Google's adoptie van iOS-ontwerp is goed voor iedereen

Inhoudsopgave:

Google's adoptie van iOS-ontwerp is goed voor iedereen
Google's adoptie van iOS-ontwerp is goed voor iedereen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Google zal nu standaard Apple-interface-elementen gebruiken in zijn iOS-apps.
  • Door UI-conventies te volgen, is een app veel gemakkelijker te gebruiken en te ontwikkelen.
  • Het onderhouden van een volledige aangepaste gebruikersinterface is een hoop zinloos drukwerk.

Image
Image

Google laat zijn "Materiële" gebruikersinterfaceontwerp vallen ten gunste van het gebruik van de eigen UI-conventies van iOS. Maar gaat het alleen om uiterlijk?

Elk computerplatform heeft zijn gebruikersinterfaceconventies. Dit omvat hoe het eruit ziet, hoe het werkt en wat gebruikers kunnen verwachten. De Mac gebruikt bijvoorbeeld de sneltoets ⌘+V om te plakken, terwijl Windows Control+V gebruikt. En terwijl de Mac een enkele menubalk heeft die altijd bovenaan het scherm staat, plaatst Windows menubalken in elk venster. Apps van derden die zich niet aan deze conventies houden, voelen niet goed en passen er niet in. Maar de verandering van gedachten van Google gaat misschien over meer dan alleen maar kijken en je thuis voelen.

"Voor het grootste deel zijn iOS vs. Android UI-conventies grotendeels een stilistisch onderscheid in plaats van een functionele. De aan/uit-schakelaar ziet er bijvoorbeeld vrijwel hetzelfde uit op beide platforms," Chao He, van Swenson Het digitale productbureau, vertelde Lifewire via e-mail.

"Het echte voordeel hier is dat de iOS-apps van Google stilistisch consistent zullen zijn met de rest van het iOS-ecosysteem", voegde hij eraan toe. "Dit zal Google ook helpen de ontwikkelingsinspanningen te verminderen om hun eigen ontwerptaal binnen het iOS-framework te repliceren, waardoor ze die inspanning ergens anders kunnen richten."

Look and Feel

Als je ooit bent overgestapt van een iPhone naar een Android-telefoon, of omgekeerd, voelt alles vreemd aan. Toen de iPhone nog een home-knop had, zou je bijvoorbeeld onderaan een scherm kunnen drukken om een app af te sluiten. Om een app te laten passen, moet deze de gevestigde conventies overnemen. Apple heeft zelfs een reeks documenten - de Human Interface Guidelines of HIG - die advies geven over alles, van pictogramlay-out tot lettertypen.

Image
Image

Het volgen van deze conventies is goed voor de ontwikkelaar - het is één ding minder om over na te denken en resulteert in een app die al consistent is met anderen - en goed voor de gebruiker. We hoeven bijvoorbeeld niet voor elke app de sneltoets voor Opslaan of Afdrukken opnieuw te leren. Of we weten dat op de Mac een knop zijn actie pas activeert als je hem loslaat. Met deze handige regel kun je een verkeerde klik afbreken door de muisaanwijzer weg te schuiven van het bedieningselement op het scherm voordat je de muisknop loslaat (dit werkt ook met tikken op iOS, maar met meer consistentie).

Maar daar geeft Google niets om. Als dat zo was, zou het jaren geleden de UI-conventies van Apple hebben overgenomen, in plaats van zijn eigen bedieningselementen en paradigma's naar de iPhone en iPad over te dragen. De waarschijnlijke reden waarom Google zijn aanpak verschuift, is omdat het hard werken is.

Go With the Flow

Wanneer een ontwikkelaar een app bouwt, krijgen ze gratis veel kant-en-klare middelen. Niemand hoeft een knop of een vensterwerkbalk te ontwerpen. Ze vertellen de computer gewoon een venster te tekenen of een rij knoppen toe te voegen, en ze gebruiken de ingebouwde, door Apple ontworpen bronnen.

"Een iOS-app is [paradigmatisch] als deze gebruikmaakt van een van de programmeertalen van Apple, 'Swift' of 'Objective-C', vertelde software-ingenieur Cal Mitchell aan Lifewire via e-mail.

Het echte voordeel hier is dat de iOS-apps van Google stilistisch consistent zullen zijn met de rest van het iOS-ecosysteem.

En het gebruik van deze ingebouwde talen heeft nog andere voordelen.

"Wanneer een ontwikkelaar een van deze talen gebruikt in de context van app-ontwikkeling, vooral in combinatie met andere iOS-specifieke SDK's (softwareontwikkelingskits), verhoogt dit de prestaties drastisch. Bovendien kunnen native apps volledig gebruik maken van alle apparaatmogelijkheden, of dat nu het gebruik van de camera, GPS of andere systemen betekent", zegt Mitchell.

Het is mogelijk om te mixen en matchen, met behulp van de ontwikkelaarstoolkit van Apple en je eigen look toe te voegen, maar dat zorgt voor veel druk werk. Elke keer dat Apple een iPad maakt met een ander schermformaat, of het uiterlijk van de gebruikersinterface subtiel verandert, blijft u achter.

Image
Image

"Google heeft zijn eigen set componenten (Material UI) gebouwd om zijn apps consistent te laten lijken op iOS en Android. Met de releases van nieuwe versies van iOS werd het onderhoud van die componenten echter moeilijker, omdat Apple voortdurend toevoegt nieuwe functies en nieuwe verbeteringen aan hun UI-componenten, waarbij soms zelfs de hele look en feel is veranderd", vertelde ontwikkelaar van mobiele apps Dragos Dobrean aan Lifewire via e-mail.

"Moet een switch echt op maat worden gebouwd in overeenstemming met een generiek ontwerpsysteem? Of is het misschien voldoende om gewoon de systeemoplossing te gebruiken en verder te gaan?" schreef Jeff Verkoeyen, Google's chief design engineer voor Apple-producten, in een Twitter-thread.

Het antwoord lijkt nu te zijn: "Laten we gewoon verder gaan."

Aanbevolen: