ELAC Debut 2.0 F5.2 Tower Speaker Review: schone, eerlijke audio waar elke audioliefhebber dol op zal zijn

Inhoudsopgave:

ELAC Debut 2.0 F5.2 Tower Speaker Review: schone, eerlijke audio waar elke audioliefhebber dol op zal zijn
ELAC Debut 2.0 F5.2 Tower Speaker Review: schone, eerlijke audio waar elke audioliefhebber dol op zal zijn
Anonim

Bottom Line

Als je een gedetailleerd geluid wilt dat perfect is voor films en akoestiek, moet je de ELAC Debut 2.0 F5.2-luidsprekers overwegen. Ze bieden een geweldige waarde voor $ 500 per paar.

ELAC Debut 2.0 F5.2 vloerstaande torenluidsprekers

Image
Image

We hebben de ELAC Debut 2.0 F5.2-torenluidsprekers gekocht zodat onze deskundige recensent ze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Het ELAC-debuut 2.0 F5.2-torenluidsprekers zijn krachtige beesten. Met hun Debut 2.0-reeks wilde ELAC de budget-audiofiele markt verpletteren, en ze hebben absoluut bewezen dat ze bovenaan elke lijst thuishoren. Natuurlijk zijn er torenparen van $ 1.000 die beter klinken, maar er zijn ook $ 1.000 paren die slechter klinken dan de F5.2's, en dat is prijzenswaardig voor ELAC. Ze zijn erin geslaagd om premium speakers betaalbaar te maken. De F5.2-luidsprekers geven over hun hele bereik kristalhelder geluid en vertonen zeer weinig vervorming. Hun tweeters zijn iets krachtiger dan hun woofers, maar hun lage THD maakt ze gemakkelijk te EQen naar een vlakkere signatuur.

Image
Image

Ontwerp: Groot en toch elegant

Het eerste dat opv alt aan deze ELAC-toren is dat hij zwaar is. Hij weegt 34 pond en is 40 lang, wat niet leuk is om door een woonkamer te sjouwen, maar omgekeerd betekent dat het moeilijk is om omver te werpen. Wat nog belangrijker is, het gewicht dient een doel: het stalen frame schermt de drie af.25” aramidevezel woofers en de 1” tweeter. Dat stevige frame is omwikkeld met prachtig zwart gefineerd MDF dat in elk interieur past, en de grill is een fluweelzachte doek met het ELAC-logo ingebed in zilveren letters aan de onderkant. Dit zijn passieve luidsprekers, dus je hebt een versterker en wat luidsprekerkabel nodig om ze in te stellen (hoewel de connectoren compatibel zijn met banaanstekkers als je daar de voorkeur aan geeft). Er zijn flitsendere luidsprekers op de markt, maar slechts weinigen onderscheiden zich door de elegantie en volwassenheid van de F5.2-luidspreker. Het is perfect voor een stereopaar en het maakt deel uit van de grotere ELAC Debut 2.0-familie als je een surround sound-omgeving wilt opzetten.

Ze hebben een volwassen, elegante uitstraling in combinatie met een ongelooflijk geluid.

Image
Image

Configuratieproces: zoals verwacht voor premium luidsprekers

Om de F5.2-luidspreker in te stellen, hebt u luidsprekerkabel nodig. U moet de draad op de lengte tussen uw luidspreker en uw versterker knippen, die zes centimeter speling heeft, en vervolgens de plastic coating van beide uiteinden van de positieve en negatieve draden verwijderen. Als je draden nog niet gemarkeerd zijn, raad ik je ten zeerste aan een Sharpie te gebruiken om de uiteinden te markeren, zodat je niet per ongeluk positief naar negatief bedraden (voor consistentie voegen we de sharpie graag toe aan onze "negatieve" draad, omdat negatieve verbindingen zijn meestal zwart).

Schroef vervolgens de 5-weg bindingspaal los, steek een draad in het kleine gaatje en draai de paal weer vast. Zorg ervoor dat de draad koper raakt en herhaal dit met de versterker, waarbij u ervoor zorgt dat positief naar positief leidt. Het is een vrij standaard installatieproces voor high-end luidsprekers, hoewel het een beetje ingewikkelder is dan veel commerciële plug-and-play-setups.

Image
Image

Geluidskwaliteit: helder, mooi, rijk geluid

Voordat we in details treden, willen we je eraan herinneren dat we slechts één toren hebben getest, dus we kunnen de soundstage of stereoprestaties niet beoordelen. We raden je ten zeerste aan om een paar voor stereo te kopen, want dat is hoe torenluidsprekers bedoeld zijn om te worden gebruikt.

De F5.2 is een prachtige speaker voor zijn prijs, met een sprankelend en strak geluid. We hebben het geluid gemeten met zowel luistertests als met een MiniDSP UMIK-1 die wordt ingevoerd in Room EQ Wizard. Zonder aanpassingen hebben de F5.2-luidsprekers een strakke, gedefinieerde bas, knallende hoge tonen en een dun middenbereik. Het brengt akoestische muziek echt tot leven, maar genres met een prominent middenbereik of overbelaste hoge tonen lijden. De ELAC's doen echter geweldig werk door vervorming tot een minimum te beperken, dus het is gemakkelijk om EQ te gebruiken om met hun geluid te spelen totdat je een handtekening vindt die aan je behoeften voldoet.

De staprespons van de ELAC is mooi en strak, met een zeer goede sustain, waardoor het geluid overal nauwkeurig is. De bas is bijzonder strak voor zijn prijs, waardoor drums een zeer pittig gevoel krijgen. Het heeft ook een fenomenale tweeter en een goed gedempte impulsrespons, waardoor de hoge tonen kunnen schitteren zonder zijn welkom te overtreffen. Het is echter een beetje krachtiger dan zijn woofers uit de doos. Met name de ELAC's hebben een plankboost voorbij 1.5kHz, wat de hoge tonen een extra sprankeling geeft en meer sfeer in het geluid brengt, maar ook de speakers soms wat dun en hard laat klinken. Als we naar de impulsrespons kijken, kunnen we concluderen dat hun ruimtelijke nauwkeurigheid solide is, maar we kunnen dat niet bevestigen zonder een stereopaar om te testen.

Zonder aanpassingen hebben de F5.2-luidsprekers een strakke, gedefinieerde bas, knallende hoge tonen en een dun middenbereik.

Interessant is dat hun geluidssignatuur een enorme duik neemt in de mid-bass, tussen 90 en 120 Hz. Dit zorgt voor een goede scheiding tussen de bas en de lagere middentonen, en zorgt ervoor dat de luidspreker niet dreunend klinkt, zelfs bij het afspelen van dreunende tracks. Het is niet geweldig voor studiomonitoring, maar het zorgt ervoor dat normaal modderige tracks gedistingeerd en plezierig klinken. Nadat we de interne componenten nader hebben bekeken en een volledige reeks metingen hebben uitgevoerd, denken we dat de dips bij 90-120Hz en bij 1,2 kHz een probleem zijn met de bouwkwaliteit en toleranties met de crossover, maar we hebben een tweede luidspreker nodig om dat te bevestigen.

Nadat we de ELAC-luidspreker hadden geëgaliseerd om een platte signatuur te hebben, waren we erg blij met hoe het klonk. We zijn erin geslaagd om de vervorming over het hele bereik ruim onder de 5% te houden en op sommige plaatsen zelfs te verminderen. Dit is een indrukwekkende prestatie voor zo'n drastische verandering, en het laat zien dat de luidsprekers goed EQ'd zijn, en heel vriendelijk zijn voor degenen die graag aan audio sleutelen. De ELAC's zijn $ 500 per paar, en het zou geen verrassing moeten zijn dat ze de vergelijkbare JBL LSR305 hebben weggeblazen dankzij een veel strakkere instrumentscheiding, helderder en nauwkeuriger geluid, en een algemene rijkdom die het gevoel gaf dat de muzikanten in onze huis. Films waren ook erg indrukwekkend, omdat het voelde alsof het gerommel van buiten kwam!

Bottom Line

Voor ongeveer $ 500 per paar zijn de ELAC Debut 2.0 F5.2-torenluidsprekers een fenomenale waarde. Ze hebben een volwassen, elegante uitstraling in combinatie met een ongelooflijk geluid. Ze presteren goed in bijna alle omstandigheden. Als je de helderheid van de ELAC F5.2 niet erg vindt, zou het moeilijk zijn om een beter paar van $ 500 te vinden. Als je echter het soort luisteraar bent dat de voorkeur geeft aan een warmere luisterervaring, dan zijn er andere opties om te overwegen.

Concurrentie: Concurreert goed met enkele van de beste

Fluance XL7F torenluidsprekers: Deze zijn ook ongeveer $500, en ze hebben geïntegreerde 8” down-firing subwoofers zodat je een rijkere, vollere bas kunt krijgen. Ze combineerden hun subwoofer met dubbele 6,5-inch mid-woofers met lange worp en een eersteklas 1 inch zijden dome-tweeter. Al deze drivers monden uit in een gedetailleerd, allesomvattend geluid dat zeker indruk zal maken.

Klipsch RP-250F vloerstaande luidsprekers: Als je bereid bent wat meer geld uit te geven, zul je verliefd worden op dit paar luidsprekers van $ 650. Met een 1" titanium tweeter met lineaire veerweg, 5,25" dubbele woofers, een 90x90 hybride Tractrix Horn en de kenmerkende esthetiek van Klipsch, zullen deze luidsprekers u jaloers maken op uw vrienden. Ze zijn niet voor niets een kenmerkende luidspreker in audiofiel land en bieden een ongelooflijk geluid en onderdompeling. Omdat ze krachtiger zijn dan de ELAC-torens, hebben ze ook een krachtigere versterker nodig, dus zorg ervoor dat je daar rekening mee houdt in de kosten van deze edelstenen.

Polk T50 vloerstaande luidsprekers: Als u wat geld wilt besparen, zijn de Polk T50-luidsprekers vaak te vinden voor minder dan $ 200 per paar, en ze presteren ver boven hun prijs, met een indrukwekkend lage vervorming en ongelooflijk schoon en gebalanceerd geluid. Hun bas is niet zo zuiver als die van de ELAC-luidsprekers, maar je kunt altijd investeren in een subwoofer met de $ 300 die je hebt bespaard.

Een fantastische torenluidspreker voor een geweldige prijs. De ELAC Debut 2.0-reeks levert verbazingwekkende kwaliteit in een aantrekkelijk pakket, dus het is geen verrassing dat de Debut 2.0 F5.2 torenluidsprekers zijn een fenomenaal product. Het is een leuke, heldere set die muziek een vleugje magie zal geven. Als je wilt investeren in een solide torenluidspreker en de hoge tonen niet erg vindt, is de F5.2 zal je zeker bevallen.

Specs

  • Productnaam Debut 2.0 F5.2 vloerstaande torenluidsprekers
  • Product Merk ELAC
  • MPN DF52-BK
  • Prijs $500.00
  • Releasedatum maart 2018
  • Gewicht 34,4 lbs.
  • Productafmetingen 7,09 x 40 x 9,21 inch.
  • Garantie 3 jaar
  • Behuizingstype 3-weg basreflex vloerstaande luidspreker
  • Woofers 2 x 5.25” aramidevezel
  • Midrange 5.25” aramidevezel
  • Tweeter 1” stoffen koepel
  • Poort 3 x Dual Flared
  • Frequentierespons 42 Hz - 35 kHz bij -3dB
  • Crossover-frequentie 90Hz/2200Hz
  • Nominaal ingangsvermogen 40W
  • Maximaal ingangsvermogen 140W
  • Gevoeligheid 86 dB
  • Impedantie 6 ohm

Aanbevolen: