Dolby TrueHD – Wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Dolby TrueHD – Wat u moet weten
Dolby TrueHD – Wat u moet weten
Anonim

Dolby TrueHD is een van de vele surround-audioformaten die door Dolby Labs zijn ontwikkeld voor gebruik in thuisbioscoopsystemen.

Dolby TrueHD is beschikbaar voor gebruik in het audiogedeelte van Blu-ray Disc- en HD-DVD-programmeerinhoud. Hoewel HD-DVD in 2008 werd stopgezet, heeft Dolby TrueHD zijn aanwezigheid behouden in het Blu-ray Disc-formaat, maar zijn directe concurrent van DTS, aangeduid als DTS-HD Master Audio, wordt vaker gebruikt.

Dolby TrueHD is ook beschikbaar voor gebruik op Ultra HD Blu-ray-schijven.

Dolby TrueHD-specificaties

Dolby TrueHD ondersteunt maximaal 8 audiokanalen met 96 kHz/24 bits (wat het meest wordt gebruikt), of maximaal 6 audiokanalen met 19 2 kHz/24 bits.kHz vertegenwoordigt de bemonsteringsfrequentie en bits vertegenwoordigen de audiobitdiepte. Dolby TrueHD ondersteunt ook gegevensoverdrachtsnelheden tot 18 mbps.

Blu-ray en Ultra HD Blu-ray-schijven die Dolby TrueHD bevatten, kunnen de 6- en 8-kanaalsopties weergeven als een 5.1- of 7.1-kanaals soundtrack, naar goeddunken van de filmstudio.

Kanaalverdeling is links/rechts voor, midden voor, surround links/rechts en de subwoofer als 5.1-kanalen worden gebruikt. De 7.1-kanaalsversie biedt extra surround-achter-links/rechts-kanalen.

Image
Image

De verliesvrije factor

Dolby TrueHD (evenals zijn concurrent DTS-HD Master Audio), worden aangeduid als Lossless Audio formaten.

Wat dit betekent is dat - in tegenstelling tot Dolby Digital, Dolby Digital EX of Dolby Digital Plus en andere digitale audioformaten zoals MP3-een type compressie wordt gebruikt dat resulteert in geen verlies van audiokwaliteit tussen de originele bron, zoals opgenomen, en wat u hoort wanneer u de inhoud afspeelt.

Anders gezegd, er wordt geen informatie van de originele opname weggegooid tijdens het coderingsproces. Wat je hoort, is wat de maker van de inhoud, of de technicus die de soundtrack op Blu-ray-schijf heeft gemaakt, wil dat je hoort. De kwaliteit van uw thuisbioscoop-audiosysteem speelt ook een rol.

Dolby TrueHD-codering omvat ook automatische Dialog Normalization om te helpen bij het balanceren van het middenkanaal met de rest van uw luidsprekeropstelling. (Het werkt niet altijd goed, dus het kan zijn dat je nog steeds een aanpassing van het middenkanaalniveau moet maken als de dialoog niet opv alt.)

Toegang tot Dolby TrueHD

Dolby TrueHD-signalen kunnen op twee manieren worden overgebracht van een Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray Disc-speler.

  1. Een manier is om een Dolby TrueHD-gecodeerde bitstream, die gecomprimeerd is, via HDMI (versie 1.3 of hoger) over te brengen op een thuisbioscoopontvanger met een ingebouwde Dolby TrueHD-decoder. Zodra het signaal is gedecodeerd, wordt het doorgegeven van de versterkers van de ontvanger naar de juiste luidsprekers.
  2. De tweede manier om een Dolby TrueHD-signaal over te dragen, is door een Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray Disc-speler te gebruiken om het signaal intern te decoderen. Het gedecodeerde signaal wordt vervolgens rechtstreeks als PCM-signaal via HDMI of een set 5.1/7.1-kanaals analoge audio-aansluitingen naar een thuisbioscoopontvanger gestuurd. Bij gebruik van de HDMI- of 5.1/7.1 analoge optie hoeft de receiver geen extra decodering of verwerking uit te voeren - hij geeft het signaal alleen door aan de versterkers en luidsprekers, zodat u naar de soundtrack kunt luisteren zoals bedoeld.

Niet alle Blu-ray Disc-spelers bieden dezelfde interne Dolby TrueHD-decoderingsopties; sommige bieden mogelijk alleen interne tweekanaalsdecodering, in plaats van volledige 5.1- of 7.1-kanaalsdecoderingsmogelijkheden.

In tegenstelling tot de Dolby Digital en Digital EX surround sound-indelingen, kan Dolby TrueHD niet worden overgedragen via digitale optische of digitale coaxiale audioverbindingen, die vaak worden gebruikt voor toegang tot Dolby- en DTS-surroundgeluid van dvd's en sommige streaming video-inhoud. De reden hiervoor is dat er te veel informatie is, zelfs in gecomprimeerde vorm, voor die verbindingsopties om Dolby TrueHD te accommoderen.

De onderstaande afbeelding illustreert hoe u de Dolby TrueHD-optie op een Blu-ray Disc kunt selecteren als deze beschikbaar is.

Image
Image

Dolby TrueHD is op zo'n manier geïmplementeerd dat, als uw thuisbioscoopontvanger dit niet ondersteunt, of als u een digitale optische/coaxiale verbinding gebruikt in plaats van HDMI voor audio, automatisch een standaard Dolby Digital 5.1-soundtrack speelt voor jou.

Image
Image

Dolby TrueHD en Dolby Atmos

Op Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray-schijven met Dolby Atmos-soundtracks, als u geen Dolby Atmos-compatibele thuisbioscoopontvanger hebt, heeft u toegang tot een Dolby TrueHD- of Dolby Digital-soundtrack. Als dit niet automatisch gebeurt, kan het ook worden geselecteerd via het afspeelmenu van de betrokken Blu-ray Disc.

Dolby Atmos-metagegevens worden feitelijk in een Dolby TrueHD-signaal geplaatst, zodat achterwaartse compatibiliteit gemakkelijker wordt ondergebracht.

Voor alle technische details met betrekking tot de creatie en implementatie van Dolby TrueHD, bekijk twee whitepapers van Dolby Labs:

Aanbevolen: