Kobo Clara HD Review: een handig leesaccessoire voor boekenwurmen onderweg

Inhoudsopgave:

Kobo Clara HD Review: een handig leesaccessoire voor boekenwurmen onderweg
Kobo Clara HD Review: een handig leesaccessoire voor boekenwurmen onderweg
Anonim

Bottom Line

De Kobo Clara HD is een kleine, draagbare e-reader met een helder scherm, ruime leesmogelijkheden en een solide batterijduur en opslagcapaciteit, maar hij is niet de meest comfortabele in het gebruik.

Kobo Clara HD

Image
Image

We hebben de Kobo Clara HD gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Kobo Clara HD is een eenvoudige oplossing om het volume in je bagage of dagelijkse tas te minimaliseren, terwijl je toch een deel van de magie behoudt die hoort bij het lezen van een 'echt' boek. Deze e-reader biedt een gezonde hoeveelheid apparaatopslag en ondersteuning voor meerdere bestandstypen, waardoor je niet hoeft te kiezen welk boek of welke boeken je meeneemt. En als je de voorkeur geeft aan een apparaat dat geen advertenties weergeeft zoals je die op veel Amazon Kindle-lezers zoals de Kindle Paperwhite aantreft, kun je je met deze Kobo-lezer concentreren op alleen de inhoud die je wilt.

Image
Image

Design: Bijna in zakformaat, wat zowel goed als slecht is

De Kobo Clara HD is klein. Het lijkt op een klein 4x6-inch notitieblok dat je aan je bureau zou kunnen gebruiken en weegt iets minder dan 6 gram, dat licht en klein genoeg is om in een grote jaszak te passen en comfortabel op te bergen in zelfs kleine tassen zonder echt te merken dat het er is.

Vreemd genoeg vond ik deze e-reader ondanks het vedergewicht ontwerp oncomfortabel om gedurende langere tijd vast te houden. De zwarte rand is aan de onderkant het breedst met ongeveer 1 inch, wat een behoorlijke hoeveelheid ruimte is, maar het vasthouden van de lezer aan de onderkant was erg onnatuurlijk. De zijkanten van de ring zijn echter slechts ongeveer 0,5 inch om mee te werken, wat niet genoeg ruimte was, ook al heb ik kleine handen.

Ik vond de minimale hoeveelheid bezelruimte aan de linker- en rechterkant van de lezer beperkend en had last van kramp in de hand, vooral wanneer ik de Clara HD met slechts één hand probeerde vast te houden. De betere oplossing was om het apparaat in de palm van één hand of met beide handen te houden en contact met de ring volledig te vermijden. Een andere ontwerpmisser is het materiaal aan de achterkant van het toestel. Het is een glad plastic dat geen grip biedt. En hoewel er een getextureerd ontwerp is, deed het niet veel meer dan het verzamelen van pluisjes.

Ondanks het lichtgewicht ontwerp, vond ik deze e-reader oncomfortabel om vast te houden.

Maar het touchscreen is responsief, wat het omslaan van pagina's een makkie maakt, evenals andere kleine aanpassingen aan helderheid en tekstgrootte of het navigeren naar andere menu-opties. Helaas is de Kobo Clara HD niet waterdicht, en ik zou iedereen willen waarschuwen om niet in de verleiding te komen om hem bij het zwembad te nemen en hem per ongeluk aan het water te verliezen, omdat hij behoorlijk glad en licht van gewicht is. De enige knop op het toestel, de aan/uit-knop, bevindt zich aan de onderkant van de e-reader. Het is erg slank en ligt vlak tegen het plastic, maar het kost niet veel moeite om in te grijpen.

Image
Image

Configuratieproces: Eenvoudig en vooral snel

De Kobo Clara HD vereiste minimale inspanning om in te stellen. Uit de doos was het voor 30 procent opgeladen en het duurde ongeveer 2 uur om volledig op te laden. Eenmaal ingeschakeld, moest ik de methode voor installatie kiezen. Hoewel inloggen op een Kobo-account een optie is, kun je er ook voor kiezen om je aan te melden en je apparaat in te stellen via andere platforms zoals Google en Facebook. Nadat ik me had aangemeld met inloggegevens, verbinding had gemaakt met wifi en de tijdzone had ingesteld, werd een update toegepast en werd het apparaat opnieuw opgestart. Hier merkte ik een lichte hapering op. Hoewel ik dacht dat de update en het opnieuw opstarten van het systeem impliceerden dat het apparaat in gebruik was, vroeg het systeem me opnieuw in te loggen en gaf het aan dat het systeem een tweede keer zou worden bijgewerkt. Dit werkte, maar het was een beetje vervelend om de stappen te moeten herhalen.

Image
Image

Display: Knap en gemakkelijk aan te passen

Het 6-inch high-definition touchscreen van de Kobo Clara HD is een van de hoogtepunten van dit apparaat. De schermresolutie komt uit op 1072 x 1448 en 300 ppi, wat de pixel-per-inch kwaliteit is die je wilt in een e-reader. De Clara HD maakt gebruik van E-ink-technologie, wat betekent dat hij geen display met achtergrondverlichting heeft en alles in zwart-wit wordt weergegeven. Het voordeel is dat het gemakkelijker is voor de ogen. Ik kon alles op het scherm duidelijk lezen zonder vervorming vanuit elke hoek, en het licht aanpassen wanneer ik dat wilde.

De Kobo Clara HD biedt een ervaring die heel dicht bij het lezen van gedrukte boeken ligt.

De ComfortLight PRO-frontverlichting die in de lezer is ingebouwd, biedt twee verschillende manieren om de verlichting aan te passen. Ik vond de handigste optie om simpelweg het scherm aan de linkerkant aan te raken en omhoog of omlaag te bewegen om het scherm lichter of donkerder te maken. Er is ook een helderheidspictogram in het hoofdmenu waar u de lichtintensiteit kunt verhogen of verlagen. Dit duurt langer en het scherm knippert op een manier die niet erg prettig is.

Ik waardeerde ook de functie Natuurlijk licht. Het introduceert de hele dag blauw licht wanneer u het nodig heeft en vermindert vervolgens geleidelijk de hoeveelheid om u te helpen ontspannen. In de loop van de week dat ik het gebruikte, weet ik niet zeker hoeveel ik de overgang heb opgemerkt, maar ik waardeerde het gebrek aan aandacht dat ik moest besteden aan het profiteren van deze functie.

Net zoals er opties zijn voor verlichting, zijn er opties voor tekstgrootte, lettertypekeuze, regelafstand en marges. U hebt ook de mogelijkheid om te beslissen waar op het scherm u toegang wilt tot deze instellingen wanneer u leest. Ik heb nogal wat gerommeld met de lettergrootte. Omdat de Kobo Clara HD een klein 6-inch scherm heeft, worstelde ik om de juiste balans te vinden tussen de tekstgrootte, waarbij ik niet het gevoel had dat ik alles opblies en voortdurend de pagina omsloeg of mijn ogen deed om te lezen wat er op het scherm stond.

Lezen: Beste voor basistekst

Hoewel de Kobo Clara HD stripboeken en andere inhoud ondersteunt die oorspronkelijk in kleur is gepubliceerd, verlies je het volledige effect van de leeservaring. Ik las een paar stripboeken en merkte meer op een knipperend patroon op het scherm bij het omslaan van pagina's en wachten op het laden van foto's. Dit is niet zo ernstig bij het laden/lezen van alleen tekst.

Hoewel de Kobo Clara HD stripboeken en andere inhoud ondersteunt die oorspronkelijk in kleur is gepubliceerd, verlies je het volledige effect van de leeservaring.

Pagina's omslaan is eenvoudig, en de intuïtieve gebaren voor het annoteren en markeren van tekst bootsen de ervaring na van lezen in gedrukte vorm. Veegbewegingen werken het beste op deze e-reader. Ik merkte dat tikbewegingen veel minder snel reageerden en het scherm bij elke tik zou laten knipperen.

Image
Image

Store en software: Goede variatie en ondersteuning voor meerdere formaten

De Kobo Clara HD wordt geleverd met 8 GB opslagruimte, wat volgens Kobo het apparaat in staat stelt tot 6.000 e-books te bevatten. Sterker nog, deze e-reader ondersteunt 14 verschillende bestandsindelingen, waaronder e-books in EPUB-, EPUB3-, PDF- en MOBI-vorm, samen met afbeeldingen, stripboeken en documenten. Ik heb geen e-books gekocht in de Kobo-winkel, maar het merk beweert dat er meer dan 6 miljoen titels in de winkel zijn.

Deze e-reader ondersteunt 14 verschillende bestandsformaten, waaronder e-books, afbeeldingen, strips en documenten.

De browse-ervaring in de Kobo-winkel op de Clara HD is onhandig. De interface is niet zo soepel of snel, en ik vond het beter in een browser. Naast de e-bookswinkel ondersteunt Kobo Clara HD e-books van andere bronnen dan die in de Kobo-winkel die worden beschermd door Digital Rights Management. Je hoeft alleen Adobe Digital Editions (ADE) te installeren om ze op de Kobo te openen. ADE is niet nodig voor het lenen van boeken uit de openbare bibliotheek. Dankzij de OverDrive-integratie kon ik naadloos boeken lenen, die altijd vrijwel onmiddellijk werden gedownload. U kunt ook artikelen opslaan en lezen door in te loggen op uw Pocket-account als dat iets is dat u interesseert. Ik besteedde minder tijd aan deze functie, maar Pocket-gebruikers zouden de integratie kunnen waarderen.

Bottom Line

De Kobo Clara HD is te koop voor ongeveer $ 120, wat redelijk is gezien de concurrentie en de kwaliteit van het apparaat. Het pakt niet uit als het gaat om toeters en bellen, maar wat het goed doet, doet het beter dan andere e-ink-lezers. En het is niet veel meer dan concurrerende modellen die niet dezelfde hoeveelheid opslagruimte en bestandsflexibiliteit bieden.

Kobo Clara HD versus Amazon Kindle

De Amazon Kindle kost ongeveer $ 10- $ 40 minder dan de Kobo Clara HD. Voor dat extra beetje geld op zak krijg je een paar extra's die de Kobo Clara HD niet biedt, zoals Bluetooth-connectiviteit voor toegang tot audioboeken. Met slechts een haar zwaarder, is het vrijwel exact dezelfde grootte als de Kobo Clara HD. Wat het echter mist, is dezelfde resolutie en opslag. De schermresolutie van de Kindle is slechts 167 ppi, wat niet dezelfde scherpe kwaliteit zal leveren als de Clara HD's 300 ppi, en er is slechts 4 GB geheugen, wat de helft is van de capaciteit van de Kobo-lezer.

Het voordeel van de Amazon Kindle is natuurlijk dat het Kindle-bestanden ondersteunt en profiteert van toegang tot de Kindle-bibliotheek met e-books en tijdschriften. De levensduur van de batterij zou 4 weken moeten zijn, maar dat is met het voorbehoud dat je slechts 30 minuten per dag kunt lezen met wifi uitgeschakeld. Bluetooth-connectiviteit zal ook de levensduur van de batterij verkorten. Ik heb de Clara HD maar één keer opgeladen en heb hem nog een week gebruikt met wifi aan en langer dan 30 minuten lezen.

Desalniettemin was de batterij meer dan 50 procent, wat me ervan overtuigt dat de Clara HD op gelijke voet staat met de Kindle. Een andere overwinning is de vermindering van blauw licht. De Amazon Kindle wordt geleverd met vier LED-koplampen, maar er is geen ingebouwde functie om blauw licht gedurende de dag en voor het slapengaan te verminderen. Als je in bed wilt lezen zonder deze extra stimulatie, dan is de Clara HD misschien wel de betere metgezel voor het lezen aan je bed.

Een standaard e-ink e-reader die zijn werk goed doet

De Kobo Clara HD biedt een ervaring die heel dicht bij het lezen van gedrukte boeken ligt. Als u op zoek bent naar een apparaat dat de nadruk legt op het lezen van inhoud, met name online artikelen en boeken uit de bibliotheek, moet deze top-e-reader op uw lijst staan. Hoewel het niet het meest ergonomisch ontworpen is, is het relatief zacht voor de ogen en legt het de kracht in uw handen met doordachte lichtinstellingen en leesaanpassingsopties.

Specs

  • Productnaam Clara HD
  • Product Merk Kobo
  • MPN N249
  • Prijs $120.00
  • Productafmetingen 6,28 x 4,33 x 0,33 inch.
  • Releasedatum juni 2018
  • Garantie 1 jaar
  • Compatibiliteit OverDrive, Pocket
  • Platform Kobo OS
  • Opslag 8GB
  • Batterijcapaciteit Weken
  • Poorten Micro USB
  • Waterdicht Nee
  • Connectiviteit Wi-Fi, micro-USB

Aanbevolen: