Hoe een Blue Screen of Death (BSOD) te repareren

Inhoudsopgave:

Hoe een Blue Screen of Death (BSOD) te repareren
Hoe een Blue Screen of Death (BSOD) te repareren
Anonim

Een leeg, blauw scherm op een computer is nooit een welkome aanblik. Het betekent dat iets de computer zo erg heeft gecrasht dat er onmiddellijk stappen moeten worden ondernomen om het systeem te herstellen.

Wat is het blauwe scherm van de dood? Wat veroorzaakt het?

Een Blue Screen of Death (BSOD), ook wel een STOP-fout genoemd, verschijnt wanneer een probleem zo ernstig is dat Windows moet stoppen met laden. Het is meestal hardware- of drivergerelateerd; de meeste zullen een STOP-code tonen om u te helpen de oorzaak te achterhalen.

Als het blauwe scherm knippert en uw computer automatisch opnieuw opstart, moet u de instelling 'automatisch opnieuw opstarten bij systeemfout' uitschakelen. Hieronder staan algemene stappen voor het oplossen van problemen met Blue Screen of Death.

Raadpleeg onze lijst met foutcodes voor blauw scherm voor individuele stappen voor het oplossen van problemen met STOP-codes. Kom hier terug als we geen gids voor het oplossen van problemen hebben voor uw specifieke STOP-code of als u geen idee heeft wat uw STOP-code is.

Deze gids voor probleemoplossing is van toepassing op elke versie van Windows, inclusief Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Hoe een Blue Screen of Death te repareren

  1. De belangrijkste stap voor het oplossen van problemen met Blue Screen of Death die u kunt nemen, is uzelf afvragen wat u deed net voordat het apparaat niet meer werkte.

    Heb je zojuist een nieuw programma of een stuk hardware geïnstalleerd, een stuurprogramma bijgewerkt, een Windows-update geïnstalleerd, enz.? Als dat zo is, is de kans groot dat de wijziging die u heeft aangebracht de BSOD heeft veroorzaakt.

    Maak de aangebrachte wijziging ongedaan en test opnieuw op de STOP-fout. Afhankelijk van wat er is veranderd, kunnen enkele oplossingen zijn:

    • Bezig met opstarten met Last Known Good Configuration om recente register- en driverwijzigingen ongedaan te maken.
    • Windows Systeemherstel gebruiken om recente systeemwijzigingen ongedaan te maken.
    • Het apparaatstuurprogramma terugdraaien naar een versie vóór uw stuurprogramma-update.

    Voor sommige van deze stappen moet u Windows mogelijk starten in de veilige modus. Als dat niet mogelijk is, sla die stappen dan over.

  2. Controleer of er voldoende vrije ruimte op de harde schijf is waar Windows wordt geïnstalleerd. Blue Screens of Death en andere ernstige problemen, zoals gegevenscorruptie, kunnen optreden als er niet genoeg vrije ruimte is op uw primaire partitie.

    Image
    Image

    Microsoft raadt aan om ten minste 100 MB vrije ruimte te behouden, maar je zult regelmatig problemen tegenkomen met zo weinig vrije ruimte. Het wordt gewoonlijk aangeraden dat Windows-gebruikers te allen tijde ten minste 10% van de capaciteit van een schijf vrijhouden.

  3. Scan uw computer op malware en virussen. Sommige virussen kunnen een Blue Screen of Death veroorzaken, vooral virussen die de master boot record (MBR) of bootsector infecteren.

    Zorg ervoor dat uw virusscansoftware volledig up-to-date is en geconfigureerd is om de MBR en opstartsector te scannen.

    Als je niet ver genoeg kunt komen om vanuit Windows een virusscan uit te voeren, zijn er een aantal geweldige gratis opstartbare antivirusprogramma's.

  4. Controleer en installeer alle beschikbare Windows-servicepacks en updates. Microsoft brengt regelmatig patches en servicepacks uit voor hun besturingssystemen die mogelijk oplossingen bevatten voor de oorzaak van uw BSOD.
  5. Update hardwarestuurprogramma's in Windows. De meeste Blue Screens of Death zijn hardware- of stuurprogramma-gerelateerd, dus bijgewerkte stuurprogramma's kunnen de oorzaak van de STOP-fout verhelpen.

    Image
    Image
  6. Controleer de systeem- en toepassingslogboeken in Logboeken op fouten of waarschuwingen die meer aanwijzingen kunnen geven over de oorzaak van de BSOD.

    Event Viewer kan worden geopend via Systeembeheer.

  7. Zet de hardware-instellingen terug naar de standaardinstellingen in Apparaatbeheer.

    Tenzij je een specifieke reden hebt om dit te doen, moeten de systeembronnen die een individueel stuk hardware is geconfigureerd om te gebruiken in Apparaatbeheer op standaard worden ingesteld. Het is bekend dat niet-standaard hardware-instellingen een Blue Screen of Death veroorzaken.

  8. Breng de BIOS-instellingen terug naar hun standaardniveaus. Een overgeklokt of verkeerd geconfigureerd BIOS kan allerlei willekeurige problemen veroorzaken, waaronder BSOD's.

    Als je verschillende aanpassingen hebt gemaakt aan je BIOS-instellingen en niet de standaardinstellingen wilt laden, probeer dan in ieder geval de kloksnelheid, spanningsinstellingen en BIOS-geheugenopties terug te zetten naar hun standaardinstellingen en kijk of dat repareert de STOP-fout.

  9. Zorg ervoor dat alle interne kabels, kaarten en andere componenten correct zijn geïnstalleerd en geplaatst. Hardware die niet stevig op zijn plaats zit, kan een Blue Screen of Death veroorzaken, dus probeer het volgende opnieuw te plaatsen en test vervolgens opnieuw op het STOP-bericht:

    • Plaats alle interne data- en stroomkabels opnieuw
    • Plaats de geheugenmodules terug
    • Plaats eventuele uitbreidingskaarten opnieuw
  10. Voer diagnostische tests uit op alle hardware die u kunt testen - er zijn gratis geheugentestprogramma's en gratis testtools voor de harde schijf.

    Het is zeer waarschijnlijk dat de oorzaak van een bepaald Blue Screen of Death een falend stuk hardware is. Als een test mislukt, vervang dan het RAM-geheugen in uw computer of vervang de harde schijf zo snel mogelijk.

  11. Update je BIOS. In sommige situaties kan een verouderd BIOS een Blue Screen of Death veroorzaken vanwege bepaalde incompatibiliteiten.
  12. Start uw pc alleen met essentiële hardware.

    Een handige stap voor het oplossen van problemen in veel situaties, inclusief BSOD-problemen, is om uw computer op te starten met de minimale hardware die nodig is om het besturingssysteem uit te voeren. Als uw computer succesvol opstart, bewijst dit dat een van de verwijderde hardwareapparaten de oorzaak was van het STOP-bericht.

    Normaal gesproken is de enige benodigde hardware voor het opstarten van uw pc tot het besturingssysteem het moederbord, de CPU, het RAM-geheugen, de primaire harde schijf, het toetsenbord, de videokaart en de monitor.

  13. Als je de oorzaak van de BSOD nog niet hebt verholpen, ga dan hieronder verder met de software- of hardwarestappen, afhankelijk van de richting waarin je probleemoplossing ging.

Software is waarschijnlijk de oorzaak van de BSOD

Als uw probleemoplossing u heeft doen geloven dat een bepaald softwareprogramma waarschijnlijk de BSOD veroorzaakt, doorloopt u deze probleemoplossing om het probleem op te lossen:

  1. Controleer op beschikbare programma-updates en installeer deze. Met de meeste softwareprogramma's kun je via een menu-optie op updates controleren, dus zoek rond totdat je het vindt.

    Als je dat niet kunt, of als je denkt dat het niet werkt, kun je in plaats daarvan een van deze gratis speciale software-updateprogramma's proberen.

  2. Installeer de software opnieuw. Als updaten niet werkt of geen optie is, verwijder dan gewoon het programma en installeer er vervolgens een schone versie van.
  3. Neem contact op met de ontwikkelaar voor ondersteuningsinformatie. Het is mogelijk dat deze specifieke BSOD een probleem is dat de softwaremaker eerder heeft gezien en waarvoor al een specifieke oplossing is gedocumenteerd.
  4. Probeer een concurrerend programma. Als er gewoon geen manier is om dit programma te laten werken (en het verwijderen ervan bewees dat dit programma de oorzaak van de BSOD is), dan is het gebruik van een ander maar vergelijkbaar programma misschien je enige manier van handelen.

Hardware is waarschijnlijk de oorzaak van de BSOD

Als je op dit moment denkt dat een stuk hardware het Blue Screen of Death veroorzaakt, zijn hier je opties:

  1. Zorg ervoor dat de hardware op de Windows Hardware Compatibility List staat.

    Hoewel het waarschijnlijk onwaarschijnlijk is, is het mogelijk dat de hardware gewoon niet compatibel is met uw versie van Windows.

  2. Update de firmware van de hardware.

    Net zoals je software zou kunnen updaten om een probleem met Windows op te lossen, is het een slim idee om de hardwaresoftware, firmware genaamd, bij te werken als die beschikbaar is.

  3. Neem contact op met de fabrikant voor ondersteuningsinformatie. Hun kennisbank kan informatie over dit probleem bevatten die van pas kan komen.
  4. Vervang de hardware. Op dit moment is het vrij waarschijnlijk dat de hardware zelf gewoon niet meer goed werkt en moet worden vervangen. Ervan uitgaande dat dit stuk hardware echt de enige reden was voor de BSOD, zou het moeten verdwijnen nadat je dit hebt gedaan.

FAQ

    Hoe repareer ik een Blue Screen of Death op een Nintendo Switch?

    De snelste manier om een BSOD op een Nintendo Switch op te lossen, is door de Power-knop 12 seconden ingedrukt te houden om hem uit te schakelen en vervolgens opnieuw op te starten. Schakel anders over naar de herstelmodus en selecteer Fabrieksinstelling zonder gegevens opslaan.

    Hoe repareer ik een Blue Screen of Death bij het afdrukken in Windows 10?

    Om de fout eerst te wissen, moet u uw pc opnieuw opstarten. Gelukkig heeft Microsoft een update KB5001567 uitgebracht om dit probleem op te lossen dat zich voordoet in printers van onder meer Kyocera, Ricoh en Zebra.

Aanbevolen: