Hoe de compatibiliteit van RAM en moederbord te controleren

Inhoudsopgave:

Hoe de compatibiliteit van RAM en moederbord te controleren
Hoe de compatibiliteit van RAM en moederbord te controleren
Anonim

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u RAM-geheugen (Random Access Memory) en moederbordcompatibiliteit kunt controleren, inclusief het vinden van RAM-geheugen dat compatibel is met een moederbord bij het bouwen van een nieuwe pc en het selecteren van nieuw RAM-geheugen bij het upgraden van een computer.

Hoe weet ik welk RAM-geheugen compatibel is met mijn moederbord?

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen welk RAM-geheugen compatibel is met uw moederbord. Sommige hiervan zijn gemakkelijk zelf te achterhalen, terwijl andere wat extra werk vergen om de specificaties van uw moederbord te bepalen.

Hier zijn de vier belangrijkste kenmerken van RAM bij het overwegen van moederbordcompatibiliteit:

  • Form factor: Desktop moederborden accepteren dual in-line module (DIMM) RAM, en laptops gebruiken small outline dual in-line memory module (SO-DIMM) RAM. DIMM's zijn langer dan SO-DIMM's en nemen meer ruimte in beslag.
  • DDR-generatie: DDR, DDR2, DDR3 en DDR4 zijn allemaal verschillende soorten RAM die niet onderling uitwisselbaar zijn. Als je een nieuwe computer met een nieuw moederbord bouwt, heb je DDR4 RAM nodig. Als je een ouder moederbord gebruikt of een computer upgradet, heb je mogelijk DDR3 RAM nodig.
  • Opslagcapaciteit: Dit is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van RAM. Met meer opslagcapaciteit kunt u multitasken tussen meerdere applicaties en meer resource-intensieve applicaties en games uitvoeren. Sommige moederborden stellen beperkingen aan de hoeveelheid RAM-capaciteit die ze ondersteunen.
  • Speed: RAM-kloksnelheid wordt gemeten in MHz, en RAM met een hogere kloksnelheid zal veel functies op uw computer versnellen. RAM is doorgaans achterwaarts compatibel in die zin dat het nog steeds werkt op je moederbord als het sneller is dan waarvoor het moederbord is ontworpen.
  • Interne speling: RAM-modules met grote koellichamen kunnen soms andere interne componenten in de weg zitten, vooral je CPU-koeler. Denk aan de hoogte van je RAM-modules, de grootte en positie van je CPU-koeler en of ze wel of niet bij elkaar passen.

Deze factoren zijn allemaal net zo belangrijk, of je nu een gloednieuwe computer bouwt of een oudere computer upgradet. Er is echter een veel eenvoudigere manier om de compatibiliteit te bepalen als u een oudere computer upgradet. Als je computer in goede staat verkeert, heb je de keuze om je moederbord te onderzoeken, of je kunt gewoon een systeemscantool uitvoeren om erachter te komen wat je precies nodig hebt.

Heb ik DIMM of SO-DIMM RAM-sticks nodig voor mijn moederbord?

De algemene vuistregel is dat desktopcomputers DIMM-slots hebben en laptops SO-DIMM-slots. De enige uitzondering is dat sommige all-in-one computers SO-DIMM RAM-sticks gebruiken om ruimte te besparen.

Als u een laptop upgradet, heeft deze SO-DIMM's nodig. Overweeg een systeemcontroletool uit te voeren om erachter te komen welke geheugenmodules u precies moet kopen, of zoek de specificaties van uw laptopfabrikant op.

Als je een desktop-pc bouwt of upgradet, heb je bijna altijd DIMM's nodig. U kunt contact opnemen met de fabrikant van het moederbord als u een nieuwe pc bouwt of een systeemcontroletool uitvoeren als u een upgrade uitvoert. Je kunt ook naar de sleuven kijken en deze opmeten. SO-DIMM-sleuven zijn ongeveer 2,66 inch lang, terwijl DIMM-sleuven ongeveer 5,25 inch lang zijn.

Welke DDR-generatie heb ik nodig?

Er zijn drie manieren om erachter te komen welke DDR-generatie uw moederbord gebruikt. U kunt de RAM-sockets onderzoeken, contact opnemen met de fabrikant van het moederbord om de specificaties van het moederbord te krijgen, of u kunt een systeemcontroletool gebruiken als de computer momenteel operationeel is. Je hebt DDR4 RAM nodig, tenzij je een oud moederbord gebruikt als je een nieuwe computer bouwt.

Verschillende DDR-generaties hebben sockets die erg op elkaar lijken, maar ze hebben naast inkepingen elk een ander aantal pinnen. Deze kleine verschillen voorkomen dat je het verkeerde soort RAM installeert, en je kunt ze ook gebruiken om erachter te komen welk type RAM je nodig hebt als je goed kijkt.

Zo kunt u het verschil zien tussen typen DDR-geheugen:

  • DDR: deze modules hebben 184 pinnen en de inkeping bevindt zich in de buurt van het midden.
  • DDR2: Deze modules hebben 244 pinnen en de inkeping bevindt zich in de buurt van het midden.
  • DDR3: Deze modules hebben 240 pinnen en de inkeping is naar één kant verschoven.
  • DDR4: Deze modules hebben 288 pinnen en de inkeping bevindt zich in de buurt van het midden.

Hoeveel RAM ondersteunt mijn moederbord?

Bij het overwegen van RAM-capaciteit, moet u rekening houden met het aantal RAM-slots dat uw moederbord heeft en de totale hoeveelheid RAM die uw moederbord ondersteunt. Je kunt zien hoeveel slots het moederbord heeft door er gewoon naar te kijken, maar je moet de specificaties van het moederbord van de fabrikant krijgen om erachter te komen hoeveel RAM het kan ondersteunen. U kunt ook bepalen hoeveel RAM uw moederbord ondersteunt door een systeemcontroleprogramma uit te voeren als uw computer operationeel is.

De hoeveelheid RAM die je nodig hebt, verschilt van de hoeveelheid die je moederbord ondersteunt, en je hoeft het niet altijd te maximaliseren. Je kunt altijd beginnen met twee RAM-modules en er later nog twee toevoegen als je merkt dat je computer niet zo goed presteert als je zou willen.

Activiteiten zoals gamen, beeldbewerking en videobewerking nemen veel meer RAM in beslag dan activiteiten zoals internetten en video streamen, dus hoe u van plan bent uw computer te gebruiken, speelt een belangrijke factor in hoeveel RAM u nodig heeft. Veel gebruikers kunnen prima rondkomen met 8 GB RAM, maar je hebt misschien 16 GB, 32 GB of zelfs meer nodig, afhankelijk van het soort apps en games dat je wilt uitvoeren en hoeveel applicaties je open moet hebben tegelijk.

Welke RAM-snelheid heb ik nodig?

RAM-snelheid is tot op zekere hoogte van vitaal belang omdat het de prestaties van games en apps kan verbeteren, maar het is meestal een secundaire zorg voor de capaciteit. Veel geld uitgeven om een iets sneller RAM-geheugen te hebben, heeft doorgaans minder invloed op de prestaties dan het toevoegen van meer capaciteit.

Je moederbord heeft een reeks RAM-snelheden waarmee het kan werken, maar het meeste RAM is achterwaarts compatibel. Dat betekent dat als je per ongeluk RAM koopt dat sneller is dan je moederbord aankan, het RAM gewoon langzamer werkt. Het toevoegen van RAM-modules met verschillende snelheden kan er ook voor zorgen dat ze allemaal met de snelheid van de langzaamste module werken, afhankelijk van de installatievolgorde en de architectuur van het moederbord.

Om erachter te komen welke snelheid RAM je nodig hebt, moet je contact opnemen met de fabrikant van het moederbord. Blijf binnen dat bereik en het komt goed. Een sneller geheugen werkt meestal ook prima, hoewel je er geen extra voordelen van zult zien, dus je geld kan beter ergens anders worden besteed.

Als je computer operationeel is, kun je ook een systeemcontroletool gebruiken om precies te bepalen welke snelheden je moederbord ondersteunt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn RAM voldoende ruimte heeft?

Het kan lastig zijn om erachter te komen of je RAM voldoende ruimte zal hebben, omdat verschillende RAM-modules verschillende hoogtes kunnen hebben, vooral als ze ingebouwde koellichamen hebben. Om er zeker van te zijn dat alles past, moet je naar het moederbord of een foto van het moederbord kijken en de locatie van het RAM-geheugen controleren met betrekking tot de CPU en eventuele uitbreidingspoorten in de buurt. In veel gevallen zul je zien dat de RAM-slots zich direct naast de CPU bevinden en dat er waarschijnlijk ten minste twee overhangen door je CPU-koeler.

Als het lijkt alsof de RAM-sleuven zich dicht bij de CPU op uw moederbord bevinden, controleer dan de hoogte van de gewenste RAM-modules en controleer vervolgens de vrije ruimte van het koellichaam dat u wilt gebruiken. Als het koellichaam niet hoog genoeg van het moederbord is om de bovenkant van de RAM-modules vrij te maken, moet u ofwel een korter RAM-geheugen of een andere CPU-koeler kiezen. Misschien wilt u een low-profile koeler kiezen of een koeler met een grote inkeping voor grotere RAM-modules.

Het is een lastige situatie, en het is niet iets dat een systeemscantool voor je kan uitzoeken. Om er zeker van te zijn dat alles past, moet je de afmetingen van elk onderdeel controleren en de afstand bepalen.

Een systeemcontroletool gebruiken om de compatibiliteit van RAM en moederbord te bepalen

Als je computer operationeel is en je je RAM wilt upgraden, kun je een systeemcontroletool gebruiken om precies te bepalen welk soort RAM compatibel is met je moederbord.

Wanneer u deze tool uitvoert, krijgt u een getal met dit formaat: [ opslagcapaciteit in GB] [ DDR-generatie]-[Snelheid ] [Form factor ]. Met die informatie in de hand kun je compatibel RAM-geheugen kopen bij de winkel van je keuze.

Hier leest u hoe u de RAM-compatibiliteit met de Crucial System Scanner kunt controleren:

  1. Navigeer naar de Crucial System Scanner en vink het vakje aan naast Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en selecteer vervolgens Start Your Free Scan.

    Image
    Image
  2. Selecteer Open of Run als daarom wordt gevraagd.

    Image
    Image
  3. Scroll naar beneden op je resultatenpagina om de aanbevolen upgrade te zien. Het laat zien of je meer RAM kunt toevoegen of bestaande RAM kunt vervangen en de basisprincipes van wat je nodig hebt.

    Image
    Image
  4. Blijf scrollen totdat u het compatibele geheugengedeelte bereikt. Elke RAM-module in dit gedeelte werkt met uw moederbord, maar u hoeft niet bij Crucial te kopen als u dat niet wilt. Als je gaat shoppen, identificeer dan de RAM-module die je wilt en breng die informatie naar je favoriete winkel.

    Als u bijvoorbeeld de resultaten van deze voorbeeldscan gebruikt, kunt u in een winkel zoals Newegg of Amazon zoeken naar 16GB DDR4-3200 SODIMM voor een snelle module met maximale capaciteit, of 8GB DDR4-2666 SODIMM voor een langzamere module met minder capaciteit.

    Image
    Image

    FAQ

      Hoe voeg ik RAM toe aan mijn computer?

      Om je RAM te upgraden, moet je waarschijnlijk je computer openen. Schakel het uit en verwijder alle kabels. Verwijder vervolgens voorzichtig de schroeven op het achterpaneel om toegang te krijgen tot het RAM-slot. Het RAM-geheugen wordt op zijn plaats gehouden door metalen clips die u voorzichtig kunt optillen.

      Zijn alle moederborden compatibel met alle processors?

      Nee. Als u uw pc aan het bouwen of upgraden bent, moet u ervoor zorgen dat uw moederbord de processor (CPU) ondersteunt. Controleer de website van elke componentfabrikant om er zeker van te zijn dat ze compatibel zijn.

      Hoe weet ik of een grafische kaart compatibel is met mijn moederbord?

      De meeste GPU-kaarten werken met elk moederbord, zolang het de juiste socket heeft. Zorg ervoor dat beide PCIe x16 ondersteunen.

Aanbevolen: