Wat is het Catalyst Control Center (CCC.exe)?

Inhoudsopgave:

Wat is het Catalyst Control Center (CCC.exe)?
Wat is het Catalyst Control Center (CCC.exe)?
Anonim

Catalyst Control Center is een hulpprogramma dat wordt geleverd met de driver die ervoor zorgt dat uw AMD-videokaart werkt. Het verschijnt als CCC.exe in je taakbeheer, en onder de meeste omstandigheden hoef je je er geen zorgen over te maken. Het kan zijn dat je in de instellingen van je Catalyst Control Center moet graven als je games op je computer speelt, en het kan aandacht vereisen als het ooit in de war raakt, maar je bent meestal veilig door het met rust te laten.

Wat doet Catalyst Control Center?

Catalyst Control Center start op wanneer u uw computer aanzet, omdat het op de achtergrond moet draaien om de werking van uw AMD-videokaart te beheren. Dezelfde software werd ook gebruikt om ATI-videokaarten te beheren voordat AMD ATI kocht, dus oudere computers met ATI-kaarten kunnen ook CCC.exe hebben geïnstalleerd.

Als u geen videogames op uw computer speelt, hoeft u Catalyst Control Center waarschijnlijk nooit aan te raken, maar als u dat wel doet, kunt u met de software controleren op stuurprogramma-updates voor uw videokaart en deze beheren de werking van de kaart.

Image
Image

Sommige van de basisdingen die u met Catalyst Control Center kunt doen, zijn het wijzigen van de resolutie of het bureaubladgebied en de vernieuwingsfrequentie van het scherm. Er zijn ook verschillende geavanceerde instellingen die handig zijn voor gamers. U kunt bijvoorbeeld anti-aliasing-instellingen wijzigen in Catalyst Control Center, waardoor gekartelde randen van 3D-objecten worden verwijderd.

Als je een laptop hebt met twee videokaarten, kun je Catalyst Control Center ook gebruiken om tussen beide te schakelen. Dit is handig als u tijdens het spelen van een game slechte prestaties opmerkt, wat kan gebeuren als de game uw krachtige AMD-videokaart niet gebruikt.

Hoe is CCC.exe op mijn computer gekomen?

Als je een AMD-videokaart hebt, wordt CCC.exe meestal geïnstalleerd naast het stuurprogramma dat de kaart laat werken. Hoewel het mogelijk is om de driver te installeren zonder Catalyst Control Center, is het gebruikelijk om ze samen als een pakket te installeren. Andere uitvoerbare bestanden, zoals MOM.exe, zijn ook inbegrepen in het pakket.

In minder vaak voorkomende omstandigheden kunt u een virus of malware hebben die zich vermomt als het Catalyst Control Center. Als je een Nvidia-videokaart hebt en er op je computer nooit een AMD-kaart is geïnstalleerd, kan dit het geval zijn.

Is CCC.exe een virus?

Hoewel CCC.exe geen virus is wanneer u het rechtstreeks van AMD downloadt, kan een virus zichzelf vermommen als CCC.exe. Elk goed antivirus- of antimalwareprogramma zal dit soort verborgen problemen oppikken, maar u kunt ook kijken naar de locatie van CCC.exe op uw computer. U kunt dit in zes stappen bereiken:

  1. Houd Ctrl+ Shift+ Esc op je toetsenbord ingedrukt.
  2. Selecteer Taakbeheer. Als Taakbeheer niet zichtbaar is, selecteert u Meer details in de linkerbenedenhoek van het venster om toegang te krijgen tot Taakbeheer.
  3. Selecteer in Taakbeheer de Processen tab.

    Image
    Image
  4. Zoek in de Name kolom naar CCC.exe.
  5. Schrijf op wat er in de corresponderende opdrachtregelkolom staat.
  6. Als er geen opdrachtregelkolom is, klik dan met de rechtermuisknop op de Naam-kolom en klik vervolgens met de linkermuisknop opdrachtregel.

Als uw kopie van CCC.exe legitiem is, zal de locatie van de opdrachtregelkolom ongeveer lijken op Program Files (x86)/ATI Technologies. Telkens wanneer CCC.exe op een andere locatie verschijnt, is dat een indicatie dat het malware kan zijn.

Hoe CCC.exe-problemen op te lossen

Als er een probleem is met CCC.exe, kan er een foutmelding op uw scherm verschijnen. Enkele veelvoorkomende foutmeldingen zijn:

  • CCC.exe werkt niet meer.
  • CCC.exe heeft een probleem ondervonden.
  • Catalyst Control Center: er is een fout opgetreden in de hosttoepassing en deze moet worden afgesloten.

Het gebeurt meestal wanneer iets beschadigd raakt, en de meest voorkomende oplossingen zijn om de Catalyst Control Center-installatie te repareren of opnieuw te installeren. In oudere versies van Windows kunt u dit doen in de Programma's en onderdelen sectie van het Configuratiescherm. Navigeer in Windows 10 naar Apps en functies in Windows Instellingen

De meer rechttoe rechtaan optie is om de nieuwste versie van Catalyst Control Center rechtstreeks van AMD te downloaden. Wanneer u het Catalyst Control Center-installatieprogramma uitvoert, zou het de beschadigde versie moeten verwijderen en een werkende versie moeten installeren.

Aangezien Catalyst Control Center geen noodzakelijk hulpprogramma is, kunt u ook voorkomen dat het wordt uitgevoerd wanneer uw computer opstart. Als u dit doet, voorkomt u dat u toegang krijgt tot geavanceerde instellingen voor uw videokaart, maar het zou ook vervelende foutmeldingen moeten stoppen.

FAQ

    Wat is GPU-schaling in Catalyst Control Center?

    GPU-schaling verwijst naar een reeks opties waarmee de gebruiker de beeldverhouding van games kan aanpassen. U kunt de oorspronkelijke verhouding van de afbeelding behouden, de afbeelding uitrekken om uw hele scherm te vullen of u kunt de afbeelding centreren met zwarte balken.

    Heb ik het Catalyst Control Center nodig?

    Als je een AMD grafische kaart hebt, ja, dat heb je. De CCC is een belangrijk hulpmiddel dat u kunt gebruiken om de prestaties van uw games aan te passen. Als je een NVIDIA grafische kaart hebt of geïntegreerde graphics van bijvoorbeeld Intel gebruikt, zul je andere software gebruiken die hetzelfde doet.

Aanbevolen: