van de andere hierboven genoemde technologieën, houd dan rekening met de extra vereisten voor de indeling van de luidsprekers.

Aanbevolen: