Wat vinden auteurs van Amazon's Vella?

Inhoudsopgave:

Wat vinden auteurs van Amazon's Vella?
Wat vinden auteurs van Amazon's Vella?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Vella is een nieuwe serie-fictieservice van Amazon.
  • Je kunt de eerste paar hoofdstukken van een serie gratis lezen.
  • Betalingen worden gedaan met een verwarrend tokens-systeem.
Image
Image

Vella is het nieuwe platform voor geserialiseerde fictie van Amazon, en net als elke goede uitgever van reguliere inhoud zijn de eerste paar afleveringen van elke serie gratis.

Amazon begeeft zich op het populaire terrein van seriële-fictieplatforms zoals Radijs, en in mindere mate Wattpad, dat meer gericht is op het publiceren van hele verhalen. Serialisatie is meer open dan conventionele publicaties, zelfs in het tijdperk van zelfpublicatie rechtstreeks naar Kindle, en heeft een lagere toetredingsdrempel. Maar zal Vella van Amazon een poortwachter maken? Kunnen auteurs het vertrouwen?

"Ik vertrouw Amazon niet om auteurs goed te behandelen. Ik hoop enigszins fatsoenlijk te worden behandeld, maar ik verwacht het niet", "multi-platform serialisatie queer dark fantasy romance auteur A. W. Frasier vertelde Lifewire. "Het is een bedrijf, [en] we zijn radertjes in een grote fabriek die een bepaalde CEO veel geld oplevert. Ik hoop er ook wat voor mezelf te maken."

Seriemoordenaar

Geserialiseerde fictie is momenteel zo populair, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De korte, constante druppel van nieuwe afleveringen past precies in onze sociale media-gewoonten, en korte stukjes zijn perfect voor het kleine scherm. Geserialiseerde verhalen creëren ook een buzz. Ze leveren hoofdstukken volgens een regelmatig schema, wat weer past bij onze moderne leesgewoonten.

En deze mobile-first-strategie is vanaf het begin duidelijk: je kunt Vella lezen in de iOS Kindle-app of op Amazon.com. Noch Kindles, noch de Android-app worden momenteel ondersteund.

Ik geloof dat voor auteurs, geserialiseerd schrijven de vrijheid biedt om aspecten van schrijven te verkennen die je niet kunt in een strak geplotte roman.

"Veel serialisatie-sites staan commentaar op elk hoofdstuk toe, en meegaan terwijl het uploadt geeft de lezers het gevoel iets te vinden voordat het cool is, een gevoel van "Ik was erbij!" - vooral als de auteur bezig is met hun fanbase', zegt Frasier. "Er is ook de anticipatie. Het wachten is spannend! Je leest een hoofdstuk en oh nee, het eindigde met een cliffhanger en nu moet je wachten tot het volgende hoofdstuk uitkomt.

"Het lijkt op wachten op een nieuwe aflevering van je favoriete tv-serie, wat een beetje nostalgisch kan aanvoelen in een tijd waarin veel series een heel seizoen tegelijk uitvallen."

"Ik geloof dat geserialiseerde fictie meer investeringen in personages oplevert", beaamt Vella-auteur AJ Arnault. "Wekelijks word je enthousiast om te horen wat er gaat gebeuren. Cliffhangers, plotwendingen en whodunit-momenten krijgen een nieuwe betekenis door middel van hapklare afleveringen."

Frasier publiceert op Radijs en Tapas, twee serialisatieplatforms, en ook op Wattpad. Deze platforms worden gedomineerd door genrefictie, die ook goed geschikt lijkt voor serialisatie. Wat het publiek en de interactie tussen lezers en schrijvers betreft, lijkt het alsof ze in een ander universum leven dan de reguliere publicatie van romans. Dit is precies het soort buzz dat big tech gek maakt, dus het is geen verrassing dat Amazon geïnteresseerd is.

Vrijheid

Een van de beste aspecten van in eigen beheer uitgegeven, geserialiseerde fictie is de vrijheid. Er is vrijheid om te schrijven wat je wilt, en een publiek te bereiken dat niet altijd wordt bediend door lange fictie die door een uitgeverij moet.

"Er zijn maar heel weinig poortwachters binnen serialisatie, wat als queerauteur een absoluut pluspunt is", zegt Frasier.

Ik vertrouw Amazon niet om auteurs goed te behandelen. Ik hoop enigszins fatsoenlijk behandeld te worden, maar ik verwacht het niet.

En ook de vrijheid om te spelen met de vorm:

"Ik geloof dat voor auteurs, geserialiseerd schrijven de vrijheid biedt om aspecten van schrijven te verkennen die je niet kunt in een strak geplotte roman", zegt Arnault. "Ik maak me bijvoorbeeld minder zorgen over het aantal woorden en het passen in een industriestandaard en laat het verhaal zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd ontvouwen."

De roman is niet de ultieme literaire vorm. Het is gewoon de vorm die groeide om te passen bij het formaat en de vorm van het gedrukte boek. Populaire kunst verandert vaak van vorm om te passen bij de manier waarop het wordt gebruikt of verkocht.

In zijn boek, How Music Works, onderzoekt David Byrne hoe drummuziek in open ruimtes past, kerkmuziek langzaam beweegt om rekening te houden met de lange, langzame echo's, en popmuziekliedjes kromp tot ongeveer drie minuten om op 7- inchvinyl 45s. Tegenwoordig is de vorm van een popsong veranderd om bij Spotify te passen, vaak beginnend met het refrein of de hook, en kort gemaakt om herhalingen aan te moedigen.

Tokenbetaling

Ongeacht voor wie Vella goed is, de betaalmethode lijkt ontworpen om iedereen in verwarring te brengen. In plaats van alleen te betalen voor nieuwe hoofdstukken (of afleveringen, zoals Amazon ze noemt), moet je tokens kopen. Een token beta alt voor 100 woorden en tokens zijn beschikbaar in pakketten van 200 ($ 1,99), 525 ($ 4,99), 1, 100 ($ 9,99) en 1, 700 ($ 14,99).

Image
Image

Microsoft deed iets soortgelijks met Microsoft Points in 2005. Dit vertroebelde de werkelijke kosten van games en dwong mensen om meer punten te kopen dan ze nodig hadden. Vella-tokens zien eruit alsof ze vergelijkbare doelen hebben.

Amazon is goed gepositioneerd om geserialiseerde fictie mainstream te maken, en dat is goed nieuws voor auteurs en lezers. Of het van invloed is op concurrerende diensten v alt nog te bezien. Amazon staat niet bepaald bekend om het bouwen van online communities, wat de levensader lijkt te zijn van moderne geserialiseerde fictie. Voorlopig lijkt het erop dat Vella voor auteurs gewoon een andere manier is om hun werk in eigen beheer uit te geven.

Aanbevolen: