Waarom klaagt iedereen over het nieuwe ontwerp van Safari?

Inhoudsopgave:

Waarom klaagt iedereen over het nieuwe ontwerp van Safari?
Waarom klaagt iedereen over het nieuwe ontwerp van Safari?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De volgende versie van Safari brengt enkele belangrijke wijzigingen aan in tabbladen.
  • Safari voor iPadOS 15 en macOS Monterey is echt moeilijk te gebruiken.
  • Tabgroepen zijn fantastisch, maar worden overschaduwd door de andere veranderingen.
Image
Image

Er is veel geroezemoes rond Apple's volgende versies van iOS en macOS, maar het is niet goed. Het nieuwe Safari-ontwerp van Apple is gewoon verschrikkelijk, en iedereen wordt er wild van.

Er zijn drie nieuwe versies van Safari - een voor de Mac, een voor de iPhone en een voor de iPad - maar de controverse draait om één gemeenschappelijk aspect van de drie: tabbladen. Apple heeft de tabbalk volledig opnieuw ontworpen, zodat deze minder ruimte inneemt bovenaan een venster op de Mac- en iPad-versies. Dat klinkt geweldig, maar wacht maar tot je hoort wat je ervoor terug moet geven.

"Mensen zullen geen genoegen nemen met een versie van Safari die het gebruik ervan niet efficiënt of gemakkelijk maakt", vertelde digitale consultant en webdesigner David Attard aan Lifewire via e-mail. "Safari heeft echter zijn eigen voordelen en de meeste mensen zullen misschien niet overstappen omdat de compatibiliteit en het gemak van Apple-apparaten met Safari beter is dan Chrome. Apple zal zeker rekening houden met de reactie van de klant en werken aan het verbeteren van de ervaring."

Slechte tabbladen

In de bèta's van iPadOS 15 en macOS Monterey heeft Apple belangrijke wijzigingen aangebracht in Safari. Er zijn een aantal geweldige nieuwe privacyfuncties, maar de meest opvallende veranderingen zijn te zien in de interface zelf. Bekijk de browser waarin u dit artikel nu leest.

Bijna zeker is er een adresbalk en een tabbalk, en het geopende tabblad is visueel verbonden met de adresbalk. Mogelijk hebt u ook een bladwijzerbalk, plus een aantal pictogrammen in de adresbalk - herladen, terug, vooruit en eventuele extensies die u mogelijk hebt geïnstalleerd. Het ziet er waarschijnlijk zo uit:

Image
Image

Het is gemakkelijk te lezen, te analyseren en te begrijpen. Vergelijk dat met Safari in de vroege iPadOS 15-bèta's:

Image
Image

Oef. Wat een puinhoop. Apple heeft alles in één rij gecombineerd. Elk tabblad heeft nu zijn eigen adresveld en deze tabbladen krimpen, groeien en bewegen zelfs van links naar rechts terwijl u ze selecteert. Niets bevindt zich ooit op dezelfde plaats, dus het is onmogelijk om te navigeren op 'spiergeheugen'. In plaats daarvan moet u elke keer het gewenste tabblad opzoeken en zoeken. Wat betreft bruikbaarheid is het een nachtmerrie. En het wordt erger.

Apple heeft ook alle knoppen verwijderd die je tijdens het browsen zou kunnen gebruiken. De herlaadknop, de pijlen vooruit en achteruit en zelfs de pijl voor delen zijn allemaal verdwenen. Om ze te vinden, moet je op een klein ellipspictogram tikken. En we bedoelen klein, zelfs op de grote 12,9-inch iPad is de cirkel met de drie stippen absurd klein. Wanneer u op dit weglatingsteken tikt, ziet u het normale deelblad, alleen het daadwerkelijke deelgedeelte is nog steeds verborgen! Je moet op een ander Share-pictogram tikken om het te onthullen.

Mensen nemen geen genoegen met een versie van Safari die het gebruik ervan niet efficiënt of gemakkelijk maakt.

En dat is nog steeds niet het einde van de pijn. Het hele bovenste gedeelte van de browser, het zogenaamde "window chrome", verandert van kleur om overeen te komen met de huidige website.

Op de iPhone is de tabsituatie zelfs verbeterd. Apple heeft de URL/adresbalk naar de onderkant van het scherm verplaatst in plaats van naar boven, waardoor het gemakkelijker is om te tikken wanneer je de iPhone met één hand gebruikt. De gebruikersinterface hiervoor is nog steeds ruw, maar het is prima, omdat dit een vroege bèta is en Apple het bericht lijkt te hebben gekregen over hoe slecht de huidige situatie is.

Goede tabbladen

Er zijn echter enkele goede veranderingen. Een daarvan is Tab Groups, die in wezen mappen voor tabbladen zijn, alleen slimmer. In plaats van honderden tabbladen in de browser open te houden, kunt u ze opsplitsen in kleinere groepen. Als u op een tabbladgroep tikt, schakelt u naar die groep en sluit u de huidige. Je zou al tabbladen in mappen kunnen groeperen, maar dit is anders.

Image
Image

Tab Groepen zijn meer als aparte vensters, in die zin dat ze zichzelf updaten. U bladert gewoon zoals gewoonlijk, opent en sluit websites en tabbladen, en telkens wanneer u naar een andere tabbladgroep overschakelt, wordt de huidige geblokkeerd. De oude manier, met mappen, was statisch en je moest handmatig sites toevoegen aan en verwijderen uit de mappen.

Tabgroepen synchroniseren op al je apparaten, dus als je een tabblad op je iPhone sluit, wordt het ook gesloten op je Mac.

Fixes

Apple pakt al enkele van deze slechte ontwerpkeuzes aan. In de nieuwste bètaversie van macOS keerde Safari terug naar aparte adres- en tabbladbalken, maar de tabbladen zijn nog steeds visueel gescheiden van de rest van het vensterchroom. Op de iPad is de deelknop teruggekeerd naar de hoofd-URL-balk, maar er is nog steeds geen herlaadknop (je kunt pull-to-reload, maar dat is lastig als je onderaan een pagina bent).

Het goede nieuws is dat, volgens betrouwbare bronnen, Apple nog "veel veranderingen en verfijningen" heeft voor de zomer. Hopelijk zullen deze alle slechte veranderingen ongedaan maken en de goede overlaten.

Aanbevolen: