Moederbord RAM-slots: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Inhoudsopgave:

Moederbord RAM-slots: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken
Moederbord RAM-slots: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Druk de RAM in de socket om de klemmen aan elk uiteinde vast te klikken, die strak om de rand van de RAM klikken wanneer deze wordt aangesloten.
  • Normaal gesproken moet u beginnen bij de sleuf die zich het dichtst bij de CPU bevindt en van links naar rechts werken.

Dit artikel legt uit wat moederbord-RAM-slots zijn, waarom ze worden gebruikt en hoe ze te gebruiken.

Wat is een moederbord RAM-slot?

RAM-slots worden vaak in paren gevonden en hebben soms een kleurcode voor identificatie. We moeten er rekening mee houden dat RAM-slots in een desktop er anders uitzien dan RAM-slots in een laptop. Een RAM-module is rechthoekig en heeft een connector aan een van de lange zijden.

RAM-sleuven of sockets op een pc-moederbord zijn lange kanalen, die zich over het algemeen dicht bij de CPU bevinden. Er zijn klemmen aan elk uiteinde van de socket, die strak om de rand van het RAM-geheugen klikken wanneer deze wordt aangesloten. Als u de RAM in de socket drukt, worden deze klemmen ingeschakeld, dus ze moeten worden uitgeschakeld voordat u het momenteel geïnstalleerde RAM kunt verwijderen. Meestal duw je de klemmen weg van de geheugenmodule, en ze helpen de module los te koppelen van het moederbord.

Image
Image

Hoeveel RAM-slots zijn er in een moederbord?

Normaal gesproken hebben moederborden in totaal 4 RAM-slots of twee paar als ze dual-channel zijn. Sommige high-end moederborden kunnen tot acht slots bevatten, en in supercomputers kunnen er meerdere moederborden per systeem zijn, tot 32 slots in totaal.

Image
Image

Consumentendesktops hebben echter zelden meer dan 4 slots. Hoeveel RAM per slot wordt ondersteund, hangt af van het moederbord. De meeste huidige of moderne moederborden ondersteunen overal van 8 GB tot 32 GB RAM per slot, waarbij de onderkant van die drempel vaker voorkomt.

Waarom heeft mijn moederbord 4 RAM-slots?

Er zijn een aantal redenen waarom moederborden worden geleverd met 4 RAM-slots, zelfs als je ze niet meteen allemaal gaat gebruiken.

Ten eerste verbetert het de upgradebaarheid, omdat u later altijd de totale RAM-capaciteit kunt uitbreiden door meer geheugen toe te voegen.

Ten tweede kun je twee slots per kanaal hebben wanneer ze in tweekanaalsmodus worden uitgevoerd. Meer kanalen vertalen zich in een grotere bandbreedte, wat zorgt voor snellere gegevensoverdracht en sterk verbeterde prestaties. Dit betekent dat 2 RAM-modules met een lage capaciteit die in dual-channel worden uitgevoerd, net zo snel, zo niet sneller, kunnen werken dan een enkele module met een hogere capaciteit.

Image
Image

In welke slots moet ik RAM plaatsen?

In wezen kun je RAM-modules in elk slot steken, maar dat is niet wat je zou moeten doen als je de prestaties wilt optimaliseren. Normaal gesproken moet u beginnen bij de sleuf die zich het dichtst bij de CPU bevindt en van links naar rechts werken.

Moderne moederborden maken het mogelijk om twee vergelijkbare RAM-modules - van dezelfde snelheid en generatie - in dual-channel te draaien voor betere prestaties. Om te profiteren van dual-channel ondersteuning, moet u ze echter aansluiten op overeenkomstige sockets, die in paren zijn geconfigureerd. Gewoonlijk zijn de paren slots 1 en 3 voor het eerste kanaal en slots 2 en 4 voor het tweede kanaal. Soms zullen moederbordfabrikanten de sleuven een kleurcode geven, of u moet de documentatie (gebruikershandleiding) raadplegen om de juiste kanaalconfiguraties te begrijpen.

Het betekent ook dat als je het RAM-geheugen in de verkeerde slots steekt, zoals 1 en 2, je geen dual-channel modi kunt gebruiken.

Opmerking

Zelfs wanneer modules in de juiste RAM-slots zijn gestoken, moet u dual-channel-ondersteuning inschakelen binnen de BIOS-instellingen van het moederbord.

Kun je ram in een willekeurige sleuf stoppen?

Technisch gezien kunt u RAM installeren in een van de vier beschikbare slots op uw moederbord.

Zolang je het RAM-geheugen correct hebt aangesloten en het slot niet defect is, zal de computer de geïnstalleerde module(s) herkennen. Dit betekent echter dat het RAM-geheugen niet optimaal werkt, vooral als u meerdere modules hebt geïnstalleerd.

Deze instelling was niet altijd mogelijk op oudere computers en de computer zou niet opstarten als de gebruiker RAM in de verkeerde sleuf stopte. Hetzelfde kan gebeuren met de computers van vandaag wanneer u incompatibele RAM probeert te gebruiken. Daarom is het belangrijk om altijd de documentatie van je moederbord te raadplegen om te weten welke RAM-types en -snelheden compatibel zijn.

RAM installeren: waarom zou je het doen?

Als uw computer langzamer lijkt te worden of problemen heeft met het gelijktijdig uitvoeren van meerdere softwaretoepassingen, kan het helpen om de totale RAM-capaciteit te vergroten. Bijna alle desktop- en laptopcomputers kunnen worden geüpgraded, met enkele uitzonderingen. Eigen apparaten zoals tablets of 2-in-1-computers kunnen mogelijk niet worden geüpgraded.

Het installeren van RAM is een relatief eenvoudig proces, maar je moet ervoor zorgen dat je compatibele modules gebruikt; anders start uw computer mogelijk niet op. Het is ook essentieel om te identificeren welke kanalen zijn gekoppeld om te profiteren van dual-channel ondersteuning.

FAQ

    Hoe repareer je een leeg RAM-slot op een moederbord?

    Zorg er eerst voor dat het probleem bij het RAM-slot zit en niet bij het RAM zelf. Als je zeker weet dat er een probleem is met de sleuf, zet je de computer uit, koppel je hem los en open je de behuizing. Ga naar het RAM-slot en verwijder voorzichtig de RAM-module. Reinig de RAM-sleuf en let op opgehoopt stof. Reinig de RAM-module en zorg ervoor dat deze ook stofvrij is. Zet alles terug waar het hoort en start uw computer opnieuw op. Als dit niet werkt, vraag dan een vertrouwde computerreparateur of u de sleuf kunt vervangen of dat het kopen van een nieuw moederbord een meer kosteneffectieve oplossing is.

    Hoe kan ik zien hoeveel RAM-slots een moederbord heeft?

    Open Windows Taakbeheer en selecteer het tabblad Performance om te detecteren hoeveel RAM-slots uw moederbord heeft. Rechtsonder ziet u een Slots Used veld, waarin het aantal slots wordt weergegeven dat uw moederbord heeft en hoeveel er momenteel in gebruik zijn, bijvoorbeeld " 2 van 4"

    Hoe test ik de RAM-slots van mijn moederbord?

    De enige manier om te testen of een RAM-slot werkt, is met geduld en vallen en opstaan. Plaats een werkende RAM-module in een sleuf en kijk of uw pc correct opstart. Als dit het geval is, weet u dat de sleuf correct werkt. Herhaal dit proces voor elke sleuf.

Aanbevolen: