AI kan liedjes schrijven, maar is het creatief?

Inhoudsopgave:

AI kan liedjes schrijven, maar is het creatief?
AI kan liedjes schrijven, maar is het creatief?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Muzikanten en datawetenschappers werkten met computers om de winnaar van de AI-liedwedstrijd van dit jaar te produceren.
  • Experts zijn het er niet over eens of AI echt creatief kan zijn of dat het gewoon menselijke talenten nabootst.
  • Er is een fundamenteel verschil tussen intelligentie en creativiteit, merkte een waarnemer op.
Image
Image

AI kan mensen verslaan bij schaken, stofzuigers aandrijven en nu zelfs liedjes componeren.

De winnaar van dit jaar van het AI Songfestival, waarbij machine learning werd gebruikt om muziek te maken, is onlangs bekend gemaakt."Listen To Your Body Choir" is mede geschreven met kunstmatige intelligentie en is geïnspireerd op het nummer "Daisy Bell", het eerste nummer dat in 1961 door een computer werd gezongen. Maar kan een computerprogramma echt creatief zijn?

"Het korte antwoord is op dit moment 'nee' of in ieder geval 'nog niet'", vertelde Chirag Shah, een professor aan de informatieschool van de Universiteit van Washington, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Hoewel recente ontwikkelingen in deep learning ons dichter bij het nabootsen van menselijke intelligentie hebben gebracht, zijn we nog ver verwijderd van het bereiken van menselijke creativiteit."

Nemen mee met AI

Voor het songfestival hebben teams van muzikanten, onderzoekers en datawetenschappers een nummer van vier minuten gemaakt met behulp van AI als onderdeel van hun songwritingproces.

"Gedurende het nummer gaan synthetische elementen naadloos over in menselijke prestaties", schreef de jury in haar verklaring waarin ze de winnaar bekendmaakte. "Daardoor ontstaat een organische synthese tussen mens en AI, die gespeeld kan worden rond het kampvuur."

Image
Image

Experts zijn het er niet over eens of AI originele composities kan maken. Een van de vele definities van creativiteit is het "vermogen om werk te produceren dat zowel nieuw, als origineel, onverwacht en passend is, op een manier dat het nuttig is", Teresa Queiroga, een datawetenschapper bij het muziekproductiebedrijf Musiversal, die gebruikt AI, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Maar iets nieuws creëren betekent niet noodzakelijkerwijs helemaal opnieuw beginnen, merkte Queiroga op.

"Bij het innovatief associëren van bekende ideeën zijn we bijvoorbeeld creatief", voegde ze eraan toe. "Wij geloven dat dit is waar AI-systemen krachtig kunnen zijn, omdat ze een grote hoeveelheid informatie kunnen verwerken en deze kunnen combineren op manieren die misschien niet zo voor de hand liggend zijn voor mensen, wat resulteert in creatieve bevindingen."

Slim betekent niet geïnspireerd

Er is een fundamenteel verschil tussen intelligentie en creativiteit, zei Shah.

"Hoewel we intelligentie vaak kunnen associëren met taakuitvoering, hebben we geen duidelijke maatstaven voor creativiteit", voegde hij eraan toe. "Zeker, we zijn niet dichtbij genoeg om de menselijke creativiteit te vervangen, en we zullen er ook niet snel zijn."

Veel kunstenaars trainen door te leren schilderijen van de meesters te herscheppen, zei Shah, eraan toevoegend dat "ze tijdens het proces technieken uitvinden en hun eigen technieken ontdekken."

Hoewel recente ontwikkelingen in deep learning ons dichter bij het nabootsen van menselijke intelligentie hebben gebracht, zijn we nog ver verwijderd van het bereiken van menselijke creativiteit.

Er zijn pogingen gedaan om artistieke training voor AI-systemen te repliceren. Een MIT-programma genaamd "Timecraft" werd bijvoorbeeld getraind op 200 time-lapse-video's van verschillende meesterwerken die werden geschilderd. Vervolgens maakte het soortgelijke schilderijen met time-lapse-video's. Toen ze aan mensen werden getoond, konden ze 90% van de tijd het verschil niet zien tussen het schilderen van video's door mensen en die gemaakt door het programma.

"Dus als het vermogen om een schilderij na te maken door te observeren en te oefenen hoe het is geschilderd als creatief wordt beschouwd, is dit programma creatief", zei Shah. "Maar als we dit programma nodig hebben om ook de frustratie, het ontzag en het gevoel van voldoening te voelen dat een menselijke artiest voelt, zijn we ver weg."

AI helpt met de technische en wiskundige kant van muziek, vertelde Roger Firestien, een professor die creativiteit bestudeert aan het Center for Applied Imagination in SUNY Buffalo State, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Bach deed de 'Kunst der Fuge' en hij bracht het verder dan waar iemand anders het kan brengen," zei hij. "De fuga is ongelooflijk wiskundig. Je kunt die wiskundige formule aan een computer geven en hij kan als een gek fuga's schrijven."

Image
Image

Firestien vergeleek het gebruik van AI in muziek met een mens op een elektrische fiets.

"Je moet trappen en de motor helpt", zei hij. "De componist componeert nog steeds, maar AI helpt met het aanvullende werk zoals harmonie en akkoordstructuren. Nadat het thematische materiaal door de componist is vastgelegd, kan AI harmonieën voorstellen."

Firestien suggereerde dat hoe complex AI ook wordt, het misschien niet echt creatief is.

"Scheert of slaapt of loopt AI?" hij vroeg. "Dat is waar inspiratie toeslaat. Kan AI menselijke creativiteit vervangen? Componeren is het uiten van inspiratie, en ik weet niet of AI geïnspireerd kan worden."

Aanbevolen: