Heeft u een tweede batterij nodig voor autoaudio?

Inhoudsopgave:

Heeft u een tweede batterij nodig voor autoaudio?
Heeft u een tweede batterij nodig voor autoaudio?
Anonim

Tenzij je naar muziek wilt luisteren met je motor uit, zal het toevoegen van een speciale auto-audiobatterij je geen goed doen - en het kan zelfs pijn doen. Dat lijkt misschien contra-intuïtief, maar de redenering is simpel.

De accu in uw auto heeft maar één doel: voldoende stroom leveren om de motor te starten. Nadat de motor draait en de dynamo draait, fungeert de batterij als een belasting. Als u een tweede accu toevoegt, gaat deze als tweede lading fungeren wanneer de motor draait, omdat de dynamo beide accu's opgeladen houdt.

Als één batterij niet genoeg is

Eén batterij is goed, dus twee moeten beter zijn, toch? Er zijn een paar situaties waarin dat het geval is. Als de motor niet draait, trekken alle accessoires die u inschakelt rechtstreeks stroom van de accu. Daarom kom je terug op een lege batterij als je per ongeluk de koplampen 's nachts aan laat staan. Als je een grotere batterij of een tweede batterij toevoegt, krijg je extra reservevermogen.

Image
Image

De belangrijkste reden om een tweede batterij aan een auto of vrachtwagen toe te voegen, is als je je accessoires moet gebruiken als de motor niet draait. Als u met uw voertuig gaat kamperen, is dat een goed voorbeeld. U bent misschien een weekend weg, of langer, zonder de motor te laten draaien, en dat kan de accu snel leegmaken. Als je een tweede accu toevoegt, kun je langer werken zonder de motor te laten draaien en hem weer op te laden.

Als je er een gewoonte van maakt om je auto te parkeren en het audiosysteem urenlang te gebruiken, is een tweede batterij misschien in orde. In alle andere gevallen lost het waarschijnlijk het probleem dat u probeert op te lossen niet op.

Luisteren naar uw autoradio met de motor uit

Of je nu een high-performance auto-audiosysteem hebt waarmee je wilt pronken, of je gaat kamperen en meerdere apparaten van stroom wilt voorzien, de batterij heeft een beperkte capaciteit om mee te werken. De batterij waarmee uw auto is geleverd, kan uw stereo misschien maar een uur of zo laten werken met de motor uit.

Als je wilt schatten hoe lang je je stereo kunt laten draaien met de motor uit, of wilt weten hoeveel reservecapaciteit je moet zoeken in een tweede auto-audiobatterij, dan is hier de formule:

10 x RC / Belasting=Bedrijfstijd

In deze formule staat RC voor reservecapaciteit, wat een getal is, in ampère-uren, dat aangeeft hoeveel stroom de batterij beschikbaar heeft wanneer deze volledig is opgeladen. Het gedeelte Belasting van de vergelijking verwijst naar het aanhoudende belastingsvermogen, gemeten in watt, dat wordt gegenereerd door uw autoradiosysteem of andere elektronische apparaten.

Stel dat uw auto-audiosysteem een belasting van 300 watt vertegenwoordigt en de batterij een reservecapaciteit van 70 heeft. Dit zou resulteren in de volgende berekening:

10 x 70 / 300=2,33 uur

Als uw auto-audiosysteem een aftermarket-versterker heeft en een overeenkomstig hogere belasting, zal de tijd dat u uw stereo-installatie kunt gebruiken met uitgeschakelde motor afnemen. Als u een tweede batterij toevoegt, gaat de tijd omhoog.

In veel gevallen zal een batterij een reservecapaciteit weergeven in minuten in plaats van ampère-uren. Als uw accu aangeeft dat deze een reservecapaciteit van 70 minuten heeft, betekent dit dat het 70 minuten duurt voordat een belasting van 25 ampère de accu onder de 10,5 volt heeft leeggemaakt. In werkelijkheid zal het werkelijke aantal verschillen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de toestand van de batterij.

Auto-audiobatterijen: wat een belasting

Het toevoegen van een tweede accu kan problemen veroorzaken omdat deze als extra belasting fungeert wanneer de motor draait. Met andere woorden, een elektrische belasting is alles dat stroom trekt. Uw accessoires - van de koplampen tot uw autoradio - zijn een belasting, en dat geldt ook voor de batterij.

Terwijl de accu stroom levert aan de startmotor om de motor aan de gang te krijgen, trekt hij daarna stroom van de dynamo. Dat is de reden waarom rijden met een lege batterij zwaar is voor een laadsysteem - dynamo's zijn niet bedoeld om zo hard te werken.

Als je een tweede accu aan je auto toevoegt, voeg je een extra emmer toe om je dynamo te vullen. Als de tweede accu in hoge mate wordt ontladen, kan deze de dynamo overbelasten. Dus als je te maken hebt met problemen zoals het dimmen van koplampen wanneer je de muziek harder zet, kan het toevoegen van een tweede batterij het probleem verergeren.

Aanbevolen: