Waarom audiofielen dol zijn op vintage hoornluidsprekers

Inhoudsopgave:

Waarom audiofielen dol zijn op vintage hoornluidsprekers
Waarom audiofielen dol zijn op vintage hoornluidsprekers
Anonim

In de begindagen van de audio-opname werden luidsprekers gebouwd om het meeste uit versterkers met een relatief laag vermogen te halen, wat meestal betekende dat ze hoorns gebruikten om geluid te projecteren. Hoewel veel consumenten tevreden zijn met moderne geluidssystemen, blijven hoornluidsprekers om verschillende redenen populair onder audiofielen.

Hoe hoornluidsprekers verschillen van moderne luidsprekers

Hoornluidsprekers zijn veel groter dan hun moderne tegenhangers. Sommige vintage Altec Lansing-luidsprekers zijn bijvoorbeeld 1,20 meter hoog en 1,20 meter breed met een imposante meercellige hoorn erop. Omdat ze zijn ontworpen om op versterkers met een laag vermogen te werken, zijn ze ondanks hun formaat energiezuinig.

Hoornluidsprekers zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo bood Altec verschillende kasten aan, waaronder de A5 en de A7. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de plaatsing van de hoorn. Op de A5 bevindt de claxon zich in de kast, terwijl deze op de A7 bovenop zit. Er zijn ook meercellige hoorns, die nog efficiënter zijn in het projecteren van geluid.

Image
Image

Geluidskwaliteit van hoornluidsprekers

Oude hoornluidsprekers klinken verrassend veel op moderne geluidssystemen. Terwijl sommige modellen ondermaats presteren in het bovenste octaaf van de hoge tonen, klinkt alles daaronder opmerkelijk ongekleurd en natuurlijk. Dat komt omdat de laagfrequente respons van de hoorn het mogelijk maakt om de crossover naar de woofer te verlagen tot 500 Hz of zo, waar eventuele sonische artefacten veel minder opvallen dan bij het gebruikelijke woofer/tweeter-crossoverpunt van ongeveer 2,5 tot 3 kHz.

Hoornluidsprekers kunnen extreem luid zijn, zelfs als ze worden aangedreven door gitaarversterkers met een laag wattage. Drie gerestaureerde Altec Lansing A7-luidsprekers kunnen bijvoorbeeld een theater met 750 zitplaatsen vullen met elk 50 watt.

Sommige klassieke hoornluidsprekers kunnen zelfs geluid produceren dat moderne luidsprekers niet kunnen - als ze de juiste kamerakoestiek en afmetingen instellen.

Gerestaureerde hoornluidsprekers

Verschillende vintage audiodealers zijn gespecialiseerd in gerestaureerde hoornluidsprekersystemen. Naast esthetische reparaties aan de kast zelf, omvat restauratie meestal het vervangen van het diafragma op de compressiedriver die aan de hoorn is bevestigd en eventuele niet-functionele crossover-onderdelen. Anders is het de bedoeling om zoveel mogelijk originele onderdelen te behouden.

Hoorns worden soms gezandstraald met gemalen walnootschalen om de verf te verwijderen zonder het metaal te beschadigen en vervolgens gepoedercoat. Gerestaureerde kasten worden meestal volledig ontdaan van hun oorspronkelijke afwerking en vervangen door verschillende verflagen.

Optionele add-ons kunnen zijn:

  • Een plint om de speakers iets van de vloer te tillen
  • Een teakhouten basis voor de hoorn
  • Een stoffen rooster voor de open ruimte onder de woofer.

Sommige gerestaureerde hoornluidsprekersystemen gebruiken zelfs meerdere versterkers voor verschillende geluidsfrequenties.

Image
Image

Hoeveel kosten hoornluidsprekers?

Gerestaureerde hoornluidsprekersystemen kunnen duizenden dollars kosten, maar je kunt individuele luidsprekers vinden voor minder dan $ 1.000. Als je het leuk vindt om oude elektronica te restaureren, koop dan een niet-werkende luidspreker voor veel minder en probeer het zelf te repareren. Je kunt ook werkende hoornluidsprekers vinden met beschadigde kasten, wat betekent dat je je alleen zorgen hoeft te maken over esthetische reparaties.

Aanbevolen: