Wat is POST? (Definitie van zelftest bij inschakelen)

Inhoudsopgave:

Wat is POST? (Definitie van zelftest bij inschakelen)
Wat is POST? (Definitie van zelftest bij inschakelen)
Anonim

POST, een afkorting voor Power On Self Test, is de eerste reeks diagnostische tests die door de computer worden uitgevoerd direct nadat deze is ingeschakeld, met de bedoeling om te controleren op hardware-gerelateerde problemen.

Computers zijn niet de enige apparaten die een POST uitvoeren. Sommige apparaten, medische apparatuur en andere apparaten voeren ook zeer vergelijkbare zelftests uit nadat ze zijn ingeschakeld.

Image
Image

Je ziet POST mogelijk ook afgekort als P. O. S. T., maar waarschijnlijk niet al te vaak meer. Het woord 'post' in de technologiewereld verwijst ook naar een artikel of bericht dat online is geplaatst. POST, zoals in dit artikel wordt uitgelegd, heeft helemaal niets te maken met de internetgerelateerde term.

De rol van POST in het opstartproces

Een Power On Self Test is de eerste stap van de opstartvolgorde. Het maakt niet uit of je je computer net opnieuw hebt opgestart of dat je hem net voor het eerst in dagen hebt aangezet; de POST wordt uitgevoerd, ongeacht.

POST is niet afhankelijk van een specifiek besturingssysteem. Er hoeft zelfs geen besturingssysteem op een harde schijf te zijn geïnstalleerd om het te laten werken. Dit komt omdat de test wordt afgehandeld door het BIOS van het systeem, niet door geïnstalleerde software. Als een besturingssysteem is geïnstalleerd, wordt POST uitgevoerd voordat het de kans krijgt om op te starten.

Deze test controleert of de basissysteemapparaten aanwezig zijn en goed werken, zoals het toetsenbord en andere randapparatuur, en andere hardware-elementen zoals de processor, opslagapparaten en geheugen.

De computer blijft opstarten na de POST, maar alleen als het gelukt is. Er kunnen zich daarna zeker problemen voordoen, zoals dat Windows vastloopt tijdens het opstarten, maar meestal kunnen deze worden toegeschreven aan een besturingssysteem- of softwareprobleem, niet aan een hardwareprobleem.

Als de POST iets verkeerd vindt tijdens de test, krijg je meestal een of andere fout, en hopelijk een die duidelijk genoeg is om het probleemoplossingsproces een vliegende start te geven.

Problemen tijdens de POST

Vergeet niet dat de Power On Self Test precies dat is: een zelftest. Zowat alles dat zou kunnen voorkomen dat de computer doorgaat met opstarten, zal een soort fout veroorzaken.

Fouten kunnen optreden in de vorm van knipperende LED's, hoorbare pieptonen of foutmeldingen op de monitor, die technisch allemaal respectievelijk POST-codes, piepcodes en POST-foutmeldingen op het scherm worden genoemd. Een van de AMIBIOS-piepcodes is bijvoorbeeld drie korte pieptonen, wat betekent dat er een geheugenlees-/schrijffout is.

Als een deel van de test mislukt, weet je dat heel snel nadat je je computer hebt aangezet, maar hoe je erachter komt, hangt af van het type en de ernst van het probleem.

Als het probleem bijvoorbeeld bij de videokaart ligt en u daarom niets op de monitor kunt zien, is het zoeken naar een foutmelding niet zo nuttig als het luisteren naar een piepcode of het lezen van een POST-code met een POST-testkaart.

Op Mac-computers verschijnen deze fouten vaak als een pictogram of een andere afbeelding in plaats van als een echte foutmelding. Een gebroken mappictogram na het opstarten van uw Mac kan bijvoorbeeld betekenen dat de computer geen geschikte harde schijf kan vinden om vanaf op te starten.

Bepaalde soorten fouten tijdens de POST produceren mogelijk helemaal geen fout, of de fout kan zich verbergen achter het logo van een computerfabrikant.

Omdat problemen tijdens de POST zo uiteenlopend zijn, hebt u mogelijk een specifieke gids voor probleemoplossing nodig - zie Problemen met stoppen, bevriezen en opnieuw opstarten tijdens de POST oplossen.

Aanbevolen: