Wat is een netbook?

Inhoudsopgave:

Wat is een netbook?
Wat is een netbook?
Anonim

De term netbook beschrijft een kleine laptopcomputer die voornamelijk is ontworpen om internethulpmiddelen en -services uit te voeren, zoals surfen op het web, bestanden opslaan en een paar apps.

Netbooks werden in 2007 geïntroduceerd en werden verkocht voor ongeveer $ 200 tot $ 400. Deze lage kosten maakten van netbooks een populaire keuze voor mensen die geen zin hadden in de kosten en het gedoe van het kopen en sjouwen met laptops, die duurder en zwaarder waren dan ze nu zijn.

Image
Image

De term netbook is bedacht door Intel toen het zijn energiezuinige Centrino Atom-processor op de markt bracht, die in alle eerste generatie netbooks werd gebruikt toen ze in 2007 uitkwamen. Minder dan een jaar later hadden de meeste pc-fabrikanten netbooks.

Opkomst en ondergang van het netbook

Netbooks waren populair tussen 2007 en 2014, maar toen tablets steeds populairder werden, vielen netbooks uit de gratie. Tablets hadden een krachtige technische stoot, en ze waren moeilijk te verslaan in het combineren van draagbaarheid en functionaliteit.

Tegelijkertijd werden laptops met volledige functionaliteit kleiner en krachtiger. Met laptops niet langer de grote, onpraktische machines die ze ooit waren, prijs, niet grootte, werd de beslissende factor bij het kiezen tussen een netbook en een laptop. Toen de prijzen van laptops daalden, waren netbooks gedoemd te mislukken.

De opkomst van de smartphone deed netbooks nog meer pijn. Deze minicomputers passen in zakken en kunnen alle e-mail- en websurfers aan die ze nodig hebben.

Tegenwoordig verkopen de meeste pc-fabrikanten lichtgewicht, goedkopere systemen niet langer als netbooks. In plaats daarvan brengen ze netbook-achtige laptops op de markt als goedkopere, minder krachtige opties binnen hun huidige laptopproductlijnen.

Chromebooks vormden een andere bedreiging voor netbooks en boden vergelijkbare mogelijkheden tegen bodemprijzen.

Hoe netbooks verschilden van laptops

Netbooks waren technisch gezien laptops omdat ze harde frames en een aangesloten beeldscherm hadden, maar ze waren kleiner en compacter dan draagbare computers die als laptops werden aangeduid.

Zelfs binnen het netbook-ecosysteem waren er verschillen in hoe netbook-modellen eruit zagen. Als iets kleiner was dan een laptop, kreeg het een netbook-aanduiding, of het nu een 6-inch of 11-inch scherm had.

Intern gebruikten de meeste netbooks low-voltage, low-power CPU's en hadden ze een harde schijf met een kleinere capaciteit en een lagere RAM-capaciteit. Dit leidde tot een niet-optimale ervaring bij het uitvoeren van intensieve taken zoals films kijken of games spelen. De meeste netbooks hadden geen geïntegreerd dvd-station, maar wel meerdere poorten om USB-apparaten aan te sluiten.

Netbooks zijn ontworpen om alleen elementaire computertaken uit te voeren, zoals surfen op het web, e-mail en tekstverwerking. Tegelijkertijd kunnen laptops met volledige functionaliteit fungeren als desktopvervangers.

Veel netbooks werden geleverd met het Windows-besturingssysteem geïnstalleerd. Met Windows 8 vereiste Microsoft dat systemen een resolutie van ten minste 1024 x 768 hadden, waardoor veel netbooks geen upgradepad hadden. Windows 10 is compatibel met ultrakleine schermen.

Netbooks vandaag

Het schrijven was aan de muur voor netbooks toen de prijsfactor, hun grootste pluspunt, een betwistbaar punt werd. De prijzen van netbooks begonnen te stijgen toen fabrikanten probeerden meer functionaliteit toe te voegen; ondertussen daalde de prijs van traditionele laptops.

Tegenwoordig heeft bijna elke pc-maker een goedkope, ultradraagbare laptop in zijn assortiment. Er zijn nog steeds speciale ultrakleine laptops die categorisatie trotseren. De GDP Pocket is bijvoorbeeld een netwerkachtig apparaat dat voor ongeveer $ 500 wordt verkocht. Toch wordt het een kleine laptop genoemd, geen netbook.

Asus brengt een dunne en lichte HD-laptop op de markt voor ongeveer $ 200 zonder het een netbook te noemen, terwijl Dell een Inspiron-model van $ 250 heeft.

Maar de term netbook leeft voort, ook al betekent het niet precies wat het betekende in 2007. Toshiba heeft een 10,1-inch model dat het een netbook noemt voor ongeveer $ 450. Gebruikte HP, Acer en Asus netbookmodellen zijn vaak online te vinden. Sommige marketingmaterialen gebruiken de term netbook om te verwijzen naar een lichte, goedkope laptop.

FAQ

    Wat is het verschil tussen een Chromebook en een netbook?

    Net als netbooks zijn Chromebooks compact, draagbaar en hebben ze beperkte functies die verder gaan dan alleen computergebruik. Een duidelijk verschil is dat Chromebooks draaien op het Chrome OS, dat allemaal gebaseerd is op de Chrome-browser. Chromebooks kunnen ook Android-apps uitvoeren en zijn verkrijgbaar in converteerbare 2-in-1-indelingen.

    Wat is een netbook versus een notebook?

    Het belangrijkste verschil tussen netbooks en notebooks komt neer op het laptopformaat. Hoewel ze klein zijn zoals netbooks, hebben notebooks de neiging om qua gewicht en grootte dichter bij gewone laptops te liggen. Notebooks worden meestal geleverd met schermen van 15 inch of minder en wegen minder dan 5 pond.

Aanbevolen: