Hoe RAM te controleren op Windows 10

Inhoudsopgave:

Hoe RAM te controleren op Windows 10
Hoe RAM te controleren op Windows 10
Anonim

Als je wilt weten hoe je het RAM-geheugen kunt controleren op Windows 10, zul je blij zijn te weten dat er verschillende manieren zijn om dit te doen, waaronder het gebruik van Windows-hulpprogramma's en de opdrachtprompt. De optie die u kiest, hangt af van welke methode u het handigst vindt, maar het is altijd goed om het totale geïnstalleerde RAM-geheugen op uw systeem te kennen en de hoeveelheid beschikbaar of ongebruikt RAM-geheugen.

Het RAM-geheugen controleren met behulp van de opdrachtprompt

Het is heel eenvoudig om zowel het totale RAM-geheugen als het beschikbare RAM-geheugen te controleren met behulp van de opdrachtprompt. Open de opdrachtprompt en voer een van de volgende opdrachten in:

  • Het totale RAM-geheugen verkrijgen is: systeminfo | findstr /C:"Totaal fysiek geheugen"
  • Beschikbare RAM controleren: systeminfo | zoek "Beschikbaar fysiek geheugen"
Image
Image

RAM controleren met Windows Tools

U kunt het RAM-geheugen ook controleren in Windows 10 met behulp van het hulpprogramma Systeeminformatie. Als u Systeeminformatie in het Configuratiescherm aanvinkt, ziet u het totale geïnstalleerde geheugen (RAM) en hoeveel hiervan bruikbaar is.

Configuratiescherm gebruiken

Open het Configuratiescherm en selecteer vervolgens Systeem. Hier ziet u uw RAM-gegevens.

Het bruikbare geheugen verschilt van het geïnstalleerde geheugen omdat de computer het geïnstalleerde RAM-geheugen specifiek reserveert voor hardware die in het systeem is geïnstalleerd. Hierdoor zal het bruikbare RAM altijd iets minder zijn dan het geïnstalleerde RAM.

Het hulpprogramma voor geavanceerde systeeminformatie gebruiken

Het basisscherm met systeeminformatie geeft geen beschikbare RAM weer. Om dit te zien, moet u het geavanceerde hulpprogramma Systeeminformatie gebruiken. Selecteer het Start pictogram, typ System en selecteer vervolgens de System Information app.

Hier ziet u het totale fysieke geheugen (RAM), het totale fysieke geheugen en het beschikbare fysieke geheugen.

Image
Image

U kunt ook het geavanceerde hulpprogramma Systeeminformatie starten door msinfo32.exe te starten. Om dit te doen, selecteert u het Start pictogram, typt u Run en drukt u op Enter en vervolgens in deOpen veld typ msinfo32.exe en druk op Enter.

Taakbeheer gebruiken

Als je een meer re altime beeld wilt krijgen van het totale en beschikbare RAM-geheugen, gebruik dan Taakbeheer. Om dit te openen, klikt u met de rechtermuisknop in de Windows-taakbalk en selecteert u Taakbeheer. Selecteer het tabblad Performance en selecteer vervolgens Memory in het linkernavigatiemenu.

Hier ziet u het RAM-geheugen dat wordt gebruikt en het beschikbare RAM-geheugen. Deze lijngrafiek en de waarden eronder worden in re altime bijgewerkt wanneer u toepassingen opent en sluit.

Image
Image

Naast alle Windows-hulpprogramma's die je beschikbaar hebt om het RAM-geheugen op Windows 10 te controleren, zijn er ook veel hulpprogramma's voor systeeminformatie van derden die je kunt downloaden en gebruiken, waaronder apps zoals Driver Easy.

Waarom u RAM zou moeten controleren

Het kennen van het totale RAM-geheugen en het beschikbare RAM-geheugen in Windows 10 kan bij veel dingen helpen, waaronder:

  • Een trage computer diagnosticeren: Als uw beschikbare RAM altijd laag is, kan dit verklaren waarom uw computer traag is.
  • Voldoen aan softwarevereisten: Als u uw totale RAM-geheugen kent, kunt u bepalen of uw computer voldoet aan de specificaties om bepaalde software uit te voeren.
  • Hardware upgraden: het controleren van het totale RAM-geheugen in Windows 10 helpt bij het upgraden van uw RAM-geheugen.

Aangezien RAM snelle lees- en schrijftoegang tot gegevens biedt wanneer u software uitvoert, is het erg belangrijk om te controleren of u voldoende RAM hebt geïnstalleerd voor uw behoeften.

Aanbevolen: