Woordenlijst digitale camera: wat is een scènemodus?

Inhoudsopgave:

Woordenlijst digitale camera: wat is een scènemodus?
Woordenlijst digitale camera: wat is een scènemodus?
Anonim

Scènemodi zijn vooraf ingestelde belichtingsmodi op digitale camera's voor beginners die onervaren fotografen helpen de juiste automatische instellingen voor een foto te bereiken. Het gebruik van een scènemodus stelt de fotograaf niet in staat om handmatig wijzigingen aan te brengen in de instellingen van de camera. Scènemodi zijn speciaal ontworpen voor beginnende fotografen die niet de tijd willen nemen om de instellingen handmatig te wijzigen.

Door een scènemodus te gebruiken, vereenvoudigt de fotograaf het proces van het afstemmen van de camera-instellingen op de scène. Cameraontwerpers vereenvoudigen het proces van het matchen van de scène met een trefwoord.

Image
Image

Waarom scènemodi gebruiken?

Als je bijvoorbeeld in de winter buiten fotografeert, gebruik dan de sneeuwscène-modus. De camera past dan de belichting aan om het heldere wit van de sneeuw te compenseren. U kunt een sportscènemodus selecteren om de camera te vertellen om met de kortst mogelijke sluitertijd te fotograferen om de actie te bevriezen zonder het onderwerp wazig te maken.

Je vertelt de digitale camera eigenlijk om een bepaald aspect van de scène te benadrukken voor een bepaalde reeks aankomende foto's, en dan de automatische instellingen af te stemmen op dat aspect van de scène.

Heeft mijn camera scènemodi?

Sommige camera's bevatten een tiental of meer scènemodi, terwijl andere er misschien maar een paar bieden. Hoe meer scènemodi een camera biedt, hoe nauwkeuriger je de scène kunt afstemmen op de automatische instellingen van de camera.

Een geavanceerde camera, zoals een professionele DSLR-camera, biedt zelfs geen scènemodi, omdat de gevorderde fotografen op wie de DSLR is gericht, geen gebruik hoeven te maken van scènemodi. U kunt echter opties voor scènemodus vinden op een DSLR-camera op instapniveau of op een spiegelloze camera met verwisselbare lens, die beide modellen kunnen zijn die bedoeld zijn voor prosumentenfotografen die willen migreren van een camera met vaste lens naar meer geavanceerde hardware. Scènemodi helpen de overgang van een beginnerscamera naar een gemiddelde of geavanceerde camera voor die fotografen te vergemakkelijken.

Scènemodi gebruiken

Als u scènemodi op uw camera wilt vinden, zoekt u naar een modusdraaiknop aan de boven- of achterkant van de camera. Deze ronde wijzerplaat toont een reeks letters en pictogrammen. De afkorting SCN geeft meestal scènemodi aan op de modusdraaiknop. Draai de modusknop naar SCN en u zou een lijst met mogelijke scènemodi op het LCD-scherm van de camera moeten zien, weergegeven door pictogrammen. Kies het pictogram dat het beste overeenkomt met de scène die je gaat fotograferen.

FAQ

    Wat zijn andere digitale cameramodi?

    Andere camera-opnamestanden zijn onder meer de programmamodus (P), de modus Diafragmaprioriteit (A of AV), de modus Sluiterprioriteit (S of TV), de handmatige modus (M) en Auto. Sommige camera's hebben andere opties, zoals filmmodus, speciale effectenmodus, panoramamodus en sportmodus.

    Wat is automatische belichting (AE)?

    Automatische belichting (AE) is een functie op digitale camera's die automatisch het diafragma en de sluitertijd aanpast op basis van de lichtomstandigheden voor de foto. De functie Automatische belichting moet altijd zijn ingeschakeld om overbelichting of onderbelichting te voorkomen.

Aanbevolen: