Wat u moet weten over batterijen voor digitale camera's

Inhoudsopgave:

Wat u moet weten over batterijen voor digitale camera's
Wat u moet weten over batterijen voor digitale camera's
Anonim

De batterij van de camera is geëvolueerd en er komt nu meer bij kijken dan een pakje AA's bij de drogisterij halen. Veel camera's gebruiken specifieke batterijen die alleen te vinden zijn in camera- of computerwinkels.

Hoewel veel camera's alkalinebatterijen kunnen gebruiken, hebben ze een korte levensduur, dus of je nu eigen batterijen of batterijen uit de drogisterij gebruikt, oplaadbaar is de naam van het spel. Bewaar de alkalinebatterijen voor een back-up.

Image
Image

Eigen versus gewone batterijen

De meeste camera's hebben nu een bepaald type batterij nodig voor een bepaalde camera. Batterijstijlen verschillen per fabrikant en cameramodel.

Zoek naar "Nikon-batterij" of "Canon-batterij" op internet en je zult veel verschillende soorten batterijen vinden, zelfs binnen de productlijn van die fabrikant. Sommige typen zijn voor richt-en-schietcamera's, terwijl andere voor DSLR-camera's zijn.

Gelukkig gebruiken de meeste DSLR-camera's van één fabrikant dezelfde soort batterij. Deze gelijkwaardigheid is handig wanneer u camerabody's upgradet, omdat u in uw nieuwe camera vaak dezelfde batterijen kunt gebruiken als in de oude camera.

Een paar camera's, meestal point-in-shoot-modellen, blijven gewone batterijformaten gebruiken, zoals AAA of AA.

Sommige DSLR-camera's kunnen worden uitgerust met een accessoire met verticale handgreep die twee van de eigen batterijen van het merk kan bevatten en kan ook worden aangepast aan de gebruikelijke batterijformaten. Controleer de accessoirelijst van je camerabody om te zien of deze aanpassing mogelijk is.

Oplaadbare AA's en AAA's

Voor camera's die AA- of AAA-batterijen gebruiken, vertrouw op de oplaadbare versie. Hoewel u disposables kunt gebruiken, is het stroomverbruik zodanig dat het gebruik van uitsluitend disposables kostbaar kan zijn als u uw camera regelmatig gebruikt.

Nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen zijn efficiënter dan de oudere nikkel-cadmium (NiCd of NiCad) batterijen. NiMH-batterijen zijn meer dan twee keer zo krachtig en hebben geen geheugeneffect, waardoor de maximale capaciteit van toekomstige ladingen wordt verminderd als u een NiCd-batterij oplaadt voordat deze volledig is ontladen.

Neem wegwerp lithium AA's mee als back-up voor uw oplaadbare batterijen. Ze zijn duurder, maar ze houden drie keer zoveel lading vast en wegen ongeveer de helft van de standaard AA-alkalinebatterijen.

Oplaadbare lithium-ionbatterijen

Oplaadbare lithium-ionbatterijen (Li-ion) zijn de meest gebruikte batterijtypes in digitale camera's, met name in DSLR's. Ze zijn lichter, krachtiger en compacter dan NiMH-batterijen en hebben geen last van koud weer. Hun kracht produceert een sterke flits voor heldere foto's en een groter flitsbereik dan andere batterijtypes.

Lithium-ionbatterijen houden hun lading lang vast, wat handig is als je een digitale camera gebruikt die veel stroom nodig heeft. Lithium-ionbatterijen zijn duurder dan NiMH-batterijen.

Oplaadbare lithium-ionbatterijen zijn er in merkspecifieke formaten. Een paar camera's accepteren lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik, zoals CR2's, die een adapter gebruiken.

Defecte lithium-ionbatterijen hebben rook- en brandincidenten veroorzaakt op commerciële vluchten. Als gevolg hiervan laten veel luchtvaartmaatschappijen ze niet toe in ingecheckte bagage - alleen in handbagage.

Oplaadbare NiMH-batterijen

Net als lithium-ionbatterijen kunnen NiMH-batterijen honderden keren worden opgeladen. Ze zijn niet erg duur en laden in slechts één tot twee uur op. Ze houden echter niet lang een lading vast. NiMH-batterijen zijn ook veiliger voor het milieu dan Li-on-batterijen.

Om de levensduur van je NiMH-batterijen te verlengen, bekijk je tips om de levensduur van de batterij te verlengen.

Merknaam versus generieke batterijen

De camerafabrikanten van tegenwoordig zijn actief in de batterijbranche. Ze produceren eigen batterijen onder hun merknaam om ervoor te zorgen dat consumenten een batterij krijgen die ze kunnen vertrouwen. Canon, Nikon en Sony produceren allemaal batterijen voor elke camera die ze verkopen, en veel andere camerafabrikanten doen dat ook.

Zoals vaak het geval is, concurreren generieke merken op de markt voor digitale camera's. Ze hebben de exacte grootte en vorm van de merkbatterijen en hebben vaak hetzelfde vermogen. Ze zijn ook aanzienlijk goedkoper.

Controleer beoordelingen van een specifieke generieke batterij om er zeker van te zijn dat deze op de lange termijn opgeladen blijft en geen prestatieproblemen ondervindt in vergelijking met het merk alternatief.

Welk type batterij je ook kiest voor je digitale camera, je kunt stappen ondernemen om te voorkomen dat de camera te snel batterijen gebruikt.

Aanbevolen: