Equalizers en geluidsprocessors in autoaudio

Inhoudsopgave:

Equalizers en geluidsprocessors in autoaudio
Equalizers en geluidsprocessors in autoaudio
Anonim

Equalizers en digitale geluidsprocessors (DSP's) zijn twee soorten apparaten waarmee u het geluid in het audiosysteem van uw voertuig kunt afstemmen. Beide kunnen de geluidskwaliteit van een audiosysteem verbeteren, zodat het beter aansluit bij de omgevingsomstandigheden van uw auto.

Image
Image
  • Zit tussen de head-unit en de versterker.
  • Hiermee kunnen gebruikers specifieke geluidsfrequenties versterken of verlagen.
  • Over het algemeen goedkoper dan DSP's.
  • Kan specifieke frequenties naar bepaalde luidsprekers sturen.
  • Kan voorbewerkingsproblemen oplossen door de head-unit af te stemmen zodat deze beter past bij het interieur van een voertuig.
  • Meestal duurder dan equalizers.

Autoaudio is inherent ingewikkelder dan audio voor thuis vanwege de onregelmatige aard van het voertuiginterieur, dus zelfs geweldige autogeluidssystemen kunnen direct uit de doos slecht klinken. Het interieur van uw auto zit vol met materialen die geluid absorberen of weerkaatsen, wat ertoe kan leiden dat sommige frequenties gedempt worden terwijl andere uw trommelvliezen raken als een vrachtwagen.

Equalizers Voor- en nadelen

  • Goedkoper dan de meeste DSP's.

  • Frequentie-specifieke controle van audio.
  • Veelzijdige installatie-opties.
  • Kan de uitvoer voor afzonderlijke luidsprekers niet aanpassen - heeft invloed op het hele geluidssysteem.

Sommige head-units bevatten eenvoudige bas-, treble- en midrange-aanpassingen, maar equalizers gaan nog een stap verder dan dat. In een systeem dat een versterker bevat, zit de equalizer tussen de head-unit en de versterker, en hiermee kunt u specifieke geluidsfrequenties versterken of verlagen.

Er zijn verschillende soorten equalizers, die elk hun eigen voordelen hebben:

  • Grafische equalizers hebben vaste bandbreedtes, maar ze bieden schuifregelaars die nauwkeurig kunnen worden aangepast.
  • Parametrische equalizers bieden nog meer controle, omdat u hiermee de breedte en het middelpunt van elke frequentieband kunt aanpassen.
  • EQ-boosters worden gevoed, wat betekent dat ze in wezen een combinatie zijn van een equalizer en een versterker. Ze zijn meestal niet zo krachtig als versterkers, maar het gebruik ervan is eenvoudiger dan het gebruik van zowel een passieve equalizer als een zelfstandige versterker.
  • Analoge equalizers gebruiken fysieke draaiknoppen of schuifregelaars om nauwkeurige controle over de frequentie-instellingen te bieden.
  • Digitale equalizers hebben geen fysieke bedieningselementen, dus ze kunnen vaak instellingen opslaan voor verschillende frequentieprofielen.

Digitale geluidsprocessors Voor- en nadelen

  • Meest volwaardige oplossing voor problematische interieurs.

  • Pas de frequentieprestaties aan voor individuele luidsprekers.
  • Prijziger dan de meeste equalizers.
  • Complexere installatie.

Digitale signaalprocessors doen hetzelfde werk als equalizers, maar veel van hen voeren ook crossover-achtige functies uit. Dat betekent dat ze kunnen worden gebruikt voor frequentieproblemen, maar ze kunnen ook aanpassen welke frequenties naar welke luidsprekers worden gestuurd.

Er zijn een aantal toepassingen voor een digitale geluidsprocessor, maar een van de meest opmerkelijke is het oplossen van problemen die u mogelijk hebt opgemerkt met uw OEM-hoofdeenheid. De meeste fabrieksstereo's zijn ontworpen om luidsprekers van lage kwaliteit te compenseren, wat wordt bereikt door het frequentieprofiel kunstmatig te manipuleren. Wanneer u uw inferieure originele luidsprekers vervangt door hoogwaardige aftermarket-eenheden, is deze manipulatie vaak heel gemakkelijk op te pikken. Als je ook een versterker installeert, wordt het probleem alleen maar erger.

Dat is waar een digitale signaalprocessor te hulp kan komen. De processor zit tussen de head-unit en de versterker en kan letterlijk de apenbusiness van de fabriekseenheid ongedaan maken. Sommige digitale signaalprocessors hebben zelfs aangepaste profielen die van internet kunnen worden gedownload, waardoor het voorverwerkingsprobleem automatisch wordt opgelost en de algehele luisterervaring wordt verbeterd door het apparaat af te stemmen op het interieur van het specifieke voertuig.

Wat komt er kijken bij de installatie van een equalizer of geluidsprocessor?

Omdat er zoveel verschillende soorten equalizers en geluidsprocessors zijn, verschilt het installatieproces van situatie tot situatie. Sommige equalizers zijn rechtstreeks in head-units ingebouwd, sommige stand-alone units hebben een enkel-DIN-profiel en andere zijn ontworpen om in de buurt van uw versterker te worden gemonteerd. Op dezelfde manier zijn de meeste geluidsprocessors ontworpen om op dezelfde plaats als uw versterker te worden opgeborgen.

Het bedradingsproces is meestal niet ingewikkelder dan het installeren van een versterker of een crossover, maar het is een meer ingewikkelde operatie dan het plaatsen van een paar direct-fit full-range luidsprekers. Equalizers worden doorgaans tussen uw head-unit en versterker geïnstalleerd, terwijl geluidsprocessors tussen de head-unit en versterker of direct tussen de head-unit en de luidsprekers kunnen worden geïnstalleerd. Sommige geluidsprocessorkits kunnen zelfs naadloos worden aangesloten op uw head-unit en bestaande kabelboom.

Aanbevolen: