Wat is de definitie van 'peiling' in GPS-navigatie?

Inhoudsopgave:

Wat is de definitie van 'peiling' in GPS-navigatie?
Wat is de definitie van 'peiling' in GPS-navigatie?
Anonim

GPS-peiling is de kompasrichting van uw huidige positie naar uw beoogde bestemming. Het beschrijft de richting van een bestemming of object. Als je recht naar het noorden kijkt en naar een gebouw direct achter je wilt gaan, dan zou de peiling naar het zuiden zijn.

Image
Image

De definitie van 'lager'

De term dateert van vóór GPS. Wiskundigen berekenden eeuwenlang de peiling met de hand voordat satellieten navigatie zo eenvoudig maakten als het indrukken van een knop. Traditioneel wordt peiling gemeten in graden en met de klok mee berekend vanuit het ware noorden. Het wordt meestal weergegeven als drie cijfers. De peiling voor de oostrichting is bijvoorbeeld 090°.

Bearing wordt soms "echte peiling" genoemd vanwege de relatie met het ware noorden. In GPS-navigatie wordt peiling soms de "peiling naar het volgende waypoint" genoemd.

Lager en richting zijn geen onderling verwisselbare termen. Peiling verwijst naar de relatie tussen twee locaties, terwijl richting verwijst naar noord, oost, zuid en west.

peiling in GPS-navigatie

Het Global Positioning System (GPS) is een netwerk van navigatiesatellieten dat wordt beheerd door de Amerikaanse luchtmacht. Het verzendt geolocatie-, tijd- en weersinformatie naar GPS-ontvangers op aarde. De Amerikaanse overheid onderhoudt de GPS en staat gratis toegang toe.

GPS-functionaliteit is een veelvoorkomend kenmerk geworden van de meeste smartphones en vele andere moderne elektronische apparaten. GPS wordt dus vaak algemeen gebruikt met betrekking tot apparaten met GPS-mogelijkheden in plaats van het Global Positioning System. Alle GPS-software is gebaseerd op dezelfde onderliggende infrastructuur, dus geen enkele GPS-app is beter in het berekenen van de peiling dan alle andere.

Wanneer u uw beoogde bestemming invoert op een smartphone of ander GPS-apparaat, geeft de GPS-antenne aan waar u zich bevindt ten opzichte van uw bestemming. Met die informatie kan het uw peiling of de richting die u neemt om naar uw bestemming te gaan, berekenen.

Je peiling wordt tot op de graad nauwkeurig berekend en is doorgaans de meest directe route van punt A naar punt B. Sommige kaarten op het apparaat bieden alternatieve routes naar een bestemming. Uw peiling zou echter in wezen hetzelfde blijven omdat uw bestemming nog steeds een bepaalde richting verwijderd is van uw huidige locatie, ongeacht de route die u neemt.

Hoe wordt de koers berekend?

Lager wordt berekend als een hoek gemeten in graden met de klok mee vanaf het ware noorden. Het hoekpunt van de hoek vertegenwoordigt uw huidige locatie, terwijl de twee stralen respectievelijk naar het noorden en naar uw doelbestemming wijzen.

Je kunt handmatig de peiling tussen twee punten berekenen met behulp van een kaart, een kompas en een gradenboog. Als u echter de exacte breedte- en lengtegraden van de punten in kwestie kent, kunt u de volgende formule gebruiken:

β=atan2(X, Y)

Bereken X en Y als volgt:

X=cos θbsin ∆L

Y=cos θasin θb – sin θacos θbcos ∆L

Overwegende:

  • L staat voor lengtegraad.
  • θ staat voor breedtegraad.
  • β is de peiling.

GPS-technologie stelt je telefoon in staat om complexe vergelijkingen zoals deze in een oogwenk te kraken.

Waarom wijst mijn GPS me in de verkeerde richting?

Als je de gps op je telefoon gebruikt om te navigeren, merk je misschien dat het kompas en de richting waarin je reist niet altijd synchroon lopen, vooral als je stilstaat of langzaam beweegt. Dat komt omdat GPS-apparaten de peiling berekenen voordat ze de reisrichting berekenen.

GPS-apparaten berekenen de peiling op basis van de doelcoördinaten en de huidige locatie van de GPS-ontvanger. Vervolgens bepa alt de GPS de exacte richting waarin u moet reizen door uw positie met tussenpozen van ongeveer een seconde te meten. Als u stilstaat of langzaam beweegt, kan de rijrichting niet worden berekend, waardoor meetfouten kunnen optreden. Zodra u zich met een constante snelheid voortbeweegt, wordt GPS uiterst betrouwbaar.

Vanwege de nauwgezette aard van het Global Positioning System, zal uw GPS-apparaat altijd nauwkeurig de peiling berekenen. Het kan u echter af en toe in de verkeerde richting leiden.

Je GPS-apparaat houdt rekening met de toegankelijkheid en staat van wegen, dus het kan lijken alsof het je in de "verkeerde" richting stuurt, zelfs als je op de goede weg bent.

Aanbevolen: