Wat is een Solid State Drive (SSD)?

Inhoudsopgave:

Wat is een Solid State Drive (SSD)?
Wat is een Solid State Drive (SSD)?
Anonim

Vaste toestand verwijst naar elektronische schakelingen die volledig uit halfgeleiders zijn opgebouwd. De term werd oorspronkelijk gebruikt om die elektronica te definiëren, zoals een transistorradio die halfgeleiders gebruikte in plaats van vacuümbuizen bij de constructie.

De meeste elektronica van tegenwoordig is gebouwd rond halfgeleiders en chips. Een solid-state schijf gebruikt als primair opslagmedium halfgeleiders in plaats van de magnetische platen van een conventionele harde schijf.

SSD-overeenkomsten met traditionele schijven

Solid-state drives en USB-flashdrives gebruiken hetzelfde type niet-vluchtige geheugenchips die informatie vasthouden als er geen stroom is. Het verschil zit in de vormfactor en capaciteit van de schijven. Terwijl een flashdrive is ontworpen om buiten het computersysteem te zijn, is een SSD ontworpen om in de computer te worden geplaatst in plaats van een meer traditionele harde schijf.

Image
Image

Veel SSD's zien er aan de buitenkant bijna hetzelfde uit als een conventionele harde schijf. Dankzij dit ontwerp kan de SSD-schijf in een laptop of desktopcomputer worden geplaatst in plaats van een harde schijf. Om dit te doen, moet het dezelfde standaardafmetingen hebben als een 1,8-inch, 2,5-inch of 3,5-inch harde schijf. Het maakt ook gebruik van de gemeenschappelijke SATA-interface, zodat het eenvoudig in elke pc kan worden geplaatst zoals een harde schijf zou doen. Er zijn verschillende nieuwe vormfactoren zoals M.2 die meer op een geheugenmodule lijken.

Wat we leuk vinden

  • Minder stroomverbruik.
  • Sneller gegevenstoegang.
  • Hogere betrouwbaarheid.

Wat we niet leuk vinden

  • Kost meer dan een traditionele harde schijf.
  • Kortere levensduur.
  • Beschikbaarheid van kleinere capaciteit.

Waarom een Solid State-schijf gebruiken?

Solid-state schijven bieden verschillende voordelen ten opzichte van magnetische harde schijven. Ten eerste heeft de SSD geen bewegende delen. Terwijl een magnetische schijf aandrijfmotoren gebruikt om de magnetische platen en de schijfkoppen te laten draaien, wordt alle opslag op een solid-state schijf afgehandeld door flashgeheugenchips.

Image
Image

Het stroomverbruik speelt een sleutelrol bij het gebruik van solid-state schijven in draagbare computers. Doordat er geen stroomverbruik voor de motoren is, verbruikt de schijf minder energie dan de reguliere harde schijf. De industrie heeft stappen ondernomen om deze discrepantie aan te pakken met het uitvallen van schijven en de ontwikkeling van hybride harde schijven. Beide gebruiken echter meer stroom. De solid-state schijf verbruikt consequent minder stroom dan de magnetische en hybride harde schijven.

Omdat de schijf het schijfplateau niet ronddraait of schijfkoppen beweegt, worden de gegevens sneller van de schijf gelezen. Hybride harde schijven hebben de neiging om het snelheidsaspect te verminderen als het gaat om veelgebruikte schijven. Op dezelfde manier is Intel's nieuwe Smart Response-technologie een vergelijkbare methode van caching op een kleine solid-state schijf om vergelijkbare resultaten te produceren.

Bottom Line

Betrouwbaarheid is ook een belangrijke factor voor draagbare schijven. Platters voor harde schijven zijn kwetsbaar en gevoelig. Kleine schokkende bewegingen van een korte val kunnen de aandrijving breken. Omdat de SSD zijn gegevens opslaat in geheugenchips, zijn er minder bewegende delen die beschadigd kunnen raken bij een botsing. Hoewel, mechanisch gezien, SSD-schijven beter zijn, hebben deze een beperkte levensduur. Dit komt door een vast aantal schrijfcycli dat op een schijf kan worden gedaan voordat de cellen onbruikbaar worden. Voor de meeste consumenten zorgen de schrijfcycluslimieten er echter voor dat de schijven langer meegaan dan het gemiddelde computersysteem.

Waarom worden SSD's niet voor alle pc's gebruikt?

Zoals bij de meeste computertechnologieën, zijn de kosten de belangrijkste beperkende factor bij het gebruik van solid-state schijven in laptops en desktopcomputers. Deze schijven zijn al enige tijd beschikbaar en zijn in prijs gedaald. Deze kosten echter ongeveer drie keer of meer dan een traditionele harde schijf voor dezelfde opslagcapaciteit. Hoe hoger de capaciteit van de harde schijf, hoe groter het kostenverschil wordt.

Image
Image

Capaciteit is ook een factor bij de acceptatie van solid-state schijven. De gemiddelde laptop die is uitgerust met een SSD heeft zo'n 512 GB tot 1 TB aan opslagruimte. Dit komt ongeveer overeen met waarmee laptops van enkele jaren geleden met magnetische schijven werden uitgerust. Tegenwoordig kunnen laptops meerdere TB's aan opslagruimte hebben met een harde schijf. Desktopsystemen hebben een groter verschil tussen SSD en harde schijven, vooral als het gaat om de prijs van SSD's met grote capaciteit.

Zelfs met het verschil in capaciteit hebben de meeste computers meer opslagcapaciteit dan eerdere modellen. Alleen een grote verzameling onbewerkte digitale fotobestanden en high-definition videobestanden zal een harde schijf waarschijnlijk snel vol raken. Als gevolg hiervan bieden solid-state schijven over het algemeen voldoende opslagruimte voor de meeste laptops. Bovendien maken krachtige externe opties van USB 3.0, USB 3.1 en Thunderbolt het toevoegen van extra opslagruimte met een externe harde schijf snel en eenvoudig voor niet-essentiële bestanden.

FAQ

    Hoe installeer je een SSD-station?

    Hoewel de instructies enigszins kunnen verschillen, afhankelijk van het merk SSD dat je hebt, moet je over het algemeen alle kabels loskoppelen van je pc en de voeding uitschakelen. Open vervolgens de computerbehuizing, plaats de SSD in de juiste sleuf en schroef hem vast. Bevestig de kabels. Nadat de installatie is voltooid, controleert u het BIOS van uw pc om er zeker van te zijn dat deze de nieuwe SSD herkent. Bekijk de Lifewire-handleiding voor het installeren van een SSD voor meer gedetailleerde informatie.

    Hoe veeg je een SSD-station schoon?

    Maak eerst een back-up van alle gegevens die u wilt bewaren, zoals foto's, softwareproductcodes en documenten. Pak dan een gratis datavernietigingsprogramma. Installeer het, voer het uit en volg de aanwijzingen om uw harde schijf te wissen. Bekijk de Lifewire-gids voor het wissen van een harde schijf voor meer gedetailleerde informatie.

Aanbevolen: